joi, 13 iunie 2024

”Rusoiaca” de Gib Mihăiescu

Am aflat de ”Rusoiaca” de la profesorul de română din liceu. Nu am citit-o atunci, și nici mai târziu. Credeam că e cine știe ce roman siropos și plicticos din epocă, gen cele ale lui Camil Petrescu. Și sigur, cine știe cât de misogin...Am citit ”Rusoaica” doar după ce a apărut în colecția ”Femei în literatură” la editura Publisol. Deci numai feminismul m-ar fi îndreptat spre această carte din această colecție, din care face parte, în mod nefericit, și ”Adela” de George Călinescu, pe care am încercat s-o citesc în adolescență. Dezamăgire totală!

Numai că ”Rusoaica” m-a surprins într-un mod foarte plăcut. Un roman foarte bun, mai ales dacă îl privești în perspectivă istorică. Ce zicea Șora, că nu se știa de iadul comunist? Ce glumă bună! Să nu fi știut Șora de acest roman, apărut în 1933? Să nu fi știut de Panait Istrati? Greu de crezut!

Din toate punctele de vedere, romanul e superb, aproape că nici nu pare românesc. De fapt e oltenesc, Gib Mihăiescu era oltean, născut la Drăgășani. Deși e plin de umor. la un moment dat nu-ți mai vine să râzi. Nistrul e cel mai tare personaj al povestirii, Nistrul cel atât de sinuos! M-am uitat pe hartă, într-adevăr e plin de meandre, foarte spectaculos. Toată intriga romanului se desfășoară pe Nistru, care desparte două lumi. Nistrul e un fel de poartă a iadului. Zâmbetele îți îngheață pe buze când vezi că pe o parte a lui, și chiar în apropierea lui, e doar moarte și durere. Pe când pe cealaltă, adică la noi, în România, pe atunci Mare, e sex, invidie, sunt intrigi, manevre, dar și semințe sparte...Totuși e vorba uneori și de îndrăgostiți care se sinucid împreună în parcuri publice din târgurile Basarabiei, atunci când cutumele sociale le iau orice șansă la fericire. Oricât de simpatice ar fi personajele principale, când te gândești la lipsa de empatie, la teama de spioni, la interesele mărunte ale românilor, fie ei grăniceri, contrabandiști, femei educate sau țărănci neștiutoare de carte, dar dornice de aventuri, tot ce puteau fi..față de supraviețuirea în iadul comunist...aproape că îți vine să nu mai citești de români, ca acțiunea să se mute în stânga Nistrului. Vrei ca să afli ce e acolo, cum poți salva oamenii de acolo. Pentru că ironia istoriei a făcut ca acum să te identifici cu ”ceilalți”.

O continuare la Rusoaica ar fi bună....Locul Nistrului l-a luat, peste un deceniu, Dunărea. Cea mai interesantă replică din roman e a unui bărbat rus, fost ofițer, probabil spion, prins pe Nistru, care se întreabă la un pahar de vorbă cu ofițerii români: ”Ce face Europa?” Nu aveam să realizăm ce urma să se întâmple în curând în Europa. Iar singura speranță a democrației, America, avea să ne trădeze, mutând granița libertății de pe Nistru pe Elba. Dar și pe Dunăre, care a luat locul Nistrului ca cimitir al căutătorilor de libertate.

Despre ce e vorba în roman? Despre viață, despre oameni care trăiesc pentru că își permit s-o facă, pentru că sunt liberi. Și viața în libertate e superficială, naivă, uneori frapant de nesimțită, lipsită de empatie, cu cauze insignifiante, dar personale, cu dorințe, vise, fantezii. Oamenii există pentru ei, mai ales dacă sunt tineri, bărbați și femei. Neștiind sau doar temându-se la modul irațional, nerealist, de ceea ce ar putea să li se întâmple, că lumea lor va dispărea. Tânărul stat român își savura cea mai bună perioadă a existenței sale, iar tinerii încercau să profite, inconștient, de acele condiții. Un tânăr ofițer oltean, locotenentul Ragaiac, e trimis să supravegheze un sector de Nistru. Colegii nu sunt prea fericiți de plecarea din orășelul basarabean unde fuseseră mai înainte. Dar el își ia cărțile, își părăsește iubita, Marusea, rusoiacă din Basarabia, dar care nu avea picioarele suficient de lungi, ceea ce îl făcea să o considere ”doar o basarabeancă”. Nu contau sentimentele ei, și nici, cum aveam să aflăm mai apoi, voalat, sacrificiile ei, curajul ei care îi pusese viața în pericol într-o țară în care avortul era interzis. Se duce în pustietate, unde își ia cu el cărțile de geometrie, dar și visele erotice. Iar visul lui, într-o epocă în care oamenii citeau, iar pornografia nu era în forma actuală, era...rusoaica din romane. Romanele rusești, bineînțeles. Uimitor e că erau și atunci, printre colegii lui, ofițeri, mai puțin arătoși decât el, cunoscători de rusă, care citeau romane rusești în original. Sigur, românii din Basarabia, mai ales dacă erau educați, cunoșteau această limbă, pe care o vorbeau cu accent rusesc. Așa era noua lui amantă, numită de subofițerii care voiau să facă diferența între ea și cumnata ei, analfabetă, ”nașa Niculina”. Niculina citea romane rusești și vorbea rusa cu accentul puțin accesibil românilor din alte zone istorice. Cu toate astea, era doar o brunetă foarte focoasă, suplă, cu un corp de vedetă.

