joi, 4 mai 2023

Bruno Reidal- confesiunea unui criminal

 


Filmul din 2021 e bazat pe mărturisirile unui seminarist, Bruno Reidal, în vârstă de 17 ani, care a șocat lumea la momentul respectiv prin uciderea în 1905 a unui copil de 13 ani. Jurnalul crimei, cerut autorului ei de către o comisie de psihiatri din epocă, aruncă lumină asupra acestui tip de crime, care s-au repetat de atunci în ultimul secol, dar care au fost adesea mistificate în scop politic.

E o crima care amintește de lumea de azi. Când scriu aceste rânduri, cu o zi înainte, în Belgrad, un copil de 13 ani, bun la învățătură, a ucis prin împușcare mai mulți colegi și un paznic de la o școală dintr-un cartier bine cotat. Ce s-ar fi spus acum dacă Bruno ar fi fost musulman? Dar dacă elevul din Belgrad ar fi fost albanez sau bosniac? Ce gândește cei care comit aceste crime? Bruno Reidal rămâne în istorie prin radiografia sentimentelor legate de acest tip de crime. Un alt document cu o funcție similară este testamentul lui Pekka-Eric Auvinen, un elev de 18 ani care a împușcat mai mulți colegi și membri ai personalului de la liceul unde învăța, lângă Helsinki, în 2007. Cele două crime sunt motivate de idealuri mai înalte, chiar dacă opuse. Reidal are o motivație religioasă, pe când Auvinen se consideră un selector natural, agent al darwinismului social.

Bruno Reidal era fiu de fermieri din Franța. Nu era bogat, dar era bun la școală. Părinții lui erau violenți cu el, mai ales mama. În timpul unei confesiuni, preotul îl întreabă dacă i-ar plăcea să devină preot. Bruno se simțea deja vinovat pentru practicarea masturbării, considerată un mare păcat. Preotul nu a realizat cât de mare era problema de conștiință a lui Bruno, și a trecut cu vederea păcatul. Și mai ales nu a realizat că Bruno fusese abuzat sexual. Filmul lasă să se înțeleagă că inițierea sexuală era opera unui cioban care l-a învățat pe copilul trimis singur cu oile practic cum să procedeze. Plăcerea a dat dependență.

Bruno s-a înscris la seminar, cu ajutorul unei burse oferită de o persoană bogată. Acolo s-a confruntat cu diferențele de clasă socială, mulți dintre colegii lui fiind înstăriți, bine îmbrăcați, cu o altfel de educație. Acolo a renunțat la masturbare, dar trebuia să facă față altor probleme, cum ar fi recuperarea materiei la discipline pe care nu le studiase în școala de la țară, unde era cel mai bun. Cu mari eforturi, care îl aduc la epuizare, Bruno reușește să recupereze, chiar mai mult, să se claseze la multe materii pe primul loc. Pentru că era foarte inteligent. Dar asta nu-l scutea de marginalizare la seminar. Valorile răsturnate ale societății, care prioritizau situația materială și socială în fața talentului personal, au o mare pondere în tragedia care a urmat. Adolescent, obosit de eforturile intelectuale, dar mai ales de povara incredibilă a vinovăției, clachează. Povestea este despre marginalizare, talent și strălucire, dar și despre lipsa de înțelegere și empatie.

