marți, 28 decembrie 2010

Cand am venit de Craciun la mama mea, chiar in seara in care am ajuns, am aflat povestea foarte trista a unei prietene din copilarie, D. O vizitam adesea, ii duceam tot felul de mici nimicuri, atat de importante in comunism. Fata provenea dintr-o familie de muncitori cu 3 copii. Erau saraci raportat la noi chiar si in acea lume cenusie in care toti ne scaldam in lipsuri de neimaginat azi. Dar tatal lui D. ajunge dupa Revolutie la personal intr-o uzina cu capital strain. Fiica lui e angajata fara probleme, intra si in echipa de baschet a institutiei. Nu sufera de foame, mizerie, teama zilei de maine ca toti tinerii de varsta ei, care mancau margarina de prajituri pe paine in camine unde era mai rau ca in puscariile de acum.
Fiind destul de atragatoare, sportiva, desi nu era o persoana culta (iar sacrificiile frecventarii unei facultati nu o atrageau deloc) si-a gasit rapid un partener dezirabil, fiu de fosti securisti, el insusi student apoi absolvent al Academiei de politie. S-a casatorit cu nunta, sotul a obtinut un loc de munca bine platit si sigur. Viata ei era de invidiat pentru colegii ei de generatie, care se zbateau in mizerie, nesiguranta, nu isi permiteau sa aiba o relatie.
Dar viata e complicata. Anii au trecut, ea nu a investit in nimic altceva decat sa fie o sotie si o mama buna. Nu a investit in a gandi macar cu propriul creier, ceea ce presupune un mare efort. Cand eforturile extenuante pentru a-si indeplini rolul social si lipsa satisfactiilor personale si-au pus amprenta pe fata ei, a devenit neatragatoare. Sotul a dat-o afara din casa cu un copil mic in miezul lui noiembrie. Divortul s-a pronuntat curand.
Ceea ce e interesant e ca atunci cand mama mea mi-a spus ca sotul a divortat de ea, feminista din mine a ripostat: "De unde stii ca nu a divortat ea de el?" Mama mea a izbucnit in ras de naivitatea mea. Mi-a explicat ca D. e genul de persoana care nu ar face nimic ca sa iasa din rand, iar un divort e o fapta antisociala in lumea ea.
A vrut investitii sigure, casa, familie, copii. Credea ea. Dar s-au dovedit mult mai riscante decat incercarea de a face ceva iesit din comun, ca a scrie un roman cum nu s-a mai scris, a face o descoperire total noua sau a deveni alpinista. Daca ar fi gandit cu creierul ei, ar fi stiut asta. Feministele o stiu de foarte tinere. Nu a fost un singur moment in viata mea in care sa consider ca o familie e o implinire. E doar un noroc, e ca si cand ai castiga la loto. Nu iti petreci viata jucand la loto, ci incercand sa faci afaceri mai mult sau mai putin sigure. Atunci cand apare un risc, ti-l asumi. E riscul tau.
Aici vina cea mare o are societatea si educatia. Femeilor ar trebui sa li se explice din copilarie ca mirajul caminului fericit ca sursa majora de implinire a unei femei e doar... un miraj. Realizarile personale, oricat ar fi de greu sa ajungi la ele, sunt mai sigure. Daca principalul tau scop in viata e familia, ajungi sa nu faci nimic pe plan personal si riscul de a deveni o ratata e urias. D. si-a asumat mai multe riscuri decat daca ar fi investit in propriul creier. A jucat cu carti pierzatoare, desi e posibil sa joci cu carti bune si sa pierzi. A facut toate eforturile sa nu iasa din rand, ca o oaie. Si a sfarsit ca o oaie, din nou in apartamentul saracacios al parintilor ei. Dar cu un copil dupa ea, celalalt a ramas la sot.
Dar modelul lui D. e si la oamenii educati. Am fost in vizita la o familie cu un copil. Acesti oameni nu vorbeau decat despre acel copil, ce face, cum face, ce zice, cum zice, ca si cand lumea s-ar fi prabusit si numai acel copil ar fi ramas. Mama copilului mi-a spus ca asta e cea mai mare implinire in viata, copilul, ca se simte implinita cand isi ia fiica de la gradinita. Dar nu stiu cat de implinita era cand era cu nervii la pamant. Casnicele din America anilor '50-60, in ciuda prosperitatii economice, erau foarte nefericite. Modelul de mama de familie e impus de patriarhat, nu e "in genele" femeilor. Recompensele sunt doar sociale, ca te tii de turma, dar nu personale.
In cele din urma, inclusiv tatal copilului a inceput sa vorbeasca de beneficiile familiei si copiilor (el se cearta cu soacra tot timpul). "Ce e aia cariera? A fost inventata de capitalisti ca sa le creasca productia! Oamenii au trait tot timpul, mii de ani, cu alti oameni. De acolo iti vin satisfactiile!"
Da, e adevarat totul. Doar ca oamenii au trait asa, dar nu au fost fericiti. Uitandu-se mereu ce zic rudele si vecinii, au uitat de ei, si-au inhibat sentimentele. Mai mult, acest sistem a fost contra progresului. Sa ne uitam la ce e in Africa, in tarile Arabe, oameni care nu fac un pas fara comunitate. Aberatiile comportamentale sunt incluse.
Cum te simti cand ai cariera? Te simti ca un Maserati. Eu cel putin asa ma simt. Cariera nu te poate face fericit/a. Nu e prima, nici a doua optiune. Fericirea e intr-adevar in oameni, dar care sunt sansele. Daca ai cariera, esti doar un obiect de lux, dar un obiect cautat. Cum se simte un Maserati? Cred ca bine. Dar cred ca un Maserati ambitios vrea sa se simta ca un Rolls.

marți, 21 decembrie 2010

M-am intrebat mereu ce cauta Romania in UE, ce merite ascunse trebuie sa fi avut pentru a fi acceptata, cand tarele ei economice, dar mai ales sociale, sunt atat de vizibile. Sigur, politica e in primul rand compromis. Uneori a arata ca aderi formal la niste valori e suficient ca sa intri intr-un grup. Dar dupa ce am vazut ce probleme au alte tari din superba familie Europeana, realizez ca locul Romaniei chiar e printre ele. Chiar merita sa fie in UE, acest club freak, cu un statut de 1000 pagini care poarta numele pompos de "constitutie".
Un membru de onoare al acestui club este...Irlanda. Irlanda e o tara catolica. Cica. Am vazut un film Irlandez dragut, in care la un moment dat un personaj spunea "Facem asta ca sa aratam ca suntem crestini, dar nu suntem". Poate ca obsesia catolicismului vine din complexul paganismului in patria lui Merlin. Sau poate ca foametea cumplita din secolulul al XIX-lea, ca si saracia care facea emigrarea singura solutie viabila, au traumatizat locuitorii acestei tari pentru totdeauna. Altfel nu vad cum s-ar putea explica aberatiile pe care le imbraca crestinismul in aceasta tara. Una dintre ele este interzicerea avortului in orice alta situatie decat aceea in care viata mamei este pusa in pericol. Din acest motiv, situatiile aberante sunt la tot pasul. Copiii cu sindromul Down sunt considerati o binecuvantare, cand lista de boli genetice de care sufera un copil din aceasta tara poate fi mult mai lunga.
Recent, unei bolnave de cancer, a carei boala intrase in remisie, i-a fost refuzat dreptul la avort, desi exista riscul agravarii bolii. Femeia, emigranta din Lituania, a reusit sa avorteze in UK, dar a si intentat proces tarii de adoptie, pe care l-a castigat la CEDO. Pentru cine nu stie, o sarcina poate fi foarte riscanta in cazul acestei boli. Nivelul ridicat de hormoni (estrogeni, progesteron, dar nu numai) favorizeaza proliferarea unor tipuri de celule maligne. In treacat fie spus, sarcina in general prezinta asemenea riscuri, chiar in cazul persoanelor sanatoase. Beneficiile sarcinii sunt adesea exagerate, despre problemele pe care le aduce se vorbeste foarte putin. Viata si sanatatea firava a acestei femei erau puse in pericol. Cu toate astea, dogma religioasa era mai importanta. Oare au fost medici cei care au dat verdictul de inacceptare a avortului?
Situatia acestei femei e insa varful ice-berg-ului. De fapt viata unei femei, dreptul ei la fericire, sunt total ignorate. Chiar daca femeia era o mostenitoare bogata si o parazita care nu voia sa faca altceva decat sex si plaja, era dreptul ei sa dispuna cum vrea de corpul si de viata ei. Femeia nu e nascuta ca uter si instrument de satisfacere a nevoilor sexuale si sociale ale barbatilor. Atata timp cat femeile nu vor vorbi deschis despre ele, despre problemele lor, atata timp cat nu vor incerca macar sa le identifice, situatia nu se va schimba. Gratie educatiei pe care am primit-o, nu sunt in masura sa vorbesc despre felul cum se simte si cum gandeste o femeie nascuta intr-o familie mai mult sau mai putin traditionala.
Dar cred ca lumea ar fi altfel daca femeile ar invata ca sunt libere, ca nasterea nu e datorie, ci doar un act de mare curaj si un mare risc pe care si-l pot asuma in cunostinta de cauz.
Ca pasiunea sexuala e foarte rara, ca e un bilet la loterie, ci nu o realizare.
Ca e mult mai simplu si mai sanatos sa investeasca in cariera si in devenirea personala decat in visul unei casnicii fericite, care depinde de enorm de multi factori incontrolabili. Femeia e in primul rand ea insasi, nu sotie. Femeile din societatile matriarhale nu stiu ce e casatoria monogama.
Ca prostitutia indiferent de forma (chiar in cadrul unei casnicii) e sclavie tolerata. Daca o femeie se decide sa faca sex, trebuie sa faca in primul rand pentru propria placere.
Simpla autovalorizare a unei femei ar conduce la schimbarea mentalitatii in societate. Din micile compromisuri patriarhale, din micile concesii pe care o femeie le face in viata ei se ajunge la marile aberatii precum interzicerea avortului. Oare in Irlanada femeile au drept de vot? Dar in Romania?
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cedo-condamna-irlanda-pentru-ca-a-interzis-avortul-unei-femei-cu-cancer-915945.html

miercuri, 1 decembrie 2010

Candva am intalnit pe strada niste femei din cultul Mormonilor. Au incercat sa ma converteasca, iar eu le-am replicat ca nu inteleg cum pot ele, ca femei, sa faca parte din acest cult care accepta poligamia. Ele mi-au spus ca e complicat, ca nu e ceea ce cred eu. Nu inteleg cum exista femei musulmane, cum unele femei se convertesc la cultul islamic. Dar oare e asa diferit, ca femeie, sa fii crestina?
O prietena mi-a trimis un material care continea si citate din Biblie. Probabil femeile care se declara crestine nu au citit Biblia. Le-o recomand:

Ø Neveste, fiţi supuse bărbaţilor voştri cum se cuvine Domnului”,

deoarece

Ø „ Femeii I-a zis: Voi mări foarte mult suferinţa şi însărcinarea ta; cu durere vei naşte copii şi dorinţele tale se vor ţinea după bărbatul tău, iar el va stăpâni peste tine.” Geneza 3:16

Ø „Bărbatul nu este dator să îşi acopere capul, pentru că el este chipul şi Slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului. În adevăr nu bărbatul a fost luat din femeie ci femeia din bărbat; şi nu bărbatul a fost făcut pentru femeie ci femeia pentru bărbat. De aceea femeia din princina îngerilor trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei”. Corinteni 11: 7-10

Ø „Femeia să înveţe în tăcere cu toată supunerea. Femeii nu-i dau voie să înveţe pe alţii, să se ridice mai presus de bărbat ci să stea în tăcere. Căci întâi a fost întocmit Adam şi apoi Eva. Şi nu Adam a fost amăgit; ci femeia, fiind amăgită, s-a făcut vinovată de călcarea poruncii”. Timotei 2:11-14

Ø „Femeile să se roage în chip cuviincios, cu ruşine şi sfială...”. Timotei 2:9

Ø „Dar vreau să ştiţi că Hristos este capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii şi că Dumnezeu este capul lui Hristos”. Corinteni, 11.3.