După dezamăgirea de la începutul misiunii, colegii se adaptează la viața de acolo, chiar dacă era cazonă, dar aveau ei grijă să n-o facă prea riguroasă, cu acceptul superiorilor. Nopțile lor sunt pline de aventuri și distracții. Deși unii, în această mare de superficialitate, încearcă să-și păstreze urme de moralitate. Așa e Marinescu, care e surprins cu iubita lui practicând finețuri sexuale (cine nu știa și atunci de 69?) în încercarea de a-i arăta un fel de respect. Marinescu, deși era oltean, era blond, iar superioritatea morală a arienilor, ca și superficialitatea meridionalilor, transpare în mai multe locuri.

Viața fără griji, cu fantezii, aventuri romantice, vise cu personaje de roman, contrastează cu tragediile ale căror ecouri traversează Nistrul. E de notat paralela pe care o face și autorul între viața ordonată de aici și mizeria de nedescris de dincolo. Printre fugari se află tot felul de oameni, unii sunt foarte simpli, aproape fără identitate proprie, etnică sau de alt fel. Dar mulți sunt oameni obișnuiți, care vor pur și simplu să trăiască normal. Sunt adesea extrem de înfometați și zdrențăroși. Unii sunt negustori evrei, ale căror soții sunt gata să se prostitueze pentru ca să rămână pe teritoriul României. Legile par destul de blânde, oricine are rude, inclusiv evreii, poate rămâne. E surprinsă bucuria demnă a unei familii de evrei, mai ales a femeii, când află că vor rămâne aici.

Cei care nu corespund profilului de azilant sunt duși înapoi noaptea, pentru a fi expuși cât mai puțin. Interogând și sortând acești prizonieri deprimanți și neinteresanți, ofițerii tot așteaptă Rusoaica, acea femeie mândră, educată, precum cele din romane. Se întreabă periodic reciproc dacă a venit Rusoaica. Și când nimeni nu se mai aștepta, pe tura nepotrivită, a unui ofițer puțin arătos, neinspirat, emotiv, o tânără violonistă, Valia, trece Nistrul cu vioara ei. E din Odesa, iar tatăl ei fusese bancher, ucis de comuniști. Fusese aruncat în mare cu greutăți la picioare în ceea ce sovieticii făcuseră un fel de păduri submarine de oameni inecați. Da, chiar nu se știa de așa ceva? Cât despre alte atrocități, mult reduse ca descriere, nu mai insistăm. Romanul e scris în 1933, când Hitler abia ajunsese la putere. Și deja e vorba de sinagogi distruse de sovietici. Sigur, alături de biserici. Îmi place să mi-o imaginez pe Heddy Lamar, al cărei tată era tot bancher, dar austriac, în rolul Valiei. Cam asta ar fi fost soarta ei, dacă ar fi fost în Rusia.

Lipsa de strategie a salvatorului ei, ca și lipsa de înțelegere a superiorilor, îl face să o ducă înapoi, chiar dacă dorea să se căsătorească cu ea. În acele timpuri, nevestele ofițerilor trebuia să aibă zestre, iar ea urma să și-o strângă susținând concerte. Cât de stranie ne apare acum întreaga situație! Și cât de lipsiți de empatie cei ”din lumea liberă”! De aici întreaga acțiune e despre intrigile lui Ragaiac de a o readuce înapoi și de a o păstra pentru sine, deși nici măcar nu o cunoscuse. Știa doar că există din descrierile camaradului. În această încercare distruge totul în cale, în primul rând viața Niculinei, care voia să-și părăsească soțul pentru el. Numai că soțul se dovedește a fi contrabandist, ceea ce îl face să plătească cu viața.