Bruno nu era ceea ce se cheamă un om rău. El admira alte persoane, își admira colegii frumoși și educați, chiar dacă erau bogați. Se întoarce acasă în vacanță, unde își reia preocupările tradiționale, umblatul pe câmpuri și pe dealuri, eventual cu animalele. Acum, cu toate eforturile, nu se mai poate ține departe de viciu. Sentimentul de vinovăție devine insuportabil, îl îndeamnă la sinucidere. Dar știe că sinuciderea e cel mai mare păcat. Dumnezeu nu l-ar ierta. Dar își poate comuta pedeapsa pe crimă, adică a ucide o altă persoană. Trebuia să ucidă ceva ceea ce el iubea. Și avea astfel de sentimente pentru unii colegi de la seminar. Își dorește să-l ucidă pe Blondel, colegul frumos și bogat cu care se întâlnește și cu care petrece ceva timp în natură, dar nu reușește. E foarte dezamăgit din cauza asta. Nevoia de a ucide, pe care o simțise prima dată cu ani în urmă, când văzuse tăierea unui porc, devine foarte puternică. Dar acum era altceva, era un fel de mântuire de vina care îl strivea. Întorcându-se acasă, îl întâlnește pe François, un copil pe care îl cunoștea. Reușește să-l ucidă. Scena e foarte puternică, micul François e decapitat. Cum se vede, nu a avut nevoie de arme.

Cum ar fi fost dacă Bruno nu ar fi fost catolic? Cum ar fi fost dacă sinuciderea nu ar fi fost un păcat mai mare decât crima? Dacă masturbarea însăși nu ar fi fost un păcat? Pentru un ateu, toate astea sunt de neimaginat, iar singura greșeală dintre toate e uciderea altor persoane. Toxicitatea religiei e evidentă în acest caz. Ce fel de valori morale poate transmite o religie care aruncă piatra culpabilității pe un copil care se masturbează? Ce fel de religie poate considera un păcat o plăcere naturală care nu aduce suferință nimănui?

Interesant e cum un tânăr atât de inteligent ca Bruno să nu aibă spirit critic și să respingă aceste idei toxice și iraționale. Bruno era inflexibil, fanatic. Un seminarist, la fel ca Stalin. De fapt, conform studiilor, cele mai multe crime sunt în numele unor idei și adevăruri. Ce s-ar fi întâmplat dacă Bruno ar fi crescut, ar fi reușit să evite această crimă, ar fi devenit un adult cu educație? Ar fi fost probabil atras de fascism? De comunism? De o utopie totalitară?

După crimă, imediat Bruno se duce și se predă poliției. E arestat, iar un polițist îi critică aspectul fizic. Să fi fost și asta un motiv de complexe? e mai frumos ca el și în starea în care e. Bruno era și foarte scund, avea 1, 62 m, cum reiese când este arestat.

În închisoare, o comisie de psihiatri îl roagă să își scrie jurnalul, cu toate motivele care l-au determinat să ajungă la acea faptă abominabilă. Întrebarea firească e dacă Bruno chiar a spus adevărul pe de-a întregul, dacă nu a vrut să flateze comisia condusă de Alexandre Lacassagne, fondatorul antropologiei criminaliste, prin ceea ce voia să audă. La întrebarea dacă regretă ce a făcut, Bruno răspunde că nu. Micul era arogant, îl sfida. Cine nu a cunoscut în copilărie și adolescență acest sentiment? Și oricum, lumea l-a tratat cu o totală lipsă de empatie. Oamenii nu au înțeles suferința lui. Dezamăgirea unui fanatic, care încă mai credea în valorile religiei în numele căreia comisese o crimă.

O altă întrebarea interesantă era despre sexualitatea lui. Nu știa dacă se simțea atras de fete sau de băieți. La întrebarea dacă s-a gândit vreodată să ucidă o fată, răspunsul e nu. El voia să ucidă ceea ce iubea, dar sentimentul era abstract, se referea la strălucirea umană, fără legătură cu sexul persoanei și fără legătură cu plăcerea sexuală în general. Crescuse cu băieții, văzuse toate astea la băieți. Ce e sexul și orientarea sexuală?

Jurnalul, scris pe 9 caiete, devine material de studiu și de publicat pentru psihiatri. Numele din film sunt schimbate conform acelor publicații, pentru anonimitate. Bruno Reidal se numea de fapt Jean-Marie Bladier, iar François era Jean Raulhac. Numele localităților sunt de asemenea schimbate. Concluziile științifice ale acestor rapoarte ar putea fi cele mai interesante. Oricum, pe baza lor, Bruno a fost internat într-un spital psihiatric, unde a murit de tuberculoză la 30 de ani. În jurnalul lui se arată nostalgic față de timpul petrecut la seminar, cea mai frumoasă perioadă din viața lui.