Ø „Femeia e frumoasă şi fără minte ca un inel de aur pus în râtul unui porc!”, Porverbele, 11:22

Ø "Cum s-ar putea naşte dintr-o fiinţă necurată cum e femeia un om curat?”, Iov, 14:1-4

Ø "Pe vrăjitoare să n-o laşi să trăiască", Exodul, 22:18

Ø „Când o femeie va rămânea însărcinată şi va naşte un copil de parte bărbătească să fie necurată şapte zile; să fie necurată ca în vremea sorocului ei”, Leviticul, 12:1-14

Ø „Dacă naşte o fată să fie necurată două săptămâni”, Leviticul, 12:4-7

Ø „Femeia care va avea o scurgere şi anume o scurgere de sânge din trupul ei să rămână şapte zile în necurăţia ei. Oricine se va atinge de ea va fi necurat până seara”, Leviticul, 15:20

Ø „Orice pat în care se va culca ea în timpul necurăţiei ei va fi necurat şi orice lucru pe care va şedea”, Leviticul 15:20

Ø „Dacă un om îşi va vinde fata ca roabă... Dacă nu va plăcea stăpânului ei care o luase de nevastă, el să-i înlesnească răscumpărarea.... Dacă o dă de nevastă fiului său...”

Ø „Dacă un om care şi-a luat o nevastă şi s-a împreunat cu ea, o urăşte, apoi o învinuieşte de nelegiuire şi-i scoate nume rău, zicând: „Am luat pe femeia aceasta, m-am apropiat de ea şi n-am găsit-o fecioară”......” dacă faptul este adevărat, dacă fata n-a fost găsită fecioară, să scoată pe fată la uşa casei tatălui ei; să fie ucisă cu pietre de oamenii din cetate, şi să moară pentru că a săvârşit o mişelie în Israel, curvind în casa tatălui ei. Să cureţi astfel răul din mijlocul tău”: Deuteronomul, 22: 13 -21

Ø „Când vei merge la război împotriva vrăjmaşilor tăi, dacă Domnul îi dă în mâinile tale, şi vei lua prinşi din ei, poate că printre cei prinşi vei vedea o femeie frumoasă şi vei dori s-o iei de nevastă. Atunci s-o duci înăuntrul casei tale, ea să-şi radă capul şi să-ţi taie unghiile, să-şi lepede hainele pe care le purta când a fost prinsă...” Deuteronomul, 21:11-14

Ø „Dacă un om întălneşte o fată fecioară nelogodită, o apucă cu sila şi se culcă cu ea şi se întâmplă să fie prinşi, omul care s-a culcat cu ea să dea tatălui fetei 50 de sicli de argint şi, pentru că a necinstit-o, s-o ia de nevastă”, Deuteronomul, 22:28-29

Ø “Găseşti un om de calitate într-o mie, dar nici unul dintre aceştia rari nu e femeie.” Ecleziastul 7:28

Ø “Mai bună e răutatea bărbaţilor decât bunătatea femeilor.” Ecleziastul 42:14


Frumos, nu?

joi, 25 noiembrie 2010

Azi este 25 noiembrie- ziua internationala pentru eliminarea violentei contra femeilor. Nu vreau sa vorbesc despre motivul violentei domestice, nici despre situatia absolut oribila a victimelor acestui tip de violenta in tara noastra. Exista statistici si date referitoare la acest fenomen pe alte bloguri.
Desi feminismul room-service, cum il numeste dna Miroiu a adus la noi legi pentru protectia femeii odata cu integrarea in UE, situatia e inca disperata. Femeile raman cu agresorul nu numai pentru ca institutiile abilitate nu le ajuta, nu exista legi pentru indepartarea agresorului din casa, dar cel mai probabil, principalul motiv este lipsa resurselor. Femeile castiga mai prost decat barbatii pentru ca meseriile traditional feminine sunt prost platite. Apoi mai exista marea problema a locuintelor. Pentru multe femei, daca mai au si copii, a-si permite o chirie e deja un lux. La noi oamenii au adesea relatii de supravietuire, iar locuinta devine un ingredient important al atractiei intr-o tara ca a noastra.
Parerea mea e ca si daca legile se schimba, devin mai dure cu agresorul, iar femeile capata o protectie reala, situatia nu se va schimba in mod dramatic, pentru ca libertatea si demnitatea sunt scumpe, e nevoie de bani pentru ele. Femeile au de ales intre saracia crunta si batai crunte. Criza nu va imbunatati deloc situatia femeilor, ci incurajarea lor economica, fie prin modificarea salarizarii, fie prin agrenarea lor in afaceri si alte activitati mai bine platite.
Absolut suprinzator, exista si femei care raman cu agresorii (aici nu e vorba de batai crunte, ci de variante mult mai soft, dar tot agresiuni se cheama) pentru statusul social. Si unele sunt femei educate (cunosc un astfel de caz, o femeie care regreta o relatie putin spus neplacuta). Faptul de a avea o familie, posibilitatea nasterii unui copil, sunt niste jaloane importante in viata lor. Fara ele, fara o casa, o relatie stabila, un camin cum se spune, se simt neimplinite.
Aici ar trebui sa intervina educatia. Statusul unei femei si valoarea ei in proprii ochi nu ar trebui sa se afle intr-o institutie patriarhala cum este casatoria, familia, ci in ceea ce sunt ele insele, in realizarile lor individuale. A avea sau nu o relatie e optional. Demnitatea si libertatea ar trebui sa fie drepturi fundamentale.

luni, 15 noiembrie 2010

Feministele au vorbit si inca vorbesc (nu la noi) despre stereotipurile de gen, cum ne transforma ele viata, cum ne fac sa fim "femei" sau "barbati". Din fericire, eu inca nu stiu prea multe despre ce inseamna in limbajul acelor stereotipuri "sa fii femeie". Sigur, mi s-a intamplat sa aud spunandu-se despre mine "nu se comporta ca o femeie, parca nu ar fi femeie", desi arat cat se poate de normal. Atunci de ce? Nu aveam machiaj, nu paream ingrijita, desi sport am facut intotdeauna si am folosit creme ecran. Dar oamenii vor semne clare, nu conteaza cat de superficiale sunt. Totusi, am fost expusa in familie intr-o masura mult mai mica decat altii acestor stereotipuri, iar pe putinele le-am respins cu vehementa de cand eram mica. Nu stiu insa cum e sa fii in alt mediu. Dar acum cateva zile am luat o mostra de astfel de educatie.
Plimbandu-ma prin parc, m-am intalnit cu niste amici, barbati. Fusesera colegi si prieteni inca din facultate, acum unul are un fiu de 1 an si 6 luni. Ne-am plimbat impreuna o perioada, vreo 2 ore sa zic. La un moment dat, copilul, un baiat, se duce sa exploreze niste jucarii montate de primarie. Vede un fel de casuta cu ceva ce aducea a aragaz. Incep comentariile legate de ceea ce face. Amicul tatalui sau ii zice: "Ce faci, gatesti? Esti fraier, in viata sunt lucruri mai interesante decat gatitul..." Atunci tatal lui ii intareste ideea" Sa lasam gatitul pentru fete!"
Atunci nu m-am abtinut si am strigat: "Nu, nu, toata lumea gateste!" Respectivii amici ma stiu de feminista si au grija cu mine. Tatal lui s-a corectat si a confirmat, da, toata lumea gateste si a inceput sa faca niste comentarii despre ce fel de prajitura face.
Episodul a trecut, dar a venit altul. La un moment dat a aparut o scena, de care copilului i-a fost frica. Ii placeau scenele, se urca pe ele, dar nu si de data asta. Tatal lui a inceput sa-l ironizeze: " Vai, ce fel de barbat esti tu? Rad si fetele de tine! Uite, fata aia rade de tine!"
"Fetele rad de el daca nu stie sa se poarte, daca devine un porc misogin! Frica ne e la toti, iar fetele au mare curaj sa traiasca intr-o astfel de lume, in care sunt obligate sa faca lucruri neinteresante, apoi se spune despre ele ca nu fac lucruri extraordinare! Iar daca incearca sa faca lucruri extraordinare, nu mai sunt considerate femei!"
O femeie trebuie sa ia decizii foarte grele in viata ei: are de ales sa fie "femeie" si atunci se linge pe bot de orice realizare personala reala sau sa fie o ciudata care, oricum ar arata, va fi complet neatractiva pentru barbati (pentru cei mai multi dintre ei), nu va simti niciodata pe pielea ei pasiunea pe care ei o au pentru "femei". Decizia asta dura trebuie s-o ia cand e foarte tanara, atunci cand hormonii colcaie in creierul ei, in lipsa modelelor. Si poti sa spui ca femeile nu au curaj?
As vrea sa vad mediatizate modele de femei puternice, care vor sa schimbe lumea, si cu toate astea tin al fiecare mg de estrogen pe care il au. Si au destul. Incerc sa creez un astfel de model in "7000 ani".