Dar forțele istoriei sunt mai puternice. Și în general finaluri fericite, când sunt implicate dictaturi, sunt foarte rare. Pentru fugarii de peste Nistru nu există final fericit. Până la urmă, misiunea e desființată, se crează o comisie română-sovietică pentru a decide soarta refugiaților. Sinistru! De Valia nu se mai aude nimic. Doar o vioară cu inițialele ei e găsită în Nistru.

Atunci încă mai existau etnici ruși liberi. Și rușii rămân personaje de roman. Ei sunt mândri, superiori, iubitori de libertate. Adevărați arieni! Și nu ezită să-și exprime disprețul față de superficialitatea românilor atunci când e cazul. Români, zice Marusea când e dezamăgită pentru ultima dată de Ragaiac, când fuge de la propria nuntă pentru a fi cu el. Oare ce e rusoaica, ce e esența acestui popor, se întreabă cel care o cunoscuse pe Valia. Decembriștii, aș răspunde eu. Din păcate, soarta unui popor nu depinde doar de elite, de eroismul și idealurile lor, ci și de coafeze și tâmplari. Deși nu știm dacă în perioada aia mai erau coafeze. Și marginalizarea și exploatarea cruntă acestor oameni a dus la ce se vede în roman.

Era ceva special în realitate cu femeile din Rusia? Contemporana Sofia Nădejde zice că ele erau cele mai emancipate femei. Care din ele? Ale decembriștilor? Acele femei despre care se vorbește în roman. Totuși, o familie rusească din clasa mijlocie arată cum știa să trateze femeile. O tânără care fuge de la propria nuntă la fostul amant e adusă înapoi de ginere și de tată fără niciun reproș, fără prea multe cuvinte.

Dar nu doar rusoaicele își dovedesc superioritatea morală, femeile în general apar mai conștiente, ele riscă, ele au pasiuni extraordinare, iau decizii grele, sunt responsabile. Bărbații le părăsesc pentru detalii fizice, le amețesc viețile femeile, chiar le pun în pericol, le distrug relații, le lasă văduve, doar urmărindu-și fanteziile și iluziile. Ca acum, dar cu mai puține mijloace...pentru bărbați.

Gib Mihăescu, care a scris romanul la persoana I, a murit peste 2 ani, în 1935 de tuberculoză, lăsând în urmă acea lume, cu toate defectele și farmecul ei. În câțiva ani va izbucni al doilea război mondial, cărora cele mai multe personaje nu îi vor supraviețui. Poate cel mai ciudat destin îl vor avea tinerii basarabeni care lucrau pentru armată și care vorbeau între ei oltenește, cu mare naturalețe. Ce repede te înveți cu binele și uiți trecutul! Mi-ar plăcea să văd un film după ”Rusoaica”. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Am absolvit o facultate tehnica, am ceva experienta in mass media.

