Crearea unui partid nu ar trebui sa fie un eveniment solemn, extraordinar, ci doar un act de convietuire in societate, intr-o societate democratica. Ca animal sociale facem politica, si daca facem politica, facem si partide. Daca nu te regasesti in nicio doctrina de pe piata, daca simti ca niciun partid nu te reprezinta, atunci solutia e, daca e posibil, sa infiintezi tu unul.
Ne-am obisnuit cu democratia agregativa, adica din cateva partide, alegem si votam unul. Dar democratia nu se reduce la a alege intre ceea ce exista, democratia poate fi declarativa, poti veni cu propriile revendicari, doleante, si poti face demersuri pentru a le implini. Pe cale democratica. Sigur, un partid este prin definitie o formatiune politica al carei ideal este guvernarea. Doleantele pot fi la nivel de societate, la nivel de tara si formatiune suprastatala, adica, in cazul nostru, Uniunea Europeana.
De ce ne anuntam intentia de a infiinta un partid feminist radical? Nu exista in momentul de fata o problema politica mai mare, mai dureroasa si in acelasi timp mai neglijata, decat cea a femeilor, nu exista o injustitite mai flagranta decat situatia femeilor, discriminate in toate sectoarele vietii, exploatate material, reproductiv si sexual, devalorizate in tot ceea ee fac si simt. Si nu exista un sistem opresiv mai longeviv, mai dur si mai bine pus la punct decat patriarhatul, care s-a aflat la originea tuturor formelor de opresiune. Dar de mii de ani pana in prezent, toate societatile patriarhale, inclusiv societatea occidentala actuala, se bazeaza mai mult sau mai putin, pe sclavia si exploatarea femeilor. Marul discordiei in disensiunile dintre societatile islamiste si cele occidentale este in primul rand agradul de sclavie (exploatare) al femeilor, posesia asupra lor.
A crea un partid feminist radical, care sa lupte pentru distrugerea patriarhatului, in primul rand a bazelor legislative, politice, culturale care il sustin in continuare, este in primul rand un act de recunoastere (si speream, reparatie) istorica si justitute sociala. Feminismul radical este un curent feminist care recunoaste existenta patriarhatului si lupta pentru distrugerea acestuia. "Egalitatea" nu poate exista in patriarhat, cand toate institutiile sunt patriarhale, cum nu poate exista egalitate cand exista segregare etnica si religioasa.
De ce abia acum un partid feminist radical? Feministele din secolul al XIX-lea, a caror contributie la eliberarea femeilor a fost extraordinara, nu puteau crea partide feministe din simplul motiv ca nu aveau drept de vot. Apoi o serie de vicisitudini istorice au facut ca feminismul radical sa se manifeste abia in deceniile 60-70 ale secolului trecut. Din nou conditiile istorice au afectat miscarea feminista, aflata si acum in declin, ca si drepturile femeilor.
In Romania, pana recent, barierele in calea formarii partidelor au facut imposibila infiintarea unui asemenea partid. Dorim ca acest partid sa se extinda curand la nivel UE si dincolo de granitele UE. Este o initiativa cat se poate de democratica, in spatele careia nu se afla niciun fel de finantare sau interese straine, ci doar convingerea feminista radicala sincera si puternica a membrelor fondatoare. Crearea acestui partid este o manifestare a agentiei politice feminine, pana acum negata sau minimizata de patriarhat.