Belgia e interzis de curand burqa, acel val care acopera intreaga fata, iar guvernul francez pregateste o amenda de 150 euro pentru femeile care poarta acest val in public. De asemenea, pentru partenerii lor, sotii sau concubinii (exista asa ceva in Islam??) care le obliga sa o poarte, pedeapsa care se preconizeaza ar fi un an de inchisoare sau 15000 euro amenda.
Numai atat? ne intrebam noi. Adica abuzezi in asa masura o persoana si stai doar un an la inchisoare, cu televizor, dieta calculata si toate acele beneficii pe care le are un prizonier intr-o tara democratica? Sau renunti la o masina medie? Ia sa-si lege la ochi o femeie occidentala sotul sau concubinul, sa ii impuna sa mearga asa pe strada, oare ce s-ar intampla? Sa-i interzica sa faca aproape orice, inafara de a-i creste copii?
Dincolo de aspectele legate de securitate (un terorist se poate imbraca in haine traditionale, neputand fi identificat), exista in primul rand aspectele legate de drepturile omului. Din nefericire, se pare ca masura nu a fost luata pana cand nu s-au ascutit problemele de securitate. Salut aceste initiative!
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/International/151856/Franta-vrea-sa-amendeze-burqa.html
In Romania insa aceasta dezbatere care a aprins Europa nu exista. Pentru ca orice subiect care necesita dezbatere publica intr-o tara normala la noi trece neobservat. Nivelul nostru de cunostinte legate de drepturile omului e foarte redus. Ceea ce e interesant e ca unele femei din presa au considerat ca interzicerea burqa este ceva rau, tocmai un fel de atingere a drepturilor omului. Da, ai voie sa porti ce vrei, dar daca am vedea pe cineva in lanturi sau cu sacul de condamnat la moarte in cap, care ar fi reactia noastra? E dreptul lui, e alegerea lui? Alege cineva sa fie sclav? E drept, cei nascuti sclavi isi accepta situatia.
Iata reactiile presei din tara noastra:
Burqa nu este impusa de Coran, nu scrie nimic despre ea in aceasta carte, este un obiect de vestimentatie preislamic. In Epopeea lui Ghilgamesh, originara din Sumer, care a folosit probabil ca sursa de inspiratie pentru Biblie, personajele feminine sunt bine conturate. Unele asociate cu inteligenta, cultura (mama lui Ghilgamesh), altele cu erotismul rafinat, ceeea ce le ajuta sa educe barbatii salbatici etc. Acolo apare insa o femeie acoperita cu un val, hangita. Nu se precizeaza de ce il purta. Se pare ca in Mesopotamia Antica, valul avea un rol social, arata apartenenta la o anumita clasa sociala. Dar cum a fost folosit mai tarziu si cum este si in prezent, se stie....
chestia cu dreptul de-a alege si acceptarea diversitatii culturale sunt lucruri cu dus si-ntors.
RăspundețiȘtergerein societatilor astea musulmane, chiar si in cazul femeilor care sustin ca aleg de buna voie sa poarte burqa, se naste intrebarea daca sunt realmente libere sa aleaga?
socializarea acestor femei incepe foarte devereme, cand sunt foarte mici. presiunea sociala e foarte puternica fiind amenintate constant cu sanctiuni grave daca nu poarta vesmintele respective. oprimarea are multe fete... in cazul asta, a vorbi despre libertate e o gluma buna.
Ai dreptate, alegerea lor e o gluma proasta, mai proasta decat alegerile in comunism. Interesant de discutat cu aceste femei.
RăspundețiȘtergere