Tags

patriarhat feminism Andrea Dworkin comunism Freud feminism radical patriahat Ayaan Hirsi Ali Ilinca Bernea Mary Wollstonecraft sclavie Africa Alexis de Tocqueville Epopeea lui Ghilgamesh Marx Mihaela Miroiu Romania Rusia matriarhat 7000 ani Betty Friedan Biblia China Cordelia Fine Elisabeth Badinter Franta Harriet Taylor India Iran Jared Diamond John Stuart Mill Rosalind Miles avort femei patriarhale heterosexualitate prostitutie sexism 7000 years Arabia Saudita Atena Balzac Dan Alexe Dworkin Elena Udrea Engels Europa Grecia Hitler Japonia Lenin Leo Frebonius Miroiu Oriana Fallaci Panait Istrati Simone de Beauvoir Stalin discriminarea femeilor fericire legalizarea prostitutiei misoginism radio Guerrilla revolutie sexualitate 8 martie ALice Nastase AUR Afghanistan Ann Fausto-Sterling Ansari Aung San Suu Kyi Ayan Hirsi Ali Belgrad Bete Davis Bourdieu Casandra Corinne Hoffmann Dawkins Dobrovolschi Egipt Elena Ceausescu Eva Frans de Waal Georges Sand Hillary Clinton Holly Hunter Imperiul Otoman Intercourse Isaac Asimov Islam Israel Jenny Nordberg Kadare Legende Androgine Libia Mad Men Madonna Maria Cernat Martha Bibescu Martin Luther King Mesopotamia Moartea Neagra Mustafa Kemal Nietzsche Ninon de L'Enclois Noam Chomsky Occident Pakistan Pearl Buck Polonia Putin Rafila Robert Flaceliere Sfantul Valentin Sofia Nadejde Sorin Lavric Spinoza The femine mystique Tim Robbins Traian Ucraina Valahia Valerie Solanas Virginia Woolf Woman Hating Wuthering Heights Zorba Grecul antropologie clitoris colonialism corvoada heterosexuala democratie eurocentrism femei femei de dreapta feudalism gen gene imbatranire lesbianism menopauza mutilare genitala neoliberalism ortodoxie politica rasism relatii reviste pentru femei roluri de gen romani science fiction sclavagism sindromul Stockholm societati matriliniare sociobiologia sociobiologie toader Paleologu trans transexualitate viol virginitate #metoo . fluiditate de gen 50 shades of Grey AUR; Diana Ivanov-Sosoaca Adela Adina Mocanu Adrian Popovici Adrien Brody Afganistan Agamemnon Ahile Ahmet Hamdi Tanpinar Aietes Aimee Cesare Alain Delon Alan Clement Albert Einstein Alberto Moravia Alegeri prezidentiale Alexandra Kolontai. Balzac Alexandra Paftală Alexandre Dumas Alexandre Lacassagne Alexandre Yersin Alexandru Stermin Alice Coffin Alice Schwartzer Alice Schwarzer Amazon Amelia Țigănuș America De Sud America de Nord Amita Bose Amos Oz Ana Ipatescu Anamaria Prodan Anatolia Andrei Serban Angelina Jolie Annette Benning Anwal El-Saawadi Anwar El-Sadat Arbanasi Ariadna Arsenie Boca Ashley Judd Assad AudreyTautou Augustus Aura Christi Aurea Foundation Aurora Aurora Liiceanu Aurore Dupin Austin Powers Babel Badea Basarabia Basescu Becali Belgia Berlin Bernadin de Saint-Pierre; Mauritius Betty Mahmoody Beyonce Blestemul de a fi femeie Brad Pitt Braila Brave New World Brazilia Braătescu-Voinești Brian Warner Bruno Reidal Burma Byron Băsescu C.s Lewis CNA CNBC CT Popescu Cairo Caitlyn Jenner Cannes Capcana sexelor Capturing Mary Caragiale Carla Maria Teaha Catavencu Catherine Zeta-Jones Cato Caverne de otel Cenorhaditis Cezar Charlotte Ayanna Charlotte Bronte Charlotte Perkins Gilman Chirista Wolf Christa Wolf Christopher Lambert Cipolla Cipru Circe Cisiordania Ciutacu Clitemnestra Clive Owen. Iris Murdoch Cluj Coltescu Columbia Comedia Umana Constantin Dobrogeanu-Gherea Constantin al X-lea Duca Constantinopol Contemporanul Coran Creierul masculin Cromwell Cătălin Striblea D. W. Winnicott DSK Dali Dama cu camelii Dan Ungureanu Dana Budeanu Daniel Defoe Daniela Crudu Darwin Dedal Delia Democratia in America Denisa Comanescu Desmond Morris Devalmasia Valaha Diana Diana Ivanovici Diana Russell Dick Dawkins Die weisse Massai Dimitri Doré Dimitrov Dobro Donald Trump. Hillary Clinton Donna Haraway Dr. Quinn Dracon Dresda Dune Ecaterina Teodoroiu Ecaterina cea Mare Edward Wilson Elena Lupescu Emile Zola Emily Bronte Eminescu Enea Erdogan Erica Moldovan Erich Fromm Erila Isac Ethan Hawke Evan Rachel Wood