Liberalismul e una dintre ideile cele mai frumoase care au fost emise vreodata. Cea mai frumoasa, din punctu meu de vedere, sigur, e feminismul. Dar feminismul provine din umanism, e umanism aplicat la problema femeilor, umanismul dus la extrem, la radacini. Feminismul radical, recunoasterea patriarhatului si eliminarea lui reprezinta de fapt adevarata revolutie umanista, care va elibera toti oamenii, dar sigur, in primul rand femeile.
Liberalismul e indisolubil legat de individualism, adica individul conteaza, prin insasi fiinta lui. Individul e important, individul trebuie sa se implineasca, nu masa, nu tribul, ginta, familia etc. Individul nu se sacrifica pentru binele colectiv decat daca asa decide ea/el, numai daca asa ii dicteaza constiinta.
Acum traversam o perioada de asa-numit neoliberalism, care, dupa parerea mea nu are a face prea mult cu liberalismul, ci e un fel de intoarcere la capatilismul salbatic, de fapt la o forma de jaf, la sclavie, coruptie, la ceva spre care un anumit tip de oameni au tins intotdeauna, chiar au facut lucrurile spre care au tins, numai ca pentru ei au existat in istorie perioade de glorie si prioade mai putin faste. Una a fost ceea ce se numeste capitalismul salbatic, in care oamenii au fost dezradacinati (prin hotia unora, pamanturile lor au fost luate, iar ei au migrat in numar mare la oras unde au fost transformati in proletariat), exploatati, dezumanizati. Revolutia industriala, facuta cu imense sacrificii umane, a dus la scaderea mediei inaltimii, dar si a duratei medii de viata. Oamenii, cei mai multi, au dus-o mai rau pentru o lunga perioada de timp. Dar asta nu pentru ca liberalismul era rau, ca initiativa privata nu e ceva bun in sine, ci pentru ca un anumit gen de coruptie, de vid legislativ, a condus al aceste fenomene.
Neoliberalismul de acum invoca in orice situatii alegeri individuale, la solutii personale. Fiecare are sansa sa faca ce vrea, sa-si faca viata cum vrea. In ce priveste feminismul, acum curentul la moda este feminismul liberal, controversat mai ales in ce priveste atitudinea fata de prostitutie, care chipurile e o alegere. Ca femeie ma opun cu toata vehementa acestei idei. Prostitutia nu e o alegere, se vede bine cine o practica, femei sarace si imigrante, abuzate in copilarie, fara educatie de cele mai multe ori.
E o contradictie atunci cand o femeie e feminista radicala si in acelasi timp liberala? Nu este. Esti liberala atunci cand conditiile sunt liberale, cand sansele chiar exista pentru toata lumea, cand meritele chiar conteaza, nu e vorba de impartire a resurselor discretionara, bazata pe apartenenta la grupuri. In realitate insa conditiile nu sunt liberale. acum mai mult decat in urma cu cateva decenii. Sanele nu sunt egale, e o legea a junglei, a celui mai corupt si mai imoral castiga. Vezi Donald Trump, care obisnuia sa joace murdar si isi invata ucenicii sa joace murdar in showul de mare succes :"The apprentice". Si aia nu e forta, nu e progres, din contra, e distrugere a progresului. Nu mizeria a facut progresul, ci el a avut loc in ciuda ei, ceea ce arata cat de importanta e libertatea, chiar daca putini au acces la ea.
Trebuie sa recunoastem asta, si in primul rand trebuie sa recunoastem patriarhatul, discriminarea sistematica a femeilor, excluderea lor de la puterea economica, politica, de la recompense sociale importante. Femeile traiesc o segregare. Ele sunt o clasa usor de identificat, ca oamenii cu descendenta africana in America. Ne miram ca acei oameni sunt adesea marxisti? Da, nu ca as fi de acord cu marxismul, dar ei nu pot credere in liberalism, pentru ca nu e cazul pentru ei. E o gluma proasta sa-i spui unei peroane de culoare ca isi poate construi singura viata daca vine din ghetou. Nu, nu se poate asa ceva. Si e valabil si pentru femeile sarace, needucate din toate tarile, de orice rasa. Daca orice femeie, pe de alta parte, nu are sansele unui barbat, ar putea ea sa creada in liberalism? Da, ar putea sa creada ca asa ceva se poate construi, nu ca exista deja. Nu il proclamam si exista. Nu, se face. Si cum se face? Scotand in primul rand in mod activ, cu consum energetic, oamenii din saracie si umilinta, ca apoi sa aiba sanse sa-si construiasca viata. Asta e modul cum ii putem face sa gandeasca liberal, sa creada in meritocratie, in initiativa indvuiduala. Merge? Experienta unor tari, precum cele nordice arata ca da.