miercuri, 10 noiembrie 2010

In urma amendarii de catre CNA a postului TV Antena 3 a izbucnit spontan o manifestatie de sustinere a ziaristilor Ciutacu si Badea, care au atras amenda postului. Ei au caracterizat-o pe Elena Udrea drept "buna", cuvant cu conotatii sexuale. Astfel i-au incalcat dreptul la imagine. Peste 300 oameni au participat la manifestatia de sustinere a celor 2.
Doamna Udrea este o politiciana de calitate indoielnica. Nu as declara ca e corupta, dar asupra ei planeaza astfel de suspiciuni. Dar apelul constant care se face la sexualitatea ei, inclusiv prin aceasta declaratie, e condamnabil. Adica o femeie e masurata in mod constant prin valoarea ei sexuala in mod public, fara ca cineva sa fie deranjat de asta. Sincer, condamn aceasta atitudine.
Cred ca cei doi ar fi trebuit sanctionati.
Dar...posturile TV din acelasi trust, dar si altele, transmit constant infectii de tipul reality-show-urilor in care femeile sunt terfelite in toate felurile, femei imbracate sumar fac figuratie in cadrul emisiunilor de divertisment si nu in ultimul rand, mereu se difuzeaza filme in care femeile sunt discreditate. Recent am vazut un film"Putin insarcinata", in care un barbat care se temea de reactia sotiei a fost avertizat de prieteni sa aiba grija sa nu se loveasca in vagin. Adica supunerea este ceva feminin, barbatul trebuie sa fie independent, sa nu se teama de sotie si sa nu-i respecte sentimentele.
Faptul ca manifestatia de ieri a fost atrasa de un eveniment cu conotatii misogine, nu de abuzuri mult mai mari de care se face vinovat actualul regim, arata caracterul puternic misogin al societatii noastre. Un motiv serios de plecat din tara!
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/203064/Mircea-Badea-protest-in-fata-CNA.html

luni, 8 noiembrie 2010

In SUA exista o initiativa legata de contraceptia gratuita pentru femei, gratie noii legi a sanatatii. Dezbaterile privind aceasta noua propunere se refera la caracterul de preventie medicala al accesului la contraceptie. La 50 ani de la prima pilula contraceptiva, se pregateste o noua revolutie sexuala, se spune in articol.
Desi noua lege a sanatatii din State mi se pare prea putin liberala intr-o tara care "respira liberalism", cum spunea Cristian Tudor Popescu, ideea contraceptiei gratuite e salutara. NU e nevoie sa aduc argumente legate de caracterul preventiv al acestei masuri, mai ales pentru cei din Romania. Se stie la ce a dus lipsa accesului la contraceptie in timpul regimului Ceausescu.
Intr-o lume feminista, teama unei sarcini nedorite ar trebui sa dispara.
Un studiu efectuat in Franta, daca nu ma insel, cu ani in urma, arata ca femeile considera ca viata lor s-a schimbat mai mult in bine datorita contraceptiei decat datorita dreptului de vot. Adica ele considera aceasta un factor de emancipare chiar mai puternic chiar decat dreptul de vot. Pentru ca o sarcina nedorita handicapeaza o femeie, ii bulverseaza viata, o pune in fata unor decizii disperate "de viata si de moarte". Spectrul unei sarcini nedorite ingradeste libertatea femeii.
Sigur, contraceptia nu tine doar de celebra pilula. Prezervativele sunt inventate din Antichitate, iar in forma actuala reprezinta una dintre primele aplicatii ale cauciucului, datand de la jumatatea secolului al XIX-lea. Pilula contraceptiva are efecte secundare nedorite, dar ca si avortul, ofera o garantie a libertatii sexuale.
Intr-o lume feminista, femeile a ar trebui sa dispuna de mijloace contraceptive mult mai sigure si mai sanatoase. Conceptia ar trebui sa fie reglata de vointa femeii, nu evitata, adica femeile sa fie "sterile" datorita unor noi mijloace contraceptive, care sa fie inlaturate doar atunci cand femeia vrea sa procreeze. Exista si contraceptie masculina, mult mai usor de aplicat, cu mai putine riscuri. Candva intrebarea despre vasectomie intra in testul pe care il aplicam potentialilor parteneri, ca si aceea de a purta numele meu dupa casatorie. As dori sa aud dezbateri publice despre contraceptie si formele ei, la care sa participe reprezentantele miscarii feministe.
Orice organizatie care se opune dreptului femeii la contraceptie, la avort sau la sanatate sexuala (vocile contra vaccinului HPV) ar trebui sa fie catalogata ca organizatie criminala si tratata ca atare. Calitatea vietii femeii, liberatea ei, nu poate fi lezata de dorintele unor organizatii criminale.
http://news.yahoo.com/s/ap/20101031/ap_on_he_me/us_birth_control

luni, 1 noiembrie 2010

Ne-am bucurat cand o femeie a fost aleasa presedinta Camerei Deputatilor. O functie importanta pentru o femeie! Iata ca plafonul de sticla (glass ceilling) incepe sa se crape! O femeie care sa reprezinte interesele altor femei in politica! Numai ca in curand au aparut unele elemente interesante de CV privind originea si implicit educatia acestei doamne. Nu competenta, ci coruptia, a propulsat-o acolo. Iar despre cat de feminista este, cat reprezinta ea interesele altor femei, se vede din articolul de mai jos.
Roberta Anastase este o fosta miss Romania, daca nu ma insel. Ar participa o feminista la asemenea concurs? Cand eram mica, atat de mica incat desi facusem deja primele descoperiri feministe si primisem atribitul de "feminista", nu stiam nimic despre sex si exploatare sexuala, am vazut un film despre o feminista care participa la concursul de miss America pentru a-l compromite. Tanara castiga concursul, iar cand trebuia sa rosteasca discursul dur despre logica acestuia, nu reuseste s-o faca, in ciuda incurajarilor unei colege care se afla in public, apoi a dezamagirii acesteia. " Cand eram mica, suna discursul, am vazut cum erau duse la monta vacile". Ideea era ca acele concurente la miss defilau ca vacile inainte de imperechere. Am retinut replica (aproximativ) fara sa inteleg mai nimic, asa cum retin copiii lucruri socante sau interesante, carora le dau apoi o semnificatie sau poante pe care le inteleg dupa ani buni. Am intrebat de ce se comporta ea asa, de ce simtea asa, raspunsul nu m-a satisfacut. Nu puteam intelege, nu stiam nimic despre sex si implicatiile sociale ale lui. Desi intelesesem cum e cu vacile si monta. Dar ce-i rau in asta?
Interesant in povestea asta e ca alte lucruri te fac feminista in copilarie, lucruri care nu au legatura cu sexul. Ma enervasem ca prea multe personaje din cartile cu aventuri sunt baieti, si mi se parea aiurea ca sunt mai multe femei care iau numele sotului dupa casatorie. Dincolo de asta, lumea asa cum o vedeam eu era feminista, femeile aveau toate drepturile, putea face orice.
Si ce putea sa fie rau intr-un concurs de frumusete? Cand frumusetea e atat de apreciata, indiferent daca e la oameni sau obiecte? Am crescut intr-un mediu feminist, dar in care frumusetea era o valoare.
Aveam sa inteleg apoi unde era problema cu acest concurs in lumea reala, nu in lumea mea din clasele I-IV, cand am vazut acel film. Daca frumusetea unei femei ar fi ca si sportivitatea ei, si aici ma refer la performantele pe suta de metri, sau ar fi doar o parte a calitatilor ei, eventual importanta numai in alegerea partenerului, cine ar avea ceva impotriva acestor concursuri? Inutil sa spun ca eram sigura la acea data ca exista concursuri similare pentru barbati. Dar frumusetea e cam totul in unele sisteme. Daca nu e atractiva sexual, adica foarte tanara si foarte frumoasa, e ca si cand nu ar exista. Frumusetea e resursa ei, asigurarea ei de viata, pe care trebuie s-o negocieze cat mai bine. E o lupta pe care trebuie s-o duca singura (nu e loc de camaraderie ca in razboi), deci nici de concurenta loiala. Astfel de sisteme si educatia unei femei in cadrul lor o transforma intr-un monstru imoral, capabil de orice lovitura sub centura.
Sunt femeile rele? Oare cum s-ar comporta barbatii in acest caz? Probabil cu mai multa violenta. De vina pentru aceasta rautate a femeilor este ...patriarhatul.
Articolul de mai jos, care vorbeste despre modul cum s-a purtat actuala presedinta a Camerei cu o concurenta la miss Univers descrie foarte bine acest comportament. Imi aminteste de un film, "Miss Petarda", cu Holly Hunter si Tim Robbins. Episodul cu rochia e identic. Numai ca in acel film femeia care isi saboteaza verisoara sa castige acest concurs pe care ea la randul ei il castigase este descrisa ca o femeie slaba si lasa incapabila de a fi independenta. E de inteles comportamentul dnei Anastase ca al unei femei slabe, lase si corupte. Varsta pe care o avea atunci nu e o scuza. O femeie slaba, lasa si corupta nu are ce cauta in acel post si nici nu vreau sa ma reprezinte in parlament, cred ca nici pe alte femei.
La ultimele alegeri din SUA, miscarea feminista a recomandat femeilor sa n-o voteze pe Hillary Clinton pentru ca si-a iertat sotul infidel.
Probabil daca aveam drept de vot in SUA nu as fi votat-o.


http://www.realitatea.net/romanca-de-la-bollywood-roberta-anastase-mi-a-furat-rochia_766164.html

luni, 25 octombrie 2010

Stiu cum se face politica in Romania. Daca nu ai bani sau relatii nu ai nicio sansa. Ca si in fotbal, la noi nu se cresc "copii" care apoi sa devina vedete. La noi faci cariera in alt domeniu si apoi ajungi pe o lista eligibila. Daca nu, sansele tale de a intra intr-un partid si a face cariera in politica sunt minime. Nu cresti de la lipit afise, organizat evenimente la a candida la presedintie, pas cu pas. NU exista politicieni de profesie. Fiind vorba de politica de gasca, femeile au chiar mai putine sanse.
M-am intrebat de multe ori de unde vine discriminarea femeilor in general, acolo unde e, de unde vine in istorie situatia degradanta a femeilor in societatile patriarhale. NU stiu cum raspunde teoria feminista la problema asta, dar eu cred ca vine din tipul de relatii diferite care se stabilesc intre femei si barbati. Cu alte cuvinte, barbatii formeaza gasti care pot fi periculoase. Ei se sprijina reciproc in actiuni banale, aflate la un nivel inferior de comunicare, adesea legate de acte violente, pe cand relatiile dintre femei sunt mult mai fine, mai specifice. Ele sunt si mai selective in alegerea prietenelor, se deceptioneaza mai usor. Se poate spune ca ele sunt mai solitare.
Politica in Romania reflecta coruptia societatii in general. Exista gasti, unde e normal sa fie preponderent barbati. Femeile nu fura in gasca, daca fura, fura solitar. De-aia sunt si mai usor de prins. Desigur, femeile din politica noastra sunt de o calitate indoielnica, la fel ca si barbatii. Ele trebuie sa fie agreate de ei, ca altfel n-au nicio sansa. Dar ele sunt sanctionate mai rau atunci cand gresesc, li se stoarce lamaia ca sunt femei. Oricum, pentru calitatea precara a femeilor din politica, tot barbatii politicieni sunt de vina.
Ascensiunea dnei Elena Udrea e foarte interesanta. Se vehicula ideea ca ea ar putea fi desemnata ca premier sau ca presedinte de partid. Unii considerau ca ar viza chiar postul de presedinte. Intr-un recent interviu, Traian Basescu infirma aceste zvonuri. Dna Udrea, desi e un element foarte valoros al partidului, nu e buna pentru aceste functii, considera presedintele. De ce? Pentru ca nu are experienta de viata. Pai daca ar fi dupa experienta de viata, atunci Basescu ar fi avut nevoie de inca 100 ani. Daca viata nu consta doar din sprituri, vulgaritati, agresivitate, ci si din citit, cultivat, inteles oameni, experienta lui de viata tinde la 0. Si totusi a ajuns presedinte. Dna Udrea cred ca stie mai multe. Asa ca poate fi optimista. Sau experienta de viata prin ochii unei femei nu conteaza?
La noi nu se pune problema unui procentaj minim al reprezentarii femeilor in politica. Fara acel procentaj nu se poate vorbi de democratie, pentru ca nu se poate vorbi de reprezentarea unei parti a populatiei. Dar cui ii pasa de democratie?
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Politica/202120/Udrea-deceptionata-de-Basescu.html