Evelyn Fox Keller Fabio Geda Fantasemele sexuale ale femeilor Faust Federico Fellini Feminine Mistique Fetele ascunse din Kabul Finlanda Flash dance Flora Tristan Franco Frank Herbet Frankenstein François Mauriac Franța Frumaosa si bestia Gabriel Garcia Marquez Gabriela Firea Gabrielle Chanel Gala Gallad Gaslight Gaza Gellhorn Gelu Ciobotaru Geoana George Orwell George Sand Gervaise Ghilgamesh Giambaptista Vico Gib Mihăescu Gigi Ghinea Gilda Gillian Flynn Giulieta Masina Glen Close Gloria Grahame Gloria Steinam Goethe Gone girl Gosem Grigore Cartianul Grupul feminist radical Guardians of Time Guillaume Hadrian Hallmark Hamurabi Hanul lui Manuc Harald Eia Hariclea Darclee Harper Lee Harry Poter Hatsepsut Hawaii Hecate Hector Heide Gottner-Abendroth Hellios Hemingway Herder Hermes Hiroshima Hortensia Papdat-Bengescu Hugh Hefner Hurem ISIS Ideea Europeana Ierusalim Iliada Ille De France Imperiul Roman Imperiul Țarist Indonezia Indragostita de un Masai Intoarcerea la Laguna Albastra Ion Ion Luca Caragiale Ion Nadejde Irak Iris Murdoch Irlanda Isak Denisen Islamic or Christian feminism Islanda Istanbul Iugoslavia JK Rowling Jamie Bell Jenney Nordberg Jennifer Aniston Jennifer Fox Jennifer Lopez Jenny Marx Jill și Jeffrey Erikson Jonathan Leaf Jordan Peterson Joseph Sobran Judith Butler Jullianne Moore Kalevala Kate Middleton Kate Miett Kenia Keren Blixen Khalida Messaaoudi-Toumi Kinsley Kirghistan Kosovo LGBT Lacan Lamartine Larry Flynt Lars von Trier Lavric Leonor Fini Lev Tolstoy Liban Liberace Liviu Mihaiu Liviu Rebreanu Lorenz Los Angeles Louann Brizendine Luce Irigaray Lucretiu Luke Perry Macarena Madalina Manole Madeline Miller Makarenko Manifestul Partidului Comunist Mara Lucaci Maracineanu Marc Ferro Margaret Atwood Margaret Mead Margineanu Mariana Dumitrache) Marie de Gourany Marilyn Monroe Marin Preda Marry Steenburgen Mary Shelley Marylin Manson Maserati Mateiu Caragiale Matt Damon Maureen Freely Mazare McCarthy Medea Meet the Natives Merckel Merkel Meryl Streep Michael Douglas Michael Eric Dyson Michelle Goldberg Mihai Make Ionescu Mihalea Drăgan Mihalea Miroiu Mileva Maric Mircea Badea Mircea Marian Mirel Palada Miss Petarda Miss Platnum Mohammed Moldova Moll King Mombasa Montaigne Mormoni Mosuo Mussolini NIKK Nagasaki Nairobi Nancy Friday. Napoleon Nasser Nasser. Fratii Musulmani Natalia Onofrei New York New York TImes Nic Nicolae Ceausescu Nicolae Iorga Nicole Kidman Nicusor Dan Nimfomana Nistrul Nixon Noomi Rapace Norbert Elias Normal Life Noua Dreapta Numele trandafirului Oana Băluță Obama Octav Bancila Odiseea Odiseu Olimpia Orban Oscar Ovidium Balzac Pahlavi Palestina Pamant Pamfil Seicaru Papa Parinoush Saniee Paris Pasifae Pasteru Paul Ipate Paul si Virginia Paulo Coelho Pauza Peal Buck Pekka-Eric Auvinen Penelopa Percile Pericle Pericle. Perse Peter Turner Phryne Phylis Schlafly Picasso. Pierre Bourdieu Plautus Plutarh Polixena Popper Poul Anderson Praxiteles Pretty Woman Priam Prigoana Primul Razboi Mondial Prometeu Promisiunea Qatar Qom R.I. Moore Raluca Turcan Ramita Narvai Raymond Chandler Razboiul impotriva tacerii Razvan Oprea Remus Cernea Republica Islamica Iran. Revolutia Franceza Revolutie industriala Reza Pahlavi Robert Redford Roberta Anastase Roberto Angela Robinson Crusoe Roe vs Wade Roessler Roger Scruton Rolls Roma Romain Rolland Romania Culturala Romania Mare Romania ceausista România Mare Rosamund Pike Rosi Braidotti Rousseau SUA Sabina Fati Saddam Samuel Huntington Sandra Harding Santorum Sapho Scoala Ardeleana Serbia Sergiu Nicolaescu Sex and the city Sexying the Body Sf feminist Shakespeare Shakira Sharon Stone Sheila Jeffreys Shivani Singh Shulamith Firestone Sila Silija Silvestru Șoșoacă Simon Signoret Simona Tache Siria Skakespeare Sojourner Truth Solaria Sonata Kreutzer Souad Spania Sparta Spartacus Sprachbund Stalislaw Lem Statele Unite Stephanie Coontz Stephen Fry Stockholm Straina Stralucirea si suferintele curtezanelor Suleiman Teheneran Telemah Tennessee Williams Tezeu Thatcher