Povestea lui Bruno Reidal e povestea tristă a unui copil singur, abuzat fizic și sexual, marginalizat. E despre durerea singurătății adolescenței. Bruno nu era mai rău decât alții, care aveau mai multă putere, și care nu ajunseseră la acele stări de disperare. Nu îl putem compara cu personajele din ”Portocala Mecanică”, inspirate și ele din realitate. Totuși, observația feministă conform căreia principalul punct comun al acestor criminali juvenili sau ucigași în masă e că sunt de sex masculin e de notat. Sexul masculin e asociat cu violența și incapacitatea de adaptare la societate, fie ea și patriarhală. Sau mai ales, dacă e patriarhală/

Povestea din spatele filmului e și ea foarte interesantă. În rolul principal joacă un tânăr actor foare talentat, Dimitri Doré, un copil adoptat din Letonia, probabil de origine rusă, care a fost acrobat în copilărie. O soartă mai bună decât personajul lui, într-o lume cu mai multă empatie...Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Am absolvit o facultate tehnica, am ceva experienta in mass media.

Tags

patriarhat feminism Andrea Dworkin comunism Freud feminism radical patriahat Ayaan Hirsi Ali Ilinca Bernea Mary Wollstonecraft sclavie Africa Alexis de Tocqueville Epopeea lui Ghilgamesh Marx Mihaela Miroiu Romania Rusia matriarhat 7000 ani Betty Friedan Biblia China Cordelia Fine Elisabeth Badinter Franta Harriet Taylor India Iran Jared Diamond John Stuart Mill Rosalind Miles avort femei patriarhale heterosexualitate prostitutie sexism 7000 years Arabia Saudita Atena Balzac Dan Alexe Dworkin Elena Udrea Engels Europa Grecia Hitler Japonia Lenin Leo Frebonius Miroiu Oriana Fallaci Panait Istrati Simone de Beauvoir Stalin discriminarea femeilor fericire legalizarea prostitutiei misoginism radio Guerrilla revolutie sexualitate 8 martie ALice Nastase AUR Afghanistan Ann Fausto-Sterling Ansari Aung San Suu Kyi Ayan Hirsi Ali Belgrad Bete Davis Bourdieu Casandra Corinne Hoffmann Dawkins Dobrovolschi Egipt Elena Ceausescu Eva Frans de Waal Georges Sand Hillary Clinton Holly Hunter Imperiul Otoman Intercourse Isaac Asimov Islam Israel Jenny Nordberg Kadare Legende Androgine Libia Mad Men Madonna Maria Cernat Martha Bibescu Martin Luther King Mesopotamia Moartea Neagra Mustafa Kemal Nietzsche Ninon de L'Enclois Noam Chomsky Occident Pakistan Pearl Buck Polonia Putin Rafila Robert Flaceliere Sfantul Valentin Sofia Nadejde Sorin Lavric Spinoza The femine mystique Tim Robbins Traian Ucraina Valahia Valerie Solanas Virginia Woolf Woman Hating Wuthering Heights Zorba Grecul antropologie clitoris colonialism corvoada heterosexuala democratie eurocentrism femei femei de dreapta feudalism gen gene imbatranire lesbianism menopauza mutilare genitala neoliberalism ortodoxie politica rasism relatii reviste pentru femei roluri de gen romani science fiction sclavagism sindromul Stockholm societati matriliniare sociobiologia sociobiologie toader Paleologu trans transexualitate viol virginitate #metoo . fluiditate de gen 50 shades of Grey AUR; Diana Ivanov-Sosoaca Adela Adina Mocanu Adrian Popovici Adrien Brody Afganistan Agamemnon Ahile Ahmet Hamdi Tanpinar Aietes Aimee Cesare Alain Delon Alan Clement Albert Einstein Alberto Moravia Alegeri prezidentiale Alexandra Kolontai. Balzac