Recent, candidatul așa-zisei drepte (terminologie românească, nu intrăm în detalii), a declarat că nu vrea ca fiica lui să vadă că o panaramă are succes. Adică doamna Firea, actuala primăriță și contracandidata lui. Deși nu sunt o fană a lui Nicușor Dan, nu cred că a vrut să spună ceea ce i-au reproșat feministele, dar și alte femei cu influență, ca Dana Budeanu. Dar asta nu-l face cu nimic mai puțin vinovat și mai puțin incompetent ca politician.
Nicușor Dan a folosit termenul din dicționar. Adică doamna Firea, dar și alte femei care l-au criticat, s-au dovedit scandaloase, vulgare, de circ. Iar să asociezi asemenea comportament cu succesul, ceea ce ar face un copil (care întâmplător e fetiță) nu e deloc educativ. Corect! Sunt aproape sigură că Nicușor Dan nu a făcut nicio referire la sexualitatea, moralitatea sexuală (termen patriarhal) a doamnei Firea și a celorlalte femei, ci doar la agresivitate, vulgaritate, lipsă de politețe, norme de comportament civilizat. Și dacă preciza asta nimeni nu îi reproșa nimic.
El a folosit termenul ca în dicționar. Numai că limba evoluează, Iar schimbarea de sensuri, polisemantismul, sunt caracteristici ale unei limbi moderne. Și ceva s-a întâmplat de când a fost scris DEx-ul: marșul panaramelor!
După ce un polițist canadian a criticat vestimentația unor femei, care ar crește riscul de viol stradal, feministele din toată lumea au organizat marșuri în sprijinul femeilor violate și contra polițistului incult, afon și la criminologie. Se știe că violul e act de agresiune, nu de sex, iar violatorii violează persoane care nu le atrag sexual. Că și violatorii au preferințe sexuale.
Feministele de la noi, când au organizat marșul, în 2011, au decis să traducă termenul ”slut” (din Slutwalk) cu ”panaramă”. Eu am întrebat atunci de ce nu i s-a zis mai simplu, ”marșul curvelor”. Am scris asta și pe blog. Mai mult, mi-am invitat prietenele la marș întrebându-le dacă sunt curve. Declarația asta ar fi fost altfel interpretată dacă traducerea ar fi fost alta.
Dar istoria e numai una. Cel mai probabil Nicușor Dan nu știe povestea asta. Și asta e foarte rău. Ignoranța legată de evenimente istorice recente importante pentru jumătate din electoratul său, ignoranța legată de problemele mult mai importante decât țevile de apă caldă a jumătate din persoanele care l-ar putea vota, nu e scuzabilă. Adică știi tot felul de date despre infracstructura Bucureștiului, dar nu știi că femeile au luptat ca să se exprime cum vor pe stradă, fără a fi acuzate de a fi ” panarame”, care a început să însemne ceva un pic diferit.
Dana Budeanu a vorbit despre problemele femeilor corporatiste, care se plâng de codul vestimentar la serviciu. E nevoie de o lungă discuție și legat de asta. Orice exprimare liberă a femeilor e cenzurată, femeile trebuie să nu uite că ele sunt într-un mediu al bărbaților, și trebuie să se exprime ca ei dacă vor succes. Sexualitatea femeilor e indecentă, semn al insolenței lor. Ele sunt doar acceptate în corporații, a fi femeie e ceva rău, acolo trebuie să fie asexute, adică un fel de roboți, unelte. Asta sunt femeile în patriarhat. Pot fi și obiecte sexuale. Dar în funcție de locul unde e nevoie de ele. Ele nu aleg, ele trebuie să se supună.
Și referitor la sensul cu care a fost folosit termenul ” panaramă” și încă e folosit, acela de persoană. mai ales femeie, scandaloasă, șocantă în special prin agresivitate verbală, are legătură tot cu condiția de femeie în patriarhat. Femeile care muncesc în medii în care e posibilă violența fizică, unde se întâlnesc bărbați agresivi, potențial periculoși, au adoptat acest comportament ca mijloc de apărare. Se spune despre precupețe în special că sunt așa. Uneori și despre lucrătoarele sexuale, chelnerițe, barmanițe. Un taximetrist mi-a spus că știe femei care fac meseria asta, dar au mijloace verbale extraordinare de a se apăra. Adică sunt....panarame. Se pare că are efect. Și se pare că asta îi deranjează pe unii domni...E dreptul lor, dar nu dacă fac politică.