The Subjection of Women The first European Revolution Theodore Zeldine Theoroe Zeldin Thérèse Desqueyroux Tiberiu Tiergarten Titu Maiorescu Titus Livius Totul despre Eva Traian Basescu Transilvania Tsarnaev Turcia UK URSS Umberto Eco Un tramvai numit dorinta Uniunea Sovietica Ursula K. Le Guin Valentine's Day Vaslui Veliko Rârnovo Venezuela Venus Viorica Dancila Virginia Wolf Viviana Hurtada Vlad Macri Vlad Muresan Webo Westworld William William Golding Wollstonecraft Working girl Y Zeina. Djenane Kareh Tager abolire abuz acamdemie feminista radicala. adoptie afaceri feministe agresor alegeri alegeri SUA 2016 alfabetizare anarhie animal social antinatalism arieni asigurare socială asigurari medicale autoritate bacha posh bacterii baieti rai balene bande de cartier barbatul roman blog boala mentala bonobo burghezie burqa butch calitati umane speciale capitalism caractere etnice carte casnicie cautarea fericirii ceier cimpanzeu ciocnirea civilizatiilor cis clasa mijlocie clasism colonizare comportament sexual condus masina conspicuos consumption constiinta contraceptie conventie sociala copil copilul unic corectitudine politică crestinism criminalitate criza masculinitatii cromozom X cultura cretană cultura occidentala cultura prostiei curva daci dacopatia dictaturi die Fremde dioicitate discreditarea feminismului dominatia masculina drama drepturi civile drepturile femeilor drepturile omului durere ecograf educatie educatie sexuala eliberarea sexuala epatarea esentialism etrusci f emininism familia familie familie matriarhala familie patriarhala familie traditionala fanarioti fascism femei emancipate femei in feminism femeie moderna femicid feminin femininsm feminism al diferentei feminism room-service feminism. munca domestica feministe feminsim feminst ficțiuni relae frigurile galbene frumusete fundamentalisti darwinisti gen gramatical hemafroditism hermafroditism heterosexualite hidra de apa dulce hijab holera homosexualitate human rights imbecili incorectitudine politica inginerie invidie istorie ivanovic-Șoșoacă kabilii kate milett lamentare legalizarea drogurilor legalizarea traficului de arme legalizarea traficului de organe legea sanatatii lesbianism politic liberal. fascim liberalism luptă de clasă mafia patriarhala mama ideala manifest feminist manifestatie spontana marea cultura marsul panaramelor marxism marș masculin masculiniate mijloace contraceptive minciuni minoritate minoritati misogini modernism monoteism musulmani naturalism necredincioasa nefericire negrid negritude nemurire neutrino neutru nuditate nunta de aur oi operatii estetice orgasm orgasmul vaginal pacat panarama pandemie parenting partid feminist radical pasiune romantica patriarahat patriarchy patriarhale patriarhat. Afganistan pensie pilula contraceptiva pizdificarea societatii porneia pornografie prejudecati patriarhale preoti primavara araba printese pro-life proletariat protozoare psihanaliza psiholog psihologie psihologie evoluționistă psihoterapie psihoterapie feminista pudoare putere refulare regina Victoria relatii fara obligatii relatii heterosexuale relatii reusite relatii romantice relativism cultural religiile abrahamice roboti roman romantici germani rusine sacrificii sclavi sclavia femeilor scorpie securitate sex sexualitate feminina sf siguranța femeilor sinucidere situatia femeilor slutwalk societate societate civila societati "male dominated" societati matrilineale sociobiology sociologie spreadzone stereotipuri de gen studii studii de gen studii despre femei submisivitate substantia nigra suprarealism talibani tarfa tari arabe tarile romane testul Bechdel the caged virgin tiktok transfer genetic transsexualitte umbra urme pe culturi utopia utopii valorizarea femeii valul islamic viagra pentru femei vietii si relatii nonpatriarhale viitor violenta domestica violenta. violență patriarhală vis von Hayek von Mises vot universal youtube ziua fetei închisoarea Newgate

Video of the Day

Contacteaza-ma:

Nume

E-mail *

Mesaj *