Raspuns la podcast-ul lui Catalin Moise despre colonialism
Puține lucruri neștiute! Afara de faptul ca populatiile autohtone, atât din America de Sud, cât si din Nord se decimau intre ele ca naiba. Adică acolo s-au distrus popoare înainte de venirea europenilor. Pentru europenii erau alții, diferiți, care făceau ce se face, poate altfel. nnu se vedeau pe ele însele ceva special, nu aveauo conștiință continentală (v. ”Capcana lui Tucidite” de graham Allsion). Nimic despre asta în acest podcast! In America de Sud, intrigile din cadrul elitelor marilor imperii (aztec si maiaș) au dus la alianțe cu spaniolii. Când au văzut despre ce e vorba, noii aliați au regretat, dar era prea târziu.
Cât despre popoarele africane, unii lideri locali vindeau proprii cetâțeni. Acolo și acum, mai ales în Vestul Africii, unde era ”mina” de sclavi, și acum oamenii se tem să afișeze bogăție, inclusiv un acoperiș de tablă, pentru că acolo se spune că dacă te-ai îmbogățit, ai vândut pe cineva, adică o rudă. Ni se pare cunoscsut? Da, din Biblie.Despre vânzarea rudelor la rudele noastre din Orientul Mijlociu avem ca sursă însăși Cartea Sfântă.. Deci rautatea umană e peste tot, culturi ale războiului și urii (patriarhale) existîă și ele fac ce știu cand nu e frica de lege.
Cine erau acei desperados, care au facut ororile în America? Păi se știe, pentru noi le spune și numele. E îngrozitor ce au ăacut! Dar noi trebuue să știm că așa pot să facă un anumit stil de oameni, că istoria e plină de fapte de-ale lor. orice criminaist ar fi avertizat în privința lor. Rasa victimelor nu contează. Câte culturi și câte crime au fost făcute acasă în Europa în mii de ani! Mai știm ce era inainte de venirea indo-europenilor în Europa? NU prea...Cât despre iscusința la crime, și alții se pricepeau. Ce făceau mongollii se știe, inclusiv pe teritoriul României de azi au fost munți de capete. Ce au făcut cruciații cu albii din 4 orașe din Orientul Apropiat e similar cu ce au făcut cu nativii americnai: i-au pus în frigare sau i-au făcut supă, depinde de ce preferau, copii sau adulți. Ce făceau la noi turcii?
Păi e ca dracu sa vorbesși de colonialismul occidental fără să vorbești de alte imperii ale epocii. Imperiul Otoman stăpânea mare parte din Europa și la fel a condamnat acele teritorii la subdezvoltare.
E vorba de sociologie, de oameni, de relații politice. În perioada colonizării Amricilor, in puterile așa-zis coloaniale aveau loc războaiele Renașterii și erau arse vrăjitoare și eretici. Accentul ar trebui pus pe altceva. Dacă existau bons suavages, probabil, da. Existau unele culturi bune. De ce? Asta e întrebarea și despre asta ar trebui să fie diiscuția. Un scriitor român de sf inverseaza situația. Aztecii ajung în Spania. Și ce se pricep la crime! Problema e mai adâncă și despre ea trebuie vorbit, nu să facem clasamente ale crimelor istorice. Deși da, până la urmă răul occidental ar fost mai mic. Ce e in Iran, ce a fost in Libia dupa ce aceste țări s-au scuturat de rău? Ce e in Africa? Venezuela? Să vorbești de libertate e mai bine decât să n-o faci…Apoi, la un moment dat se vorbește despre cum erau educați micii indieni din India să se creadă inferiori europenilor. Oricum erau obișnuiți cu sistemul casttelor, aveau de ce le lega discriminarea. Și nu prea era eficientă. Pentru cine a citit ”Gora” de Rabindranat Tagore ( o fi fost englez?) a văzut de ce. Europenii măcar au interzis sati, deși da, au genociduri la activ. Dar nu aceiași,sigur.
Dar cine erau Occidentalii ăia? Un cuvânt despre Rusia să aud și eu! În această țară erau 8 forme legale de sclavie în perioada numită Iluminism. Puțin s-a scirs despre asta, chiar de către cei care au fost sclavi. Blonzi cu ochii albaștri, suedezi, estonieni, finlandezi, ce se nimerea. Rasa asta chiar e celebră în rolul ăsta. În arabă există și acum un termen înrudit cu ”slav” care desemnează sclav blond cu ochii albaștri. Rusia, care a exterminat cât a putut rude ale nativilor americani, dar nu numai, e și singura țară care își păstrează și acum coloniile. Pentru cine nu știe, chiar acum e un război la noi la graniță, legat de neocolonialism. O țară indrăznește să iasă din sfera de influență a Imperiului Rus, și uite ce pățește!
Iarăși, deși vorbește foarte bine românește, domnul cu podcastul nu știe istoria recentă a țării în a cărei limbîă se adresează. A auzit domnia sa de comunismul impus cu tancurile? De condamnarea la sărăcie și sclavie timp de decenii a zeci sute de milioane de oameni? Unii încă nu au scăpat. Parcă m-aș duce mai degrabă în Ghana sau Botswana (democrații) decât în Coreea de Nord sau Venezuela. De fapt nu suportă comparație.
Colonialismul occidental a fost o crimă istorică incalificabilă. Nu există scuză sau justificare pentru așa ceva. Despre sclavie ce să mai vorbim? Nu se poate spune că a fost ceva bun în asta. Nu vorbim despre bine și rău, ci despre rău și mai rău. Diferența dintre occidentali și alții a fost eficiența. Din toate punctele de vedere. Putea fi încă și ,mai rău, cum se vede. Oare cum au reușit europenii să cplonizeze Africa, numită și ”cimittirul Eiuropenilor”? O descoperire de pe alt continent, a unor alte populații, a dus la vindecarea unei boli: malaria. Arborele de chinină a modificat speranța de viață a albilor în Africa și în alte zone.
A
vorbi despre răul absolut al omului alb occidental, în opoziție cu
alții, doar victime, e o mare simplitate psihologică, de genul
”marele salt înainte” al lui Mao. Nu facem cuptoare în curte,
nu ucidem vrăbii și tăiem răul, adică o să fie bine. Trebuie să
vedem rădăcina răului. Iar a vorbii despre colonialism și
exploatarea economică prin sclavi în coloniile occidentale e o mare
nedreptate istorică, în special față de femeile din toată lumea.
Ayaan Hirsi Ali punctează foarte bine în scrierile ei problema. Dar
cum se vede, femeile nu contează. Tot citând-o pe Hirsi Ali,
”negrul e mereu bărbat, iar femeia mereu albă”. Nu e
așa.
Trebuie să vedem rădăcina răului, care e patriarhatul
în diversele lui forme. Iar prima
formă de sclavie e cea a femeilor. Și există un loc unde ar vrea
orice femeie din lumea asta să trăiască mai mult decât în
Occident? Probabil există societățile matrilineale. Dar dincolo de
ele, pentru o femeie, înafara Occidentului sunt monștri. Asta
sigur, neînsemnând că patriarhatul nu ar trebui distrus și în
Occident.