Saracia, umilinta, marginalizarea duce la distrugerea unor vieti, la dezumanizare. Oamenii saraci nu mai sunt fiinte politice cu adevarat (vezi electoratul PSD, in cea mai mare parte, experienta tarilor foarte corupte, unele foste comuniste), nu mai au demnitate umana, vise, vor doar sa supravietuiasca. Sigur ca nici initiativa nu au, nu mai au relaxarea, imaginatia si puterea necesare, Nici macar cunostintele. Si da, acumularea de capital e esentiala pentru proiecte mari, iar exploatarea, comertul de orice tip conduc la acumulare de capital. Dar fara intiativa privata, fara visele, ideile, dorintele unora, cu capital se poate construi Arabia Saudita, dar nu progres real.
Din cauza conditiei lor particulare, femeile, cele mai multe, nu sunt fiinte politce. Inafara de saracie, ele se confrunta cu lipsa unei constiinte a propriei situatii, cu educatia patriarhala, de sclava. Marturisesc ca si alte dati ca nu nteleg ce vor femeile care nu sunt feministe. Cum nu inteleg foarte bine ce simt afro-americanii, romii etc. Nu ai cum, sunt aspecte din educatie, din experienta pe care nu le poti intui, desi de multe iti dai seama.
Dar e usor de prevazut ca daca multe femei sunt sarace, needucate, marginalizate, fara sanse, asta afecteaza orice femeie, sansele ei de reusita, calitatea vietii ei. Pentru ca femeile sunt percepute ca o clasa, atat pe piata muncii, cat si pe piata vietii personale. Faptul ca exista prostitutie, ca femeile pot fi cumparate, cum auzeam acum vreo doi ani, si cu 20 lei, e absolut sinistru. Inseamna ca atata valoreaza o femeie, de la atata incepe pretul ei. Prostitutia e o crima contra femilor. Saptamana trecuta Irlanda a adoptat modelul nordic in ce priveste pedepsirea prostitutiei. Chiar daca asta nu ar duce la eradicarea prostitutiei, macar atitudinea societatii fata de femei s-ar schimba. Femeile nu sunt de vanzare. E o crima sa le cumperi.
Devalorizarea femeilor, generata de precaritatea, merginalizarea si lipsa de demnitate in care patriarhatul impinge numeroase femei, a creat tot felul de mituri despre femei si barbati, care cred ca ar trebui studiate. Dincolo de aberatiile sociobiologice, importante, cum am mai spus, doar din punct de vedere psihanalitic, e cultura urbana legata de sexe. Femeile sunt educate de mici sa stie ce greu e sa gasesti un barbat, cat de multe femei raman singure. Pentru asta trebuie sa arate si sa poarte perfect. De ce? Pentru ca sunt mai multe femei. Am gasit chiar declaratii ale unora care spuneau ca la fiecare barbat exista trei femei. Dar ce, a fost al doilea razboi mondial? Pe planeta sunt mai multi barbati decat femei. Sigur, cei excedentari sunt chinezi sau arabi, indieni, tocmai din cauza ptriarhatului care devalorizeaza femeile de la nastere si inainte. In unele locuri, cum e China, penuria de femei e atat de mare incat femeile din alte tari din zona sunt rapite ca sa devina nevestele taranilor. Femeile traiesc mai mult in societatile dezvoltate, deci femeile excedentare nu sunt cele foarte tinere, mai ales ca se nasc mai multi barbati decat femei in mod natural, la 100 de femei cam 106 barbati (se pare ca poluarea ar fi schimbat un pic raportul, dar barbati se nasc in continare mai multi oriunde).
Femeile nu sunt mai multe, dar pentru fiecare femeie cu pretentii sunt altele care nu vor decat sa supravietuiasca, si care afecteaza si deciziile celor care au de ales, cel putin intr-o oarecare masura. Femeile sunt devalorizare pentru ca unele o duc foarte rau, pentru ca unele nu au de ales.
Toate femeile, inclusiv cele educate, din clasa mijlocie, care au oarecare posibiliate de alegere, sunt devalorizate pentru ca sunt femei (marfa ieftina, adica). Ceea ce e interesant si ar trebui studiat e ca si ele se devalorizeaza. Nu stiu ca de fapt valoarea lor e mai mare pe piata, asa mizerabila cum e piata, cu femei care se pot cumpara cu 20 lei. E interesant cat de putina incredere au femeile in ele, cat de mult valorizeaza niste relatii de care ele nu isi dau seama cat de valoroase sunt pentru barbatii care sunt implicati in ele. Din motive de piata, pur si simplu. Nu invoc sentimente. O feminista care vrea sa-si intretina partenerul, o amanta a unui barbat bogat care nu ii cere nimic material, ii satisface fanteziile sexuale cu pasiune sincera, o femeie foarte atragatoare care are o relatie cu un barbat cu peste 10 ani mai tanar, care refuza sa munceasca, astea sunt bujiterii pe piata sexului, de care beneficiaza partenerii lor, nu ele. Sunt sigura ca daca multe alte femei ar putea sa fie fiinte politice si sexuale, daca ar avea acces la alegeri, aceste femei nu ar mai vedea lucrurile asa. In primul rand trebuie sa spunem adevarul, nu e liberalism, e patriarhat.