Alexandra Paftală Alexandre Dumas Alexandre Lacassagne Alexandre Yersin Alexandru Stermin Alice Coffin Alice Schwartzer Alice Schwarzer Amazon Amelia Țigănuș America De Sud America de Nord Amita Bose Amos Oz Ana Ipatescu Anamaria Prodan Anatolia Andrei Serban Angelina Jolie Annette Benning Anwal El-Saawadi Anwar El-Sadat Arbanasi Ariadna Arsenie Boca Ashley Judd Assad AudreyTautou Augustus Aura Christi Aurea Foundation Aurora Aurora Liiceanu Aurore Dupin Austin Powers Babel Badea Basarabia Basescu Becali Belgia Berlin Bernadin de Saint-Pierre; Mauritius Betty Mahmoody Beyonce Blestemul de a fi femeie Brad Pitt Braila Brave New World Brazilia Braătescu-Voinești Brian Warner Bruno Reidal Burma Byron Băsescu C.s Lewis CNA CNBC CT Popescu Cairo Caitlyn Jenner Cannes Capcana sexelor Capturing Mary Caragiale Carla Maria Teaha Catavencu Catherine Zeta-Jones Cato Caverne de otel Cenorhaditis Cezar Charlotte Ayanna Charlotte Bronte Charlotte Perkins Gilman Chirista Wolf Christa Wolf Christopher Lambert Cipolla Cipru Circe Cisiordania Ciutacu Clitemnestra Clive Owen. Iris Murdoch Cluj Coltescu Columbia Comedia Umana Constantin Dobrogeanu-Gherea Constantin al X-lea Duca Constantinopol Contemporanul Coran Creierul masculin Cromwell Cătălin Striblea D. W. Winnicott DSK Dali Dama cu camelii Dan Ungureanu Dana Budeanu Daniel Defoe Daniela Crudu Darwin Dedal Delia Democratia in America Denisa Comanescu Desmond Morris Devalmasia Valaha Diana Diana Ivanovici Diana Russell Dick Dawkins Die weisse Massai Dimitri Doré Dimitrov Dobro Donald Trump. Hillary Clinton Donna Haraway Dr. Quinn Dracon Dresda Dune Ecaterina Teodoroiu Ecaterina cea Mare Edward Wilson Elena Lupescu Emile Zola Emily Bronte Eminescu Enea Erdogan Erica Moldovan Erich Fromm Erila Isac Ethan Hawke Evan Rachel Wood Evelyn Fox Keller Fabio Geda Fantasemele sexuale ale femeilor Faust Federico Fellini Feminine Mistique Fetele ascunse din Kabul Finlanda Flash dance Flora Tristan Franco Frank Herbet Frankenstein François Mauriac Franța Frumaosa si bestia Gabriel Garcia Marquez Gabriela Firea Gabrielle Chanel Gala Gallad Gaslight Gaza Gellhorn Gelu Ciobotaru Geoana George Orwell George Sand Gervaise Ghilgamesh Giambaptista Vico Gib Mihăescu Gigi Ghinea Gilda Gillian Flynn Giulieta Masina Glen Close Gloria Grahame Gloria Steinam Goethe Gone girl Gosem Grigore Cartianul Grupul feminist radical Guardians of Time Guillaume Hadrian Hallmark Hamurabi Hanul lui Manuc Harald Eia Hariclea Darclee Harper Lee Harry Poter Hatsepsut Hawaii Hecate Hector Heide Gottner-Abendroth Hellios Hemingway Herder Hermes Hiroshima Hortensia Papdat-Bengescu Hugh Hefner Hurem ISIS Ideea Europeana Ierusalim Iliada Ille De France Imperiul Roman Imperiul Țarist Indonezia Indragostita de un Masai Intoarcerea la Laguna Albastra Ion Ion Luca Caragiale Ion Nadejde Irak Iris Murdoch Irlanda Isak Denisen Islamic or Christian feminism Islanda Istanbul Iugoslavia JK Rowling Jamie Bell Jenney Nordberg Jennifer Aniston Jennifer Fox Jennifer Lopez Jenny Marx Jill și Jeffrey Erikson Jonathan Leaf Jordan Peterson Joseph Sobran Judith Butler Jullianne Moore Kalevala Kate Middleton Kate Miett Kenia Keren Blixen Khalida Messaaoudi-Toumi Kinsley Kirghistan Kosovo LGBT Lacan Lamartine Larry Flynt Lars von