miercuri, 20 octombrie 2010

Aud multe persoane educate "Eu nu fac politica, eu sunt apolitic..." Da? Atunci nu te intereseaza drepturile tale, ceea ce e grav, dar si mai grav e ca nu te intereseaza nici drepturile celorlalti. In felul asta poti fi un anonim linistit, dar poti avea pe constiinta mai multe victime decat Jack Spintecatorul.
"Lasa politica! Vezi-ti de viata ta", am auzit si asta. Pai cine ne face viata? Crezi ca mult poti influenta in cele cateva decenii in care respiri? Trebuie sa uzezi de lucruri facute de altii, ai nevoie de lucruri care exista si care de cele mai multe ori nu exista. Atunci ce faci? Le inventezi sau le creezi tu. Daca poti. In rest, lucrezi cu ceea ce primesti. Cu economia, drumurile, legile, obiceiurile facute de altii. Traiesti in libertate sau nu, daca inaintasii tai nu au avut grija sa ti-o ofere. Te supui unor legi bune sau nu. Si asta e viata ta, facuta in cea mai mare parte de altii, politicieni, oameni de afaceri, artisti, oameni de stiinta, inventatori, dar si avand orice alte meserii de la contabili la muncitori si gunoieri. Cei care ne influenteaza viata in cea mai mare masura sunt insa politicienii. Curios lucru e ca in democratii ei sunt de fapt uneltele noastre. Adica sunt cei pe care noi ii platim sa faca...ce vrem NOI. Ignorand politica ignoram faptul de a ne schimba viata, de a ne face viata cu mainile noastre, atat cat e posibil.
Zilele acestea se desfasoara alegeri in Brazilia. Prima runda a avut loc pe 3 octombrie, a doua va avea loc pe 31 octombrie. Ceea ce nu se stie despre Brazilia e ca acolo avortul e interzis inca. Desi 3 dintre candidatii la presedintie sunt femei, iar 2 barbati, legalizarea avortului nu pare o certitudine, ci doar o moneda de schimb electorala. Femeile candidati se intrec in a-si face cruci la fel ca si barbatii. Trecand peste aceasta ineptie intr-un stat laic, ne gandim la cauzele faptului ca un genocid este inca legal din motive religioase.
Si cauza pe care o vad eu e lipsa vizibilitatii miscarii feministe, lipsa intelegerii problemelor femeilor si importanta redusa care li se da acestora. Sunt putine politiciene (iata ca in Brazilia numarul candidatelor il depaseste pe al candidatilor la presidentie, dar degeaba), iar cele care sunt, se preocupa mai mult de a reusi intr-o lume a barbatilor decat de problematica feminista. Cred ca eradicarea legilor care interzic avortul, eradicarea discriminarii femeilor in lume ar trebui sa se afle pe agenda oricarui politician decent. Si orice intelectual ar trebui sa ridice aceasta problema.

http://brazilportal.wordpress.com/2009/09/11/paulo-sotero-on-election-possibilities-in-brazil/
http://literelibere.wordpress.com/2010/10/17/alegeri-preziden%C8%9Biale/#comment-2207
http://www.mediafax.ro/politic/pdl-doreste-ca-biserica-sa-aiba-un-rol-social-mai-activ-in-relatia-cu-statul-7491171

luni, 18 octombrie 2010

Shivani Singh, autoarea romanului "Moarte la curtea rajahului" si-a prezentat de curand cartea in Romania. Scriitoarea are orgini regale, si a acordat un interviu pe aceasta tema unui ziar local. Viata ei in copilarie s-a impartit intre palat si lumea oamenilor normali (colegii ei de scoala), dar la maturitate a ales sa fie (doar?) o femeie moderna, originile ei principiare devenind un amanunt de CV. S-a casatorit cu un barbat fara origini nobiliare, are doi copii, dar cel mai important, are o cariera.
Interviul e destul de scurt, dar atinge niste probleme din sfera feminista. Din nefericire nu foarte stiintific. E un interviu intr-un ziar. Situatia femeilor in India, si aici ma refer la traditie, e una foarte interesanta, diferita de cea din Pakistanul musulman. Legile in India moderna sunt altfel decat cele din Pakistan, unde e nevoie de 5 martori barbati pentru ca o femeie violata sa nu ajunga in inchisoare. In India legile sunt in favoarea femeilor, dar se pare ca nu numai legile moderne. Pakistanul e musulman, pe cand in India religia dominanta e hinduismul. Budhismul e originar din India, dar acum e o religie minoritara, fiind mult mai extins in alte tari, in special din estul Asiei.

O analiza istorica a statusului femeilor in functie de sursa de hrana
India e o veche civilizatie. Si civilizatia inseamna agricultura. Din cate imi amintesc de la lectiile de istorie, agricultura ar fi putut fi o inventie feminina. E normal, avand in vedere ca in societatile traditionale de culegatori-vanatori femeile sunt culegatoare de plante, ele asigurand cea mai mare parte a necesarului de hrana al familiei. Ele ar fi fost primele care ar fi cultivat plantele. De asemenea, mostenirea bunurilor e normal sa se fi facut pe linie feminina, cel putin la inceput. Obiceiul zestrei, care exista si la Europeni, este o constanta in India rurala. Zestrea e o forma de mostenire pe linie feminina. Femeile primesc ceva cand se marita, nu sunt practic "cumparate" ca in multe societati "male dominated". Ceea ce vedem in prezent la Romi, mai mult sau mai putin, apartine societatilor nomade, "male dominated". Ceva asemanator e in Africa, in tarile Arabe. Femeia trece in posesia sotului, e moneda de schimb intre tatal si sotul ei. Ea nu are nimic, bunuri materiale, nici drepturi. Statusul ei juridic e de copil.
Ce au in comun aceste societati? Nu au practicat agricultura. Atunci cand exista practica agriculturii, situatia se schimba. Am gasit o astfel de societate diferita in Africa. E vorba de societate traditionala, adica neinfluentata de Occident cand a fost descoperita.
In schimb, India traditionala era diferita. Celebrele Amazoane intalnite de armata lui Alexandru Macedon proveneau din aceasta zona. Dupa milenii, Occidentalii descopera in sudul Indiei acele temple care abunda in scene cu tenta sexuala. Cate reprezentari sexuale exista in culturile "male dominated" de tipul tarilor Arabe fundamentaliste? Cate erau si in Evul mediu European. Acolo unde femeile sunt libere, sexualitatea e mai deschisa.
Desi interesul meu istoric e foarte mare, iar interesul pentru feminism e de asemenea, nu am inca deloc cunostinta de faptul daca exista analize istorice care sa explice statusul diferit al femeilor. Pare simplu si logic faptul ca posibilitatea de a-si administra averea sa fie determinanta pentru statusul lor juridic, pentru drepturile lor sociale.
Dar societatile traditionale de agriculturi au fost alterate cultural de cele care le-au cucerit, adica cele de crescatori de animale nomazi, superiori din punct de vedere militar. Odata cu ele a aparut alterarea drepturilor femeilor. Se pare ca in India de vina pentru asta a fost venirea triburilor de indo-europeni, care le-au dat limba (limbile). La fel s-a intamplat in Grecia, ultimul val de indo-europeni a distrus acea libertate a femeilor descrisa in Odiseea si Iliada. In tarile Romane, povestesc calatorii Occidentali, femeile erau foarte libere pana la venirea Turcilor.
Statusul diferit al femeilor din paturile dominante fata de cele sarace, de exemplu in Grecia Antica, se explica in acest fel.
Nobilele Ateniene nu aveau niciun drept, femeile simple faceau scandal. Pana la urma insa, dincolo de diferentele culturale, traditia in unele zone a fost mai importanta. Femeile si-au pastrat cateva drepturi esentiale.
Interviul cu Shivani Singh se incheie cu fraza- raspuns la intrebarea ce ar fi fost viata ei daca ar fi ramas printesa:
"Aş fi sfârşit ca mama sau ca bunica mea, care nu au părăsit casa şi s-au dedicat în întregime unei vieţi lipsite de viaţă. Aş fi avut însă, conform tradiţiei, dar şi a legii, întregul control asupra averii mele moştenite de la familie."
Controlul asupra averii...atat de putin, dar atat de mult pentru a construi o lume moderna...Cand eram mica ma intrebam cine e mai bogat, un copil al epocii mele care are televizor si video (ca asta era atunci la moda, acum nu mai exista) sau un imparat antic care nu avea nici macar aspirina. Ma intreb din nou cine e mai bogata, o printesa Saudita sau o femeie de serviciu occidentala. Raspunsul meu e clar. Nu as sta nici macar o secunda sa il caut sau sa aleg intre cele doua. Libertatea nu are pret, ca si viata.


