luni, 31 iulie 2017

O analiza feminista radicala despre legalizarea prostitutiei. Raspunsuri la ideile marxiste


Daca cineva se mai indoieste de existenta patriarhatului, cea mai simpla metoda e sa-si aruce ochii pe niste comentarii legate de prostitutie, sexualitatea feminina, drepturile femeilor. O simpla citire a unor comentarii, frapant de asemanatoare, arata clar ca femeile nu sunt considerate fiinte de sine statoare, ci obiecte ale uzului masculin, nascute si crescute pentru a satisface nevoile sexuale, de ingrijire si de perpetuare ale barbatilor. Si atata timp cat nu vom recunoaste acest aspect, cat nu vom recunoaste patriarhatul, cat feminismul nu isi va fixa drept scop eliminarea patriarhatului, nimic important nu se va schimba. Toate masurile vor fi mai mult sau mai putin cosmetice. Ca si cele de pana acum. Chiar daca acum sunt mai multe femei care se bucura de o anumita autonomie, femeile angajate in relatii de supravietuire, relatii patriarhale asa-zis liber consimtite (pentru ca altceva nu se ofera pe piata relatiilor, si pentru ca aceste relatii degradante ofera colaci de salvare economica), cat timp femeile vor exista femei in prostitutie, nu putem vorbi de eliberarea femeilor. Violenta domestica, de fapt sclavia maritala a femeilor, ca si prostitutia, sclavia sexuala, arata ca traim in patriarhat, ca doar femeile au gustat un pic de libertate, dar mai au enorm pana a fi libere.  
Voi raspunde pe scurt argumentelor celor mai comune in favoarea (sic!) a legalizarii prostitutiei. Si ceea ce e socant, foarte multe feministe sunt in favoarea legalizarii prostitutiei. In Germania, legea pentru legalizarea prostitutiei a fost sustinuta de feministe. Inca o dovada ca nu avem feminism, ca feminismul care nu isi zice radical, nu e feminism. Si deci, da, cele mai multe feministe de la noi nu sunt de fapt feministe. 
1. Primul argument este ca prostitutia e cea mai veche meserie din lume. Nu stiu de unde vine prostia asta, care e sursa acestei ineptii atat de mult vehiculate. Prima meserie trebuie sa fie fost cea de culegatoare, care e si la alte primate. In societatile traditionale de vanatori-culegatori, femeile sunt culegatoare, ele fiind cele care asigura cea mai mare parte din hrana. SE pare ca uneori si vaneaza, iar da, cimpanzeii femele si vaneaza. Femeile si femelele au avut, se pare, cele mai vechi meserii, dar au fost cele serioase, esentiale. Apoi, cand societatea a trecut la agricultura, femeile, care au inventat agricultura, dupa cei mai multi autori, pentru ca ele culegeau plante, au fost primii agricultori, primii olari (mestesugari). Cand femeile sunt libere, au cu ce sa se ocupe. De ce ar fi facut prostitutie femeile in acele societati, cand ele produceau si aveau acces la tot? Ce puteau obtine de la barbati? Un pic mai multa carne? Oricum, societatile traditionale se bucura de libertatea sexuala a femeilor si nu numai, ceea ce ar face prostitutia superflua. Prostitutia apare cand femeile nu mai au resursele pe mana, cand sunt deprivate de proprietati, hrana, cand ele nu mai transmit pe linie feminina averea (si rangul), deci in patriarhat. Prostitutia e una dintre cele mai recente meserii feminine. 
Pentru ca ar fi atat de veche, nu se poate eradica. Nu pentru ca e veche, ci pentru ca acele conditii care au creat-o persista. Dar nu pentru ca ar fi ceva inerent naturii feminine, cum le place unora sa creada.
Femeile alea ar face altceva daca ar putea. Daca femeile oricum s-ar vinde, de ce nu o mai fac cand nu sunt sarace? De ce prostitutia autohtona s-a redus mult in tarile dezvoltate? De ce o