Trier Lavric Leonor Fini Lev Tolstoy Liban Liberace Liviu Mihaiu Liviu Rebreanu Lorenz Los Angeles Louann Brizendine Luce Irigaray Lucretiu Luke Perry Macarena Madalina Manole Madeline Miller Makarenko Manifestul Partidului Comunist Mara Lucaci Maracineanu Marc Ferro Margaret Atwood Margaret Mead Margineanu Mariana Dumitrache) Marie de Gourany Marilyn Monroe Marin Preda Marry Steenburgen Mary Shelley Marylin Manson Maserati Mateiu Caragiale Matt Damon Maureen Freely Mazare McCarthy Medea Meet the Natives Merckel Merkel Meryl Streep Michael Douglas Michael Eric Dyson Michelle Goldberg Mihai Make Ionescu Mihalea Drăgan Mihalea Miroiu Mileva Maric Mircea Badea Mircea Marian Mirel Palada Miss Petarda Miss Platnum Mohammed Moldova Moll King Mombasa Montaigne Mormoni Mosuo Mussolini NIKK Nagasaki Nairobi Nancy Friday. Napoleon Nasser Nasser. Fratii Musulmani Natalia Onofrei New York New York TImes Nic Nicolae Ceausescu Nicolae Iorga Nicole Kidman Nicusor Dan Nimfomana Nistrul Nixon Noomi Rapace Norbert Elias Normal Life Noua Dreapta Numele trandafirului Oana Băluță Obama Octav Bancila Odiseea Odiseu Olimpia Orban Oscar Ovidium Balzac Pahlavi Palestina Pamant Pamfil Seicaru Papa Parinoush Saniee Paris Pasifae Pasteru Paul Ipate Paul si Virginia Paulo Coelho Pauza Peal Buck Pekka-Eric Auvinen Penelopa Percile Pericle Pericle. Perse Peter Turner Phryne Phylis Schlafly Picasso. Pierre Bourdieu Plautus Plutarh Polixena Popper Poul Anderson Praxiteles Pretty Woman Priam Prigoana Primul Razboi Mondial Prometeu Promisiunea Qatar Qom R.I. Moore Raluca Turcan Ramita Narvai Raymond Chandler Razboiul impotriva tacerii Razvan Oprea Remus Cernea Republica Islamica Iran. Revolutia Franceza Revolutie industriala Reza Pahlavi Robert Redford Roberta Anastase Roberto Angela Robinson Crusoe Roe vs Wade Roessler Roger Scruton Rolls Roma Romain Rolland Romania Culturala Romania Mare Romania ceausista România Mare Rosamund Pike Rosi Braidotti Rousseau SUA Sabina Fati Saddam Samuel Huntington Sandra Harding Santorum Sapho Scoala Ardeleana Serbia Sergiu Nicolaescu Sex and the city Sexying the Body Sf feminist Shakespeare Shakira Sharon Stone Sheila Jeffreys Shivani Singh Shulamith Firestone Sila Silija Silvestru Șoșoacă Simon Signoret Simona Tache Siria Skakespeare Sojourner Truth Solaria Sonata Kreutzer Souad Spania Sparta Spartacus Sprachbund Stalislaw Lem Statele Unite Stephanie Coontz Stephen Fry Stockholm Straina Stralucirea si suferintele curtezanelor Suleiman Teheneran Telemah Tennessee Williams Tezeu Thatcher The Subjection of Women The first European Revolution Theodore Zeldine Theoroe Zeldin Thérèse Desqueyroux Tiberiu Tiergarten Titu Maiorescu Titus Livius Totul despre Eva Traian Basescu Transilvania Tsarnaev Turcia UK URSS Umberto Eco Un tramvai numit dorinta Uniunea Sovietica Ursula K. Le Guin Valentine's Day Vaslui Veliko Rârnovo Venezuela Venus Viorica Dancila Virginia Wolf Viviana Hurtada Vlad Macri Vlad Muresan Webo Westworld William William Golding Wollstonecraft Working girl Y Zeina. Djenane Kareh Tager abolire abuz acamdemie feminista radicala. adoptie afaceri feministe agresor alegeri alegeri SUA 2016 alfabetizare anarhie animal social antinatalism arieni asigurare socială asigurari medicale autoritate bacha posh