http://www.evz.ro/detalii/stiri/shivani-singh-despre-fata-nevazuta-a-regalitatii-indiene-909357.html

luni, 11 octombrie 2010

Zilele acestea au aparut in ziare articole in care se facea publicitate unui nou film, "Blestemul de a fi femeie", in regia lui Adrian Popovici. Nu am vizionat filmul, asa ca e un pic nedrept sa vorbesc despre el inainte de vedea cum e tratat subiectul. Insa prezentarea aparuta in presa (v. link) face referire la reteta romantica deja consacrata, in care o femeie ingenua si vulnerabila- cel putin asa arata fotografia din articol- topaie ca o caprioara speriata intr-o lume a barbatilor, care o haituie fie direct, ca pe o prada sexuala (o abuzeaza emotional si fizic), fie prin produse ale patologiei lor psihice- adica prin razboi.
Titlul e si mai enervant: "Blestemul de a fi femeie". Pe eroina principala o cheama si Eva. Macar Baba Cloanta sau Maria Magdalena ar mai fi redus din patetism. Ca mai sunt si alte personaje populare.
Din nefericire, femeia e prezentata adesea in acest mod. De ce oare e un blestem sa fii femeie? Pentru ca lumea e asa cum e? Pentru ca exista analfabetism, incultura, violenta, saracie? Si acolo valoarea umana nu conteaza, ci doar forta fizica sau a gastilor care impart resurse (tot fizica pana la urma). Atunci e un blestem sa fii un om fin si sensibil in aceasta lume. Sigur, daca esti in puscarie, e un blestem sa nu fii o bruta cu falcile si pumnii tari. Dar oare lumea trebuie sa fie o puscarie? NU e mai bine sa desfiintam puscaria decat oamenii cu "mai multe optiuni de functionare", adica mai pretentiosi cu mediul, mai sensibili?
Gandindu-ma la un film care are in fundal tot al doilea razboi mondial, imi amintesc unul pe care l-am vazut acum cativa ani pe Hallmark. O tarancuta poloneza, tot blonda, dar nu ingenua, venise la oras dupa baieti si distractii. Numai ca a izbucnit razboiul, orasul a fost ocupat intai de sovietici, apoi de nazisti. Protectorii ei au fost ucisi, iar acasa nu se mai putea intoarce, pentru ca parintii ei fusesera dusi la munca fortata in Germania. A trebuit sa se descurce singura cu surioara ei. Problema e ca Evreii au inceput sa fie dusi intai in ghetou, apoi in lagar. La inceput a vrut sa-si salveze cativa prieteni, apoi casa ei mai mult decat modesta, inchiriata in acest scop, a devenit adapostul unei mici comunitati Evreiesti, pe care o intretinea din salariul de muncitoare la o fabrica, daca nu ma insel, nazista. In acest scop nobil, isi pune surioara in pericol, avand in vedere ca aceasta functiona ca un fel de curier intre oras si ghetou. Sacrifica orice sansa de a avea o relatie, pentru ca nu putea primi vizite. In final este la un pas de a fi ucisa de sovietici, cand cursul razboiului se schimba.
Femeilor le place sexul, au comportamente sexuale complicate si senzatii savuroase, dar in primul rand au idealuri, valori, curaj, moralitate. Asa sunt in realitate. Ca veni vorba, filmul la care fac referire este dupa un fapt real. As vrea sa vad mai multe reprezentari ale femeilor ca leoaice ranite, nu caprioare sfioase. Femei cu bune si cu rele, dar ele insele, nu asa cum vor barbatii sa le vada. Ca ii face pe ei sa se simta mai puternici...Dar lumea e si a femeilor.

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/LifeStar/201350/P-Blestemul-de-a-fi-femeie.html

Recent am vazut pe un post de televiziune imagini cu persoana care s-ar putea numi regele audientei de scandal din Romania, Gigi Becali. Omul era la o nunta si in stilul caracteristic, a declamat ceva de genul:" In fata legii, barbatul si femeia sunt egali, dar in Biserica, barbatul e Dumnezeul femeii!".
Foarte frumos! Nu am vazut nicio reactie din partea jurnalistilor care au prezentat stirea (cred ca era la...sport).
Inteleg ca asta e motivul pentru care se agata cu atata ardoare de Biserica. Dorinta de Dumnezeire nu-i da pace. Daca nu poate fi Dumnezeu universal, macar sa fie Dumnezeu pentru o singura fiinta umana. Aici se vede si avantajul poligamiei (poliginiei) : esti Dumnezeu pentru mai multe fiinte umane, analfabete si timorate, dependente material.
Un argument similar, cel al invataturii crestine, avansau si violatorii din Congo, intr-un reportaj TV. "Violam", spuneau niste fiinte patetice, murdare, infometate si cu fetele descompuse de droguri extrase din ce vrei si ce nu vrei, "pentru ca asa spune Biserica, femeia trebuie sa se supuna barbatului!". Da, membrii acelor bande din tara etern implicata in razboaie etnice aveau aceeasi viziune ca europarlamentarul Becali.
Recent am avut o discutie cu un domn originar din Liban, acum rezident in Suedia, despre situatia femeilor musulmane din tara sa. Spunea ca in tara sa de origine, acum 20-30 ani, ponderea populatiei crestine era de 65%, acum e de 35%. De ce? Din cauza diferentei de fertilitate dintre familiile crestine si cele musulmane. Crestinii au 2-4 copii, musulmanii intre 6 si 15, cu 4 neveste...L-am intrebat cum suporta acele femei musulmane situatia respectiva, el mi-a raspuns ca ar vrea din suflet sa stie, dar nu are nici cea mai vaga idee, nu ii va intelege niciodata pe acesti oameni. Era pesimist in ce priveste schimbarea mentalitatilor lor. "Never, never, never", mi-a spus cand am vorbit despre posibila lor salvare prin cultura, educatie, situatie materiala buna.
Sigur, uneori tocmai din interior nu se vede bine. Esti orbit de senzatii puternice. Esti ca si cand ai fi fost in lagar sau in puscariile comuniste. Dar pana la urma, dincolo de socul afectiv al problemei, trebuie sa-i vedem cauza. Mentalitatile fundamentalistilor islamici se bazeaza pe tendinta veche a omului de a face alti oameni sclavi. Fiecare barbat musulman, chiar daca nu are alti sclavi, are nevestele, copiii, nepotii. Pentru ca la musulmani, nepotii saruta mana unchiului...Vrei cati mai multi sclavi, ii produci singur sau cu ajutorul femeilor din familie, adica sclavelor.
Tendinta asta e peste tot, dar farmecul Occidului tocmai in asta consta: respinge aceasta tendinta. Daca ar fi sa spunem doua lucruri esentiale despre Occident, acelea ar fi interdictia legala si morala de a avea sclavi, dar si sansele nelimitate de a o da in bara. Daca o singura data ai reusit, se cheama ca esti invingator....Asta e fata cea frumoasa a Occidentului.
Becali n-a facut decat sa exprime cu voce tare un vechi vis patriarhal: sclavia femeii. Dar numai in Biserica. Ca e greu sa gasesti un argument rational in favoarea sclaviei...

miercuri, 22 septembrie 2010

Mai aud uneori ca intre femei exista o competitie acerba pentru ca sunt mai multe femei decat barbati. Cica la un barbat ar fi 3 femei...Una peste alta nu e adevarat, se nasc, mai precis se nasteau, usor mai multi baieti decat fete, 106 la 100, acum proportia s-a modificat usor din motive inca necunoscute. Sunt blamate pesticidele din mediu dar si varsta mai mare a mamei la nastere, ca urmare a educatiei si a implicarii in activitati profesionale. Dar si asa, femeile "excedentare" sunt in varsta, pentru ca mortalitatea masculina este mai mare incepand din primii ani de viata (chiar inainte de nastere) si continuand apoi. La 100 ani, intr-adevar un barbat poate fi sultan, ii corespund cam 7 femei de aceeasi varsta.

Oricum, femeile depasesc cu 1-2 procente numarul barbatilor. La nivel UE, numarul femeilor e mai mare cu peste 1%. Dar atentie, asta se intampla in Occident, inclusiv la noi in tara. Situatia era la fel in Romania si inainte de razboi si probabil e de ceva timp prin aceasta parte de lume. Dar sa nu uitam ca Occidentul e doar o oaza de civilizatie intr-un desert al gravelor incalcari ale drepturilor omului. Si uneori si aceasta oaza e cuprinsa de seceta...
Iata ca tehnica moderna vine in ajutorul celor care se plang ca sunt prea multe femei pe lume. Cine s-ar fi gandit ca ecograful poate servi mentinerii numarului femeilor la respect? De cand cu regula copilului unic in China, in mediul rural se recurgea la tot felul de strategii pentru a evita ca acel copil unic sa fie fata. De ce? Pentru ca se considera ca fetele sunt mai putin utile in agricultura, iar apoi isi ajuta mai putin parintii dupa ce se marita. Solutia nu a fost schimbarea mentalitatilor, occidentalizarea lor, astfel incat fetele sa poata deveni mai responsabile. Pentru asta trebuia sa fie mai libere, si era greu de conceput. Solutia gasita a fost inlaturarea fetelor cu totul, adica uciderea lor clandestina dupa nastere. Guvernul a schimbat politica, a permis ca in mediul rural sa se nasca un al doilea copil atunci cand primul este o fata. Dar nu a fost de ajuns. Ecograful a rezolvat problema simplu si eficient. Acum fetusii fete pot fi identificati si avortati.

Dar nu numai in China barbatii sunt in numar mai mare decat femeile. Situatia e si mai dura in tarile Arabe, unde la 100 barbati pot corespunde si 52 femei (Qatar), v. link. In lume sunt mai multi barbati decat femei, dar educatia locurilor de unde provin cei care sunt "in plus" nu ar rezolva problema paritatii din Occident, unde sunt intr-adevar mai multe femei.

http://edition.cnn.com/2010/OPINION/09/05/wudunn.women.oppression/index.html?iref=obinsite

http://www.romania-israel.com/modules.php?name=News&file=print&sid=642

marți, 21 septembrie 2010

Mass media, dar si cinematografia, contribuie la crearea imaginilor de gen, dar si la perpetuarea stereotipurilor. Dincolo de reclamele cu Sarah (de ce nu Sam?) inchisa intr-o incinta si curatind masa, cu tata care s-a apuncat surprinzator de gatit, desi el are treburi mai importante de obicei, exista si filmele.
Cum prezinta Hollywood-ul femeile? Acum cativa ani, actrita Jessica Lange critica faptul ca femeile de 40 ani sunt prezentate in filmele americane ca active sexual, pentru ca situatia nu e asa. Mi s-a parut oribil. Cum adica, la 40 ani, tocmai cand o femeie atinge maximul (si mai tarziu se poate intampla) ea nu mai e activa sexual in societatea americana? Foarte trist.
In al doilea rand, femeile sunt prezentate ca mame si sotii bune, care dimineata pregatesc micul dejun pentru familia lor. Asta e un stereotip in cele mai multe filme. Daca isi inseala sotii, trebuie sa aiba un motiv foarte serios, ele sunt de casa in general, vor in primul rand relatii reusite cu sotii lor. Daca ei gresesc, numai asa fac si ele pasul. Apoi daca o fac, de obicei au copii mari, datoria lor de mame s-a cam incheiat.
Imaginea acesta a femeilor caste si devotate familiei, care parca trebuie sa ceara voie ca sa se manifeste, vine probabil dintr-o mostenire culturala ceva mai veche. Alexis de Toqueville, in "Democratia in America" descria acest fenomen cultural. Femeile din romanele Americane ale epocii erau prespuse ca fiind caste, spre deosebire de cele Europene, cu moravuri mult mai laxe. Femeile Americane aveau atunci (1930, cand a fost scrisa aceasta carte) o imagine de "femei de casa", care isi iau in serios datoria de sotii, care nu cer drepturi, emancipare, ca Europencele, care nu sunt rasfatate de soti, dar sunt si deosebit de fidele, ceea ce nu era valabil si pentru sotii lor. Pe de alta parte, ele nu aveau propriile afaceri, ca suratele lor din Europa. In schimb, datorita marii lor fidelitati si castitati, aveau marele avantaj de a fi crezute intr-o masura mai mare la un proces de viol. Superb!
Daca "Democratia in America" mi s-a parut o carte extraordinara, capitolul in care se vorbea despre situtia femeilor in aceasta democratie, mi-a repugnat. Culmea cinismului era chiar titlul acestui capitol, ceva de genul "Cum vad Americanii egalitatea intre sexe", capitol care se incheie cu ideea ca o parte din succesul democratiei Americane se datoreaza si superioritatii femeilor. Adica fidele si responsabile, gata de orice sacrificiu!
Poate ca un raspuns normal la aceasta situatie este feminismul American, mai dur decat cel European. Dar de unde vine aceata situatie, adica pozitia femeilor Americane diferita de a celor Europene, luxoase, rasfatate, capricioase, dornice de aventuri galante, dar si cu propriile afaceri? Sa ne gandim cum erau prezentate femeile si in operele lui Caragiale. ..
Protestantismul e unul dintre raspunsuri, ca si puternicele sentimente religioase in general. Apoi, de fapt in legatura cu primul aspect, apartenenta sociala a colonistilor. Nobilimea cu influentele ei culturale nu exista in America. Numai in cadrul unei nobilimi culte si foarte sofisticate, o femeie ca Ninon L'Enclos ar fi putut fi ceea ce a fost. Perversitatea nobililor, receptivi la stimuli intelectuali subtili, a facut ca femeile in varsta, dar inteligente, sa isi mentina valoarea sexuala. Mimetismul social a facut restul. In schimb, in State, in democratia acelor timpuri, cele mai multe decizii apartineau unei majoritati cu un anumit nivel cultural, care avea o anumita idee despre femei si ce trebuie ele sa fie. Asta ne spune cam ce sunt femeile pentru majoritatea oamenilor.
Din fericire, in Europa au existat elite, iar elitele impun anumite lucruri. E si Europa buna la ceva, e si cultura Franceza buna la ceva.
Sigur, pentru o femeie, evaluarea unei societati depinde de statusul femeii in acea societate. Imi place America pentru liberalism, as vrea sa fac afaceri acolo, dar as vrea sa traiesc in Europa. Si o fac...
Filmele mele preferate ca imagine a femeii sunt comedia "Arlette" (1997) cu Christopher Lambert, dar si filmul cu Alain Delon si Simon Signoret, "La veuve Couderc" (1971).

