Am inceput acest blog pentru a promova un proiect ambitios: un roman feminist radical, probabil primul din literatura romana, care sa exploreze intr-un mod original aspecte legate de moralitate, sexualitate, sentimente, pe scurt despre umanitate, dar si despre societatea, cultura occidentala, dominanta la ora actuala. Era conceput ca o viziune critica asupra acestei culturi, cu bune si rele. Pentru aceasta, paralela cu alte culturi, traditionale, eventual cu puternice influente matriarhale, ar fi fost prezenta.
Acest proiect urma sa impinga feminismul radical mai departe, aducand nu numai noi critici ale patriarhatului, vazut si din alte unghiuri, dar si noi revendicari feministe radicale. Si nu in ultimul rand, ar fi dorit sa puna o piatra de temelie la crearea unei culturi feministe, avand in centru femeile, dorintele si visele lor, cat mai libere de contaminarea patriarhala. Femeile care trebuie sa se descopere pe ele insele, lumea, si care tocmai din acest motiv beneficiaza de prospetimea primilor pasi. Acest proiect si-a propus sa creeze o noua fata a femeilor, o noua fata a feminismului, mult mai puternica, mai optimista, axata pe femei, nu pe egalitate, deci pe barbati, indisolubili legati ca imagine, cel putin in cultura occidentala, de patriarhat. Unul dintre scopurile acestui roman era ca cititoarea/cititorul, la finele lecturii sa isi doreasca sa fie femeie, dar intr-o lume construita de femei, pentru femei. Desi descoperind noi fete ale tragediei feminine in patriarhat, s-ar fi incheiat intr-o atmosfera luminoasa, dar si puternic militanta, plina de speranta si de noi perspective. Mesajul transmis ar fi fost: lumea poate si trebuie sa fie altfel, solutiile exista, sunt aproape, sunt posibile. Femeile au dreptul nu doar la supravietuire, ci la fericire reala, pentru ele, cum o vad si o simt ele.
Dar de cele mai multe ori drumul e mai interesant decat finalul unei calatorii. La fel, si in acest caz, demersul a fost mai interesant decat obiectul finit in sine. Documentarea, atat faptica (interwievarea oamenilor, in special femei, din alte culturi), cat si teoretica (o multime de carti de filosofie feminista si nu numai, sociologie, politologie, istorie etc), a dus la noi idei, care au schimbat, pe unele locuri radical, conceptia originala. Cunoasterea, cand e libera si incarcata afectiva, e cea mai mare aventura. Si asta s-a dovedit a fi scrierea acestui roman, deocamdata inca neterminat, dar acum foarte bine conturat.
Pe parcurs, in cadrul blogului, am incercat sa raspund problemelor feministe de zi cu zi, evenimentelor cu incarcatura feminista, unor dezbateri ivite la acel moment, prin scurte articole, cat mai simple, mai pline de emotie. Nu stiu cat am reusit, dar dupa controversele pe care le-au creat, dupa reactiile emotionale, nu numai in randul barbatilor, cel mai adesea misogini (descoperirea misoginismul extrem de dur si generalizat a fost una dintre descoperiri) dar si al femeilor, unele chiar (auto)-declarate feministe, cred ca si-au atins scopul, cel putin partial.
De curand, s-a ivit ocazia publicarii unei carti bazate pe aceste articole, un fenomen destul de des intalnit odata cu noua revolutie in lumea editoriala, catalizata de noile tehnologii tipografice, explozia internetului etc. Excelent pentru scopul meu, adica promovarea unor noi idei feministe, fara niciun rabat la calitatea si indrazneala ideilor, intr-un mod cat mai simplu pentru cititoare/cititori! Pentru a pastra continuitatea cu titlul romanului, pe care l-a imprumutat si blogul "7000 ani/fata cea frumoasa a occidentului", titlul posibil al acestei carti va fi "7000 ani de patriarhat. Pana la feminismul radical". Din fericire, se pare ca ar fi mai putin de 7000 ani de patriarhat, cam vreo 6000, nu ca nu ar fi suficient pentru ca vietile si istoria femeilor sa fie distruse, si mai ales ca ar fi usor de recuperat. "7000 ani" vine de la o replica din roman care se refera mai degraba la practicarea agriculturii si colonizarea Europei.
"7000 ani de patriarhat" reprezinta o selectie de analize feministe radicale, de cele mai multe ori originale, scrise cat mai accesibil, cu cat mai putine referinte bibliografice. Simplitatea expunerii, o provocare pentru autoarea care provine din mediul academic stiintific, nu ar trebui sa aiba vreo legatura cu simplitatea ideilor si a concluziilor la care ajung aceste analize, in spatele carora se ascund idei biologice originale. Acest blog s-a dorit un exercitiu de creativitate, de gandire libera, curaj. Sper ca lucrurile sa stea asa si pentru cititoare/cititori.