bacterii baieti rai balene bande de cartier barbatul roman blog boala mentala bonobo burghezie burqa butch calitati umane speciale capitalism caractere etnice carte casnicie cautarea fericirii ceier cimpanzeu ciocnirea civilizatiilor cis clasa mijlocie clasism colonizare comportament sexual condus masina conspicuos consumption constiinta contraceptie conventie sociala copil copilul unic corectitudine politică crestinism criminalitate criza masculinitatii cromozom X cultura cretană cultura occidentala cultura prostiei curva daci dacopatia dictaturi die Fremde dioicitate discreditarea feminismului dominatia masculina drama drepturi civile drepturile femeilor drepturile omului durere ecograf educatie educatie sexuala eliberarea sexuala epatarea esentialism etrusci f emininism familia familie familie matriarhala familie patriarhala familie traditionala fanarioti fascism femei emancipate femei in feminism femeie moderna femicid feminin femininsm feminism al diferentei feminism room-service feminism. munca domestica feministe feminsim feminst ficțiuni relae frigurile galbene frumusete fundamentalisti darwinisti gen gramatical hemafroditism hermafroditism heterosexualite hidra de apa dulce hijab holera homosexualitate human rights imbecili incorectitudine politica inginerie invidie istorie ivanovic-Șoșoacă kabilii kate milett lamentare legalizarea drogurilor legalizarea traficului de arme legalizarea traficului de organe legea sanatatii lesbianism politic liberal. fascim liberalism luptă de clasă mafia patriarhala mama ideala manifest feminist manifestatie spontana marea cultura marsul panaramelor marxism marș masculin masculiniate mijloace contraceptive minciuni minoritate minoritati misogini modernism monoteism musulmani naturalism necredincioasa nefericire negrid negritude nemurire neutrino neutru nuditate nunta de aur oi operatii estetice orgasm orgasmul vaginal pacat panarama pandemie parenting partid feminist radical pasiune romantica patriarahat patriarchy patriarhale patriarhat. Afganistan pensie pilula contraceptiva pizdificarea societatii porneia pornografie prejudecati patriarhale preoti primavara araba printese pro-life proletariat protozoare psihanaliza psiholog psihologie psihologie evoluționistă psihoterapie psihoterapie feminista pudoare putere refulare regina Victoria relatii fara obligatii relatii heterosexuale relatii reusite relatii romantice relativism cultural religiile abrahamice roboti roman romantici germani rusine sacrificii sclavi sclavia femeilor scorpie securitate sex sexualitate feminina sf siguranța femeilor sinucidere situatia femeilor slutwalk societate societate civila societati "male dominated" societati matrilineale sociobiology sociologie spreadzone stereotipuri de gen studii studii de gen studii despre femei submisivitate substantia nigra suprarealism talibani tarfa tari arabe tarile romane testul Bechdel the caged virgin tiktok transfer genetic transsexualitte umbra urme pe culturi utopia utopii valorizarea femeii valul islamic viagra pentru femei vietii si relatii nonpatriarhale viitor violenta domestica violenta. violență patriarhală vis von Hayek von Mises vot universal youtube ziua fetei închisoarea Newgate

Video of the Day

Contacteaza-ma:

Nume

E-mail *

Mesaj *