marți, 7 septembrie 2010

Domnul Prigoana, sotul vedetei Adriana Bahmuteanu, dupa ce a fost oarecum laudat pentru atitudinea fata de taxarea cultelor, a reusit sa dea cu nuca in perete cu o propunere legislativa. Probabil domnului Prigoana initiativa de bun simt i-a secatuit neuronii, anihilandu-i imaginatia, asa ca a inceput s-o ia pe aratura propunand legalizarea prostitutiei.
Acest subiect este foarte bine tratat pe blogul medusei, asa ca nu are rost sa vorbesc si eu de posibilele avantaje si dezavantaje.
http://blogul-medusei.blogspot.com/2010/09/decriminalizarea-prostituatelor-da.html

Dar daca tot e criza si domnul Prigoana a gasit solutia pentru mai multi bani la buget, m-am gandit ca e cazul sa-l ajut si eu, desi nu am votat PDL-ul, partidul domniei sale. Iata ce propun:
1. legalizarea traficului de organe, care oricum are loc in tarile din lumea a III-a. Organele sunt scumpe, iar vanzarea lor are avantaje mai mari decat prostitutia, nu numai economice, dar si medicale. Chiar salveaza vieti. Ofera si locuri de munca medicilor. Problema ar fi ca pretul lor sa nu scada in urma legalizarii.
2. legalizarea traficului de arme. Pai e prostitutia banoasa, dar si traficul de arme e. Se pot alimenta cu arme zonele de conflict, unde oricum se cumpara arme. De ce sa nu se faca pe fata? Oamenii implicati in conflicte, combatantii de ocazie, nu au surse de venit, e bine sa se rezolve problema sociala a somajului in aceste zone foarte sarace. In plus, ajuta si la prevenirea suprapopularii. Are multiple avantaje, chiar si ecologice.
3. legalizarea tuturor drogurilor, chiar si a celor de mare risc. Dar stai, asta e o masura incomparabil mai morala decat legalizarea prostitutiei.

joi, 12 august 2010

Mi se face parul maciuca atunci cand aud femei spunand despre alte femei ca sunt "tarfe", ma rog sau "curve", si asta inca din copilarie. Dar cand am ajuns adulta, si am inteles cate ceva despre sexualitatea feminina, lucrurile mi se par si mai scandaloase. Ce e "curva"? Nu e tot una cu prostituata. E de fapt o femeie promiscua, cu multiple relatii sexuale. Stai, e vreo femeie care nu vrea cat mai mult sex si daca se poate (ceea ce e foarte greu, avand in vedere calitatea barbatilor) si cat mai variat? Daca nu, isi neaga propria sexualitate, adica minte fata de ea insasi, ceea ce e foarte grav, inseamna ca e spalata pe creier. Dar poate minti numai de fatada.
Aceasta atitudine mi se pare abjecta. Pentru ca o femeie condamna alte femei prin prisma viziunii patriarhale, adancind aceasta mizerie.
Dar ce e tarfa? Un fel de prostituata, se pare, cel putin asa am inteles. Si prostitutia se face si ea pe niveluri. Vinzi ieftin un act sexual sau oferi servicii sexuale, de lingusire, de mangaiere a orgoliului masculin, la preturi mult mai piperate. O strategie de tarfa de nivel inalt e negarea naturii feminine, a drepturilor altor femei, a femeilor in general. Sa zicem ca eu ma delimitez de alte femei, de problemele lor, de doleantele lor, nu sunt ca ele (desi am aceleasi necesitati) ca sa obtin niste avantaje imediate.
In acest caz, se poate numi "tarfa" orice femeie care discrediteaza feminismul. Cand aud vedete spunand "nu sunt feminista", mi se face rau. Dar ce esti? Daca nu esti feminista, renunta la succes, renunta la o pozitie vizibila pentru o femeie, du-te la cratita, renunta la orice drept, inclusiv la acela de a avea un cont personal in banca (asta se intampla in Spania pe timpul lui Franco), leaga-te cu basma si du-te la biserica, dar in fundul bisericii, in locurile rezervate femeilor. In pozitiile castigate de femei, in toate aceste avantaje, se vad rezultatele luptei miscarii feministe. Daca nu esti feminista, inseamna ca nu ai nevoie de toate astea si de cele ce vor veni, atunci renunta la ele si du-te in Iran sau in Arabia Saudita, din nefericire ai unde, locuri ca astea sunt destule.
In concluzie, desi nu folosesc niciodata epitetul de "tarfa", cred ca i-am gasit intrebuintarea: pentru acele fiinte care se delimiteaza de feminism, dar profita din plin de ce le-a adus el.

marți, 3 august 2010

Am observat unele lucruri suspecte legate de situatia femeilor inca din copilarie. Dar in mod direct m-am simtit putin discriminata. Sigur, reprezentarea redusa a femeilor in politica, numarul mai redus al persoanelor influente in general, m-au deranjat. De asemenea, m-a deranjat de mica schimbarea numelui dupa casatorie in cazul femeilor, m-a deranjat chiar si modul de utilizare al unor pronume in romana, cand la plural masculinul se impune daca e vorba de un grup mixt.
Dar ma simt discriminata si atunci cand in mod constant mi se neaga sexualitatea. Mai mult, persista tot felul de legende legate de sexualitatea feminina. Ceea ce e interesant e ca si unele studii stiintifice despre sexualitatea feminina par eronate din acest punct de vedere. Am vazut recent la un targ o carte groasa scrisa de o femeie (nu am retinut nici numele cartii, nici al autoarei) care transmitea mesajul ca ideea ca femeile nu preau au orgasm, ca a avea orgasm de fiecare data e un deziderat nerealist, ceea ce ar trebui sa influenteze cultura. Cum??? Atunci m-am gandit ca as putea scrie si eu o carte despre sexualitatea masculina in care sa spun ca nu e neaparat necesar ca barbatii sa aiba orgasm, pentru ca am vazut un studiu care arata un procentaj destul de redus al barbatilor chinezi care ajung la acest maxim. Putem generaliza situatia si la alte grupuri etnice.
In fiecare moment, cand ies pe strada sau ma uit la televizor, ma frapeaza grija pentru aspectul exterior a femeilor. Femei frumoase peste tot, barbati mai putin. Eforturile femeilor pentru a trezi interesul sexual poate e singurul motiv real pentru a invidia barbatii (sigur, pe langa calitatea morala superioara a femeilor). Si eu platesc taxe, cumpar produse, reclamele de la tv ar trebui sa abunde in barbati sexy, nu numai in femei. Mai mult, grija pentru frumusete a barbatilor era descurajata recent printrimiterea la homosexualitate. Bine ca situatia s-a mai schimbat, ca barbatii au inceput sa se epileze, sa se ingrijeasca mai mult.
Ma irita legenda conform careia la femei, in alegerea barbatului, primeaza alte calitati, nu frumusetea. Ele chipurile s-ar uita la niste urati daca se poarta bine cu ele. Asta mi se pare o forma de discriminare, adica femeile traiesc intr-un mediu ostil, in care trebuie sa-si sacrifice sexualitatea, care e un lux pentru ele. Sa ne uitam la ce fac femeile cu bani. Cauta barbati tineri si sexy. Deci optica ar trebui sa se schimbe.
In aceasta carte sunt prezentate aspecte ale sexualitatii feminine reale.

