Cele mai multe reguli de politete sunt patriarhale. Intr-o lume feminista, oricat de mica ar fi ea la inceput, aceste reguli trebuie sa fie diferite. Regulile de acum merg pe "egalitate". De fapt sunt tot reguli patriarhale, care merg cu tratarea femeilor asemenea barbatilor, dar pana la un punct. Se da mana cu femeile, se saluta ca si barbatii, de exemplu. Adica femeile sunt incluse in clubul barbatilor. Dar regulile feministe ar trebui sa fie facute pentru femei, pentru binele lor, pentru interesele lor. Ele trebuie sa accepte barbatii in spatiile lor. Ritualurile salutului vin din ritualurile de supunere si dominanta la animale. La multe specii sunt foarte complicate, evidente, la altele abia schitate. La om, politetea se bazeaza pe aceleasi reguli. Regulile de politete tin pasul cu modificarile de dominare si supunere din societate. A fost o perioada in care femeile erau oarecum ridicate pe piedestal, ceea ce e tot o forma de obiectificare. De fapt femeile erau tinute la distanta de confruntarile reale prin aceste reguli, acum invechite. Dar tot ce este acum sau a fost in societatea Occidentala e departe de a corespunde necesitatilor femeilor. In primul aceste reguli, care se vor adapta, ar trebui sa tina seama de existenta patriarhatului, pe care ar trebui s-o combata. Patriarhatul se reflecta in exprimarea puterii, a sexualitatii masculine. Exact aceste aspecte ale ritualurilor de salut trebuie sa fie in primul rand evitate.
Cum trebuie sa se comporte un barbat in prezenta unei femei, astfel incat sa evite orice exprimare patriarhala, foarte ofensatoare pentru femei, chiar criminala? Asta dupa ce patriarhatul a fost scos inafara legii, ca un sistem criminal ce este, asemenea nazismului si comunismului, in unele tari.
1. Un barbat nu trebuie sa isi manifeste puterea, forta fizica, in prezenta unei femei. Nu trebuie sa-i deschida usa, sa-i ofere protectie, decat daca ea i-a solicitat cumva, in mod cat mai direct, acest lucru.
2. Are voie s-o atinga in nicun fel, chiar daca atingerea e uneori in scop protectiv, ceea ce fac si rudele noastre primate, in cazul ritualurilor de dominanta. Un mascul dominant poate linisti cu mana, printr-o atingere, un mascul de rang inferior sau o femela. Aceste gesturi trebuie evitate pentru a nu pune femeia in postura de submisivitate.
3. Femeile trebuie sa fie incurajate sa se manifeste cat mai direct, sa-si manifeste dorintele sociale, cerintele, dar si sexualitatea cat mai liber. In conditiile actuale, femeile adesea doar sugereaza ceea ce doresc, recurg la gesturi complicate. Ele trebuie sa fie incurajate sa se manifeste cat mai liber, in timp ce barbatii trebuie sa le faca loc pentru aceasta manifestare. Acestia trebuie sa evite cu orice pret, prin limbaj, gesturi, posturi, actiuni, orice poate fi luat drept intimidare. De exemplu, un barbat nu are voie sa ridice vocea in prezenta unei femei, sa adopte o postura amenintatoare.
3. Sigur ca sexualitatea masculina, initierea comportamentului sexual sau a unei relatii nu trebuie sa fie facuta de un barbat, fiind de asemenea patriarhala si ofensatoare pentru femeie. Femeile trebuie sa faca primul pas in relatii, sa initieze acte sexuale. Barbatii pot sa-si arate interesul indirect sau sa raspunda propunerilor. Ar trebui dezvoltate modalitati, total inofensive, prin care barbatii sa isi arate interesul. Dar acest lucru nu trebuie sa aiba loc niciodata pe fata, ci prin semnale reci, eventual apeland la tehnica, gadget-uri. Cuvintele, gesturile, posturile, chiar privirile pot fi ofensatoare. Desi femeile trebuie sa fie incurajate sa faca primul pas, nu pot nega si dreptul barbatilor de a se exprima cand e vorba de interesul pentru o femeie. Sigur ca barbatii nu au dat femeilor acest drept timp de milenii. Dar exista situatii cand un barbat nu a fost observat, atunci se poate face el observat. Poate fi in interesul femeilor. Foarte rar, e drept.
4. Un barbat nu are dreptul de a face niciun comentariu fizic despre o femeie. Pare incredibil, dar aceasta regula nu este originala. Este descrisa de Margaret Mead in cartile sale despre Papua. In comunitatile traditionale se poate vorbi de frumusetea unei fetite, dar nu de a unei femei. Nu se face niciun comentariu pe acest subiect. Chiar daca acest lucru are loc pentru a evita conflictele cu alti barbati, femeile se simt mai comfortabil asa. E ofensiv ca frumusetea unei femei sa fie evaluata de un barbat, dincolo de un cadru profesional (model, si nu ma refer la modelling in forma actuala).
5. Avand in vedere patriarhatul si mostenirea lui dura, un barbat va evita sa isi exprime in orice mod interesul pentru o femeie mai tanara, eventual foarte tanara. Foarte probabil, de cele mai multe ori, femeile isi vor alege barbati mai tineri, mai ales ca in joc va fi satisfactia sexuala feminina. Dar chiar nici aceasta idee nu e noua. Exista comunitati, de exemplu cea descrisa de Pearl Buck in "Mama" unde femeile sunt prin traditie mai in varsta decat barbatii. E drept, nu sunt diferente de varsta gigantice, ca in cazul femeilor trofeu, dar cativa ani, de regula 5, sunt acceptabili in ce priveste comfortul femeilor.
6. In spatiile feministe, barbatii nu au voie sa-si etaleze averea, statusul social. Este ofensator pentru femei, avand in vedere legatura cu patriarhatul.
Sigur ca in spatiile feministe, relatiile, chiar heterosexuale, vor fi altceva decat cele patriarhale de acum. Femeile, facand primul pas, vor alege ceea ce doresc. Iar un barbat, pentru a fi acceptat, trebuie sa fie cat mai departe de comportamentul patriarhal. Dar pentru asta trebuie spatii feministe, comunitati feministe, unde barbatii ar putea fi acceptati temporar, cel mai adesea. In prezent, comportamentul sexual feminin este unul care mimeaza submisivitatea, care le ofera barbatilor betia puterii fata de femei, sigurul afrodisiac in cazul multora. In primul rand, femeile trebuie sa inceteze sa mai faca asta, sa faca eforturi de a se dezobisnui de acest tip de comportament. Cum acum sunt lectii si metode de infrumusetare, de satisfactie sexuala oferita barbatilor, de care abunda revistele pentru femei, intr-un mediu feminist e nevoie de lectii de eliberare de educatia patriarhala. In primul rand pentru femei, dar si pentru barbati. Sa nu uitam, politetea este surogatul dragostei. Nu trebuie sa ai afectiune pentru cineva ca sa nu faci acea persoana sa se simta oribil. Iar in patriarhat femeile se simt oribil. Acest lucru ar trebui sa inceteze, macar de dragul civilizatiei.