miercuri, 21 iulie 2010

In societatea noastra, in care culpabilitatea trebuie sa existe ca baza a reparatiilor morale, exista reflexul cautarii vinovatilor in cazul unei crime. Desi uneori cel care a aplicat lovitura mortala, a apasat pe tragaci etc e doar ultima veriga a unui lant de reactii care au condus la rezultatul fatal. Asta se vede clar in razboi, dar fenomenul nu e singular.
Moartea prin sinucidere a unei cantarete celebre a socat opinia publica din Romania. Sinuciderea mi se pare un act mai brutal, mai dureros decat insasi omuciderea. Prefer sa aflu ca o persoana a fost ucisa de altcineva decat de ea insasi. Uciderea de catre altcineva e un fel de accident, in care victima voia sa traiasca, dar sinuciderea e infinit mai dureroasa. Victima simtea atata durere incat viata i se parea imposibil de trait mai departe. Durerea morala e poate forma cea mai puternica de durere. Cineva imi spunea ca s-a apucat sa studieze cancerul pentru ca moartea prin cancer e oribila, mori celula cu celula. Asa si durerea din depresia premergatoare sinuciderii e o durere care patrunde parca in toate celulele.
Gandul sinuciderii e comun in Occident (spre deosebire de alte culturi, subiect tratat in aceasta carte), aproape toti oamenii pe care ii cunosc s-au gandit macar o data in viata acolo. Depresia, dar si o puternica disperare de moment, pot conduce la acest gest. Ce a condus-o pe Madalina Manole, o femeie frumoasa, cu cariera, oarece notorietate, acolo?
Mass media prezinta speculatii conform carora comportamentul sotului ei, un traditionalist care voia o femeie de casa, nu o vedeta, ar fi adus-o la disperare. Dar oare e vina lui? De unde avea aceste idei? Din educatie, din cultura in care a crescut, una in care femeia trebuie sa mearg 2 m in urma barbatului. Ea de ce nu a divortat, in conditiile in care viata ei personala era un infern? Probabil din cauza unor prejudecati conform carora o femeie singura are un status inferior uneia maritate. Ca si cand viata personala ar fi altceva decat intamplare? Ca si cand ar fi ceva care sa spuna mai putin decat valoarea unei persoane decat viata personala? Atunci de ce i se da importanta? De fapt cine ii da importanta? Feministele in niciun caz. Personal incerc sa nu vorbesc despre propria relatie cand sunt cu amicii mei singuri. A fost o surpriza cand am aflat ca asemenea prejudecati legate de statusul unei femei persista.
Oare numeroasele reviste pentru femei trateaza prejudecatile care sufoca viata unei femei (dar si a unui barbat) chiar in Occident? Nocivitatea lor e studiata si discutata in dezbateri publice? Oare numeroasele reviste pentru femei, din care vad fragmente difuzate de posturile TV de la mertrou, invata femeile cum sa-si conduca viata, ce e important cu adevarat in viata, nu cum sa se culpabilizeze daca barbatii nu le vor? A propos, recent am vazut la metrou un astfel de articol, despre genurile de femei de care barbatii fug. De ce nu vad mai multe despre preferintele femeilor, despre ce le face lor bine?
Madalina Manole a fost ucisa de mediul in care traia, un pic de coruptia din mediul artistic, dar in mare parte de prejudecatile din societate. Ce o oprea pe o femeie cu bani, cariera, sa fie independenta, sa nu se cramponeze de o relatie nociva, chiar daca asta ar fi condus-o la un nou divort? Nu vad altceva decat prejudecatile.
Pe cine condamnam in acest caz? Societatea. Poate ar trebui dusa o campanie contra ideilor care otravesc mintea fetelor, care le impiedica sa traiasca relaxate. Nu s-au nascut sa auda ticaind ceasul biologic, sa fie in primul rand sotii si mame, ci sa se bucure de viata, asa cum o vad si inteleg ele. Dupa tipicul acelei campanii pe care celebrul om de stiinta si ganditor ateu o duce in Marea Britanie referitoare la existenta probabila a divinitatii, ar putea fi pusa la punct o campanie: "In Occident femeile pot face ce vor, numai ca ele nu stiu inca".
Cine mentine aceste prejudecati? Religia. N-am inteles niciodata cum o femeie inteligenta isi poate ghida viata dupa idei provenite de la o institutie patriarhala inspirata de o societate de peste 2000 ani, care nici acum nu accepta femei in cadrul ei, considerand hirotonisirea femeilor un mare pacat. Ne intrebam cum putem sa scoatem inafara legii comunismul si fascismul, dar permitem ideile religioase, care condamna femeile la un status inferior si le reduc la masini de reproducere? Viata unui om se poate fura in numeroase moduri, iar insuflarea de idei nocive e una dintre ele. Religia stie sa faca fure viata oamenilor mai bine decat alcoolul si drogurile.

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Incredibil/155346/Cele-mai-grave-pacate-Pedofilia-si-hirotonisirea-femeilor.html

joi, 3 iunie 2010

Ce impact au avut asupra conditiei femeii filmele ca "Sex and the city"? Despre asemenea productii cinematografice, dar si despre atitudinea unor artiste, ca "Madonna" se spune ca au eliberat femeile. Intr-adevar, Madonna, Sharon Stone au spulberat prejudecati, in special legate de stereotipurile de varsta. Dar "Sex and the city"?
Acum cateva decenii era ceva comun ca filmele sa prezinte femei facand sex cu barbati, dar ei aveau cel mai adesea statusul de parteneri stabili sau obiecte ale unor pasiuni puternice. Dar daca femeile isi schimbau partenerii des era un semn al debusolarii lor, chiar daca era oarecum tolerata. Prejudecatile, sustinute de religie, dar si de o propaganda cu accente medicale (pericolul infectiei cu HPV, de exemplu) asociau sexualitatea feminina cu stabilitatea si cautarea stabilitatii.
"Sex and the city" prezinta femei facand sex "pe banda" cu numerosi barbati, pe care ii schimba ca pe pantofi, numai de placere, adesea de moment (v. in special personajul Samantha").
E clar o schimbare de mentalitate. De unde vine? De la libertatea pe care independenta materiala o da femeilor. Castitatea, oricare ar fi limitele ei, nu mai e o zestre pe care femeile o iau cu sine cand cauta un barbat. Alte calitati, mult mai reprezentative, formeaza "zestrea" lor acum. Personajele din "Sex and the city" sunt femei de cariera, cu bani si succes. Nu cauta barbati pentru un adapost, hrana. Nu ajung pe drumuri daca sunt parasite de un barbat, ci cel mult la psihiatru. Pentru simpaticele personaje din "Sex and the city", averea unui barbat e absolut indiferenta.
A eliberat "Sex and the city" femeile? Nu, doar prezinta o stare de fapt si un aspect interesant al naturii feminine. Din nefericire, starea de fapt nu e generala. In societatile sarace nu se poate vorbi de asa ceva. Chiar in Romania, femeile, care castiga mai prost decat barbatii pentru ca muncile lor sunt mai putin retribuite, pentru multe femei e un lux sa faca sex cu cine vor ele. Multe au relatii de supravietuire.
Poate un indicator al bunastarii sociale ar fi nivelul prostitutiei cu toate formele ei intr-o societate. Sansa ca o femeie sa faca sex cu cine vrea ea, adica excluzand aspectele materiale, ar trebui sa fie un indicator al dezvoltarii acelei societati.

Vulnerabilitatea si nesiguranta barbatilor din societatile "male dominated"
Dar ce putem spune despre barbatii din societatile in care femeile au aceasta libertate? Documentandu-ma pentru aceasta carte, am discutat cu barbati din culturi "male dominated" (internetul e cea mai buna solutie, mai ales sub masca anonimatului). Ceea ce am constatat, indiferent de cultura din care fac parte, rasa etc, e nesiguranta de sine. Sunt transparenti, aproape ca vezi prin ei, spre deosebire de occidentalii educati, care sunt, cum se spune "unsi cu toate alifiile sociale". Occidentalii educati stiu sa asculte femeile, sa le inteleaga, sa se transpuna in situatia lor, chiar sa le minta bine, astfel incat ele sa ii creada:) Diferenta e extraordinara! Feminismul a facut si barbatii mai complecsi. E normal, un barbat care are de-a face de mic cu femei complexe, care isi manifesta feminitatea reala, nu pe cea "legendara", are mai multe provocari, el insusi capata anumite abilitati sociale, empatie, care il schimba profund.
Sunt barbatii occidentali cultivati mai puternici? Intr-o lume in care a fi puternic reprezinta o mare calitate, in timpul ultimei campanii electorale din USA, se vorbea despre solutii pentru ca barbatii sa o voteze pe dna Clinton. Una era aceea a manipularii self esteem-ului barbatilor americani, care sunt atat de puternici ca nu au probleme in a fi condusi de o femeie.
E viata femeilor Occidentale ca in "Sex and the city"? Nu intotdeauna, uneori e mult mai buna. Ce e e nerealist cu acele personaje e ca sunt atat de mult timp singure. Chiar daca sunt rari, barbatii care se dau in vant dupa astfel de femei exista in Occident, iar mijloacele de a le tine langa ei, niciodata coercitive, sunt adesea absolut irezistibile.




http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/LifeStar/152463/Sex-and-The-City-a-eliberat-femeile.html

Despre mine

Am absolvit o facultate tehnica, am ceva experienta in mass media.

Tags

patriarhat feminism Andrea Dworkin comunism Freud feminism radical patriahat Ayaan Hirsi Ali Ilinca Bernea Mary Wollstonecraft sclavie Africa Alexis de Tocqueville Epopeea lui Ghilgamesh Marx Mihaela Miroiu Romania Rusia matriarhat 7000 ani Betty Friedan Biblia China Cordelia Fine Elisabeth Badinter Franta Harriet Taylor India Iran Jared Diamond John Stuart Mill Rosalind Miles avort femei patriarhale heterosexualitate prostitutie sexism 7000 years Arabia Saudita Atena Balzac Dan Alexe Dworkin Elena Udrea Engels Europa Grecia Hitler Japonia Lenin Leo Frebonius Miroiu Oriana Fallaci Panait Istrati Simone de Beauvoir Stalin discriminarea femeilor fericire legalizarea prostitutiei misoginism radio Guerrilla revolutie sexualitate 8 martie ALice Nastase AUR Afghanistan Ann Fausto-Sterling Ansari Aung San Suu Kyi Ayan Hirsi Ali Belgrad Bete Davis Bourdieu Casandra Corinne Hoffmann Dawkins Dobrovolschi Egipt Elena Ceausescu Eva Frans de Waal Georges Sand Hillary Clinton Holly Hunter Imperiul Otoman Intercourse Isaac Asimov Islam Israel Jenny Nordberg Kadare Legende Androgine Libia Mad Men Madonna Maria Cernat Martha Bibescu Martin Luther King Mesopotamia Moartea Neagra Mustafa Kemal Nietzsche Ninon de L'Enclois Noam Chomsky Occident Pakistan Pearl Buck Polonia Putin Rafila Robert Flaceliere Sfantul Valentin Sofia Nadejde Sorin Lavric Spinoza The femine mystique Tim Robbins Traian Ucraina Valahia Valerie Solanas Virginia Woolf Woman Hating Wuthering Heights Zorba Grecul antropologie clitoris colonialism corvoada heterosexuala democratie eurocentrism femei femei de dreapta feudalism gen gene imbatranire lesbianism menopauza mutilare genitala neoliberalism ortodoxie politica rasism relatii reviste pentru femei roluri de gen romani science fiction sclavagism sindromul Stockholm societati matriliniare sociobiologia sociobiologie toader Paleologu trans transexualitate viol virginitate #metoo . fluiditate de gen 50 shades of Grey AUR; Diana Ivanov-Sosoaca Adela Adina Mocanu Adrian Popovici Adrien Brody Afganistan Agamemnon Ahile Ahmet Hamdi Tanpinar Aietes Aimee Cesare Alain Delon Alan Clement Albert Einstein Alberto Moravia Alegeri prezidentiale Alexandra Kolontai. Balzac Alexandra Paftală Alexandre Dumas Alexandre Lacassagne Alexandre Yersin Alexandru Stermin Alice Coffin Alice Schwartzer Alice Schwarzer Amazon Amelia Țigănuș America De Sud America de Nord Amita Bose Amos Oz Ana Ipatescu Anamaria Prodan Anatolia Andrei Serban Angelina Jolie Annette Benning Anwal El-Saawadi Anwar El-Sadat Arbanasi Ariadna Arsenie Boca Ashley Judd Assad AudreyTautou Augustus Aura Christi Aurea Foundation Aurora Aurora Liiceanu Aurore Dupin Austin Powers Babel Badea Basarabia Basescu Becali Belgia Berlin Bernadin de Saint-Pierre; Mauritius Betty Mahmoody Beyonce Blestemul de a fi femeie Brad Pitt Braila Brave New World Brazilia Braătescu-Voinești Brian Warner Bruno Reidal Burma Byron Băsescu C.s Lewis CNA CNBC CT Popescu Cairo Caitlyn Jenner Cannes Capcana sexelor Capturing Mary Caragiale Carla Maria Teaha Catavencu Catherine Zeta-Jones Cato Caverne de otel Cenorhaditis Cezar Charlotte Ayanna Charlotte Bronte Charlotte Perkins Gilman Chirista Wolf Christa Wolf Christopher Lambert Cipolla Cipru Circe Cisiordania Ciutacu Clitemnestra Clive Owen. Iris Murdoch Cluj Coltescu Columbia Comedia Umana Constantin Dobrogeanu-Gherea Constantin al X-lea Duca Constantinopol Contemporanul Coran Creierul masculin Cromwell Cătălin Striblea D. W. Winnicott DSK Dali Dama cu camelii Dan Ungureanu Dana Budeanu Daniel Defoe Daniela Crudu Darwin Dedal Delia Democratia in America Denisa Comanescu Desmond Morris Devalmasia Valaha Diana Diana Ivanovici Diana Russell Dick Dawkins Die weisse Massai Dimitri Doré Dimitrov Dobro Donald Trump. Hillary Clinton Donna Haraway Dr. Quinn Dracon Dresda Dune Ecaterina Teodoroiu Ecaterina cea Mare Edward Wilson Elena Lupescu Emile Zola Emily Bronte Eminescu Enea Erdogan Erica Moldovan Erich Fromm Erila Isac Ethan Hawke Evan Rachel Wood Evelyn Fox Keller Fabio Geda Fantasemele sexuale ale femeilor Faust Federico Fellini Feminine Mistique Fetele ascunse din Kabul Finlanda Flash dance Flora Tristan Franco Frank Herbet Frankenstein François Mauriac Franța Frumaosa si bestia Gabriel Garcia Marquez Gabriela Firea Gabrielle Chanel Gala Gallad Gaslight Gaza Gellhorn Gelu Ciobotaru Geoana George Orwell George Sand Gervaise Ghilgamesh Giambaptista Vico Gib Mihăescu Gigi Ghinea Gilda Gillian Flynn Giulieta Masina Glen Close Gloria Grahame Gloria Steinam Goethe Gone girl Gosem Grigore Cartianul Grupul feminist radical Guardians of Time Guillaume Hadrian Hallmark Hamurabi Hanul lui Manuc Harald Eia Hariclea Darclee Harper Lee Harry Poter Hatsepsut Hawaii Hecate Hector Heide Gottner-Abendroth Hellios Hemingway Herder Hermes Hiroshima Hortensia Papdat-Bengescu Hugh Hefner Hurem ISIS Ideea Europeana Ierusalim Iliada Ille De France Imperiul Roman Imperiul Țarist Indonezia Indragostita de un Masai Intoarcerea la Laguna Albastra Ion Ion Luca Caragiale Ion Nadejde Irak Iris Murdoch Irlanda Isak Denisen Islamic or Christian feminism Islanda Istanbul Iugoslavia JK Rowling Jamie Bell Jenney Nordberg Jennifer Aniston Jennifer Fox Jennifer Lopez Jenny Marx Jill și Jeffrey Erikson Jonathan Leaf Jordan Peterson Joseph Sobran Judith Butler Jullianne Moore Kalevala Kate Middleton Kate Miett Kenia Keren Blixen Khalida Messaaoudi-Toumi Kinsley Kirghistan Kosovo LGBT Lacan Lamartine Larry Flynt Lars von Trier Lavric Leonor Fini Lev Tolstoy Liban Liberace Liviu Mihaiu Liviu Rebreanu Lorenz Los Angeles Louann Brizendine Luce Irigaray Lucretiu Luke Perry Macarena Madalina Manole Madeline Miller Makarenko Manifestul Partidului Comunist Mara Lucaci Maracineanu Marc Ferro Margaret Atwood Margaret Mead Margineanu Mariana Dumitrache) Marie de Gourany Marilyn Monroe Marin Preda Marry Steenburgen Mary Shelley Marylin Manson Maserati Mateiu Caragiale Matt Damon Maureen Freely Mazare McCarthy Medea Meet the Natives Merckel Merkel Meryl Streep Michael Douglas Michael Eric Dyson Michelle Goldberg Mihai Make Ionescu Mihalea Drăgan Mihalea Miroiu Mileva Maric Mircea Badea Mircea Marian Mirel Palada Miss Petarda Miss Platnum Mohammed Moldova Moll King Mombasa Montaigne Mormoni Mosuo Mussolini NIKK Nagasaki Nairobi Nancy Friday. Napoleon Nasser Nasser. Fratii Musulmani Natalia Onofrei New York New York TImes Nic Nicolae Ceausescu Nicolae Iorga Nicole Kidman Nicusor Dan Nimfomana Nistrul Nixon Noomi Rapace Norbert Elias Normal Life Noua Dreapta Numele trandafirului Oana Băluță Obama Octav Bancila Odiseea Odiseu Olimpia Orban Oscar Ovidium Balzac Pahlavi Palestina Pamant Pamfil Seicaru Papa Parinoush Saniee Paris Pasifae Pasteru Paul Ipate Paul si Virginia Paulo Coelho Pauza Peal Buck Pekka-Eric Auvinen Penelopa Percile Pericle Pericle. Perse Peter Turner Phryne Phylis Schlafly Picasso. Pierre Bourdieu Plautus Plutarh Polixena Popper Poul Anderson Praxiteles Pretty Woman Priam Prigoana Primul Razboi Mondial Prometeu Promisiunea Qatar Qom R.I. Moore Raluca Turcan Ramita Narvai Raymond Chandler Razboiul impotriva tacerii Razvan Oprea Remus Cernea Republica Islamica Iran. Revolutia Franceza Revolutie industriala Reza Pahlavi Robert Redford Roberta Anastase Roberto Angela Robinson Crusoe Roe vs Wade Roessler Roger Scruton Rolls Roma Romain Rolland Romania Culturala Romania Mare Romania ceausista România Mare Rosamund Pike Rosi Braidotti Rousseau SUA Sabina Fati Saddam Samuel Huntington Sandra Harding Santorum Sapho Scoala Ardeleana Serbia Sergiu Nicolaescu Sex and the city Sexying the Body Sf feminist Shakespeare Shakira Sharon Stone Sheila Jeffreys Shivani Singh Shulamith Firestone Sila Silija Silvestru Șoșoacă Simon Signoret Simona Tache Siria Skakespeare Sojourner Truth Solaria Sonata Kreutzer Souad Spania Sparta Spartacus Sprachbund Stalislaw Lem Statele Unite Stephanie Coontz Stephen Fry Stockholm Straina Stralucirea si suferintele curtezanelor Suleiman Teheneran Telemah Tennessee Williams Tezeu Thatcher The Subjection of Women The first European Revolution Theodore Zeldine Theoroe Zeldin Thérèse Desqueyroux Tiberiu Tiergarten Titu Maiorescu Titus Livius Totul despre Eva Traian Basescu Transilvania Tsarnaev Turcia UK URSS Umberto Eco Un tramvai numit dorinta Uniunea Sovietica Ursula K. Le Guin Valentine's Day Vaslui Veliko Rârnovo Venezuela Venus Viorica Dancila Virginia Wolf Viviana Hurtada Vlad Macri Vlad Muresan Webo Westworld William William Golding Wollstonecraft Working girl Y Zeina. Djenane Kareh Tager abolire abuz acamdemie feminista radicala. adoptie afaceri feministe agresor alegeri alegeri SUA 2016 alfabetizare anarhie animal social antinatalism arieni asigurare socială asigurari medicale autoritate bacha posh bacterii baieti rai balene bande de cartier barbatul roman blog boala mentala bonobo burghezie burqa butch calitati umane speciale capitalism caractere etnice carte casnicie cautarea fericirii ceier cimpanzeu ciocnirea civilizatiilor cis clasa mijlocie clasism colonizare comportament sexual condus masina conspicuos consumption constiinta contraceptie conventie sociala copil copilul unic corectitudine politică crestinism criminalitate criza masculinitatii cromozom X cultura cretană cultura occidentala cultura prostiei curva daci dacopatia dictaturi die Fremde dioicitate discreditarea feminismului dominatia masculina drama drepturi civile drepturile femeilor drepturile omului durere ecograf educatie educatie sexuala eliberarea sexuala epatarea esentialism etrusci f emininism familia familie familie matriarhala familie patriarhala familie traditionala fanarioti fascism femei emancipate femei in feminism femeie moderna femicid feminin femininsm feminism al diferentei feminism room-service feminism. munca domestica feministe feminsim feminst ficțiuni relae frigurile galbene frumusete fundamentalisti darwinisti gen gramatical hemafroditism hermafroditism heterosexualite hidra de apa dulce hijab holera homosexualitate human rights imbecili incorectitudine politica inginerie invidie istorie ivanovic-Șoșoacă kabilii kate milett lamentare legalizarea drogurilor legalizarea traficului de arme legalizarea traficului de organe legea sanatatii lesbianism politic liberal. fascim liberalism luptă de clasă mafia patriarhala mama ideala manifest feminist manifestatie spontana marea cultura marsul panaramelor marxism marș masculin masculiniate mijloace contraceptive minciuni minoritate minoritati misogini modernism monoteism musulmani naturalism necredincioasa nefericire negrid negritude nemurire neutrino neutru nuditate nunta de aur oi operatii estetice orgasm orgasmul vaginal pacat panarama pandemie parenting partid feminist radical pasiune romantica patriarahat patriarchy patriarhale patriarhat. Afganistan pensie pilula contraceptiva pizdificarea societatii porneia pornografie prejudecati patriarhale preoti primavara araba printese pro-life proletariat protozoare psihanaliza psiholog psihologie psihologie evoluționistă psihoterapie psihoterapie feminista pudoare putere refulare regina Victoria relatii fara obligatii relatii heterosexuale relatii reusite relatii romantice relativism cultural religiile abrahamice roboti roman romantici germani rusine sacrificii sclavi sclavia femeilor scorpie securitate sex sexualitate feminina sf siguranța femeilor sinucidere situatia femeilor slutwalk societate societate civila societati "male dominated" societati matrilineale sociobiology sociologie spreadzone stereotipuri de gen studii studii de gen studii despre femei submisivitate substantia nigra suprarealism talibani tarfa tari arabe tarile romane testul Bechdel the caged virgin tiktok transfer genetic transsexualitte umbra urme pe culturi utopia utopii valorizarea femeii valul islamic viagra pentru femei vietii si relatii nonpatriarhale viitor violenta domestica violenta. violență patriarhală vis von Hayek von Mises vot universal youtube ziua fetei închisoarea Newgate

Video of the Day

Contacteaza-ma:

Nume

E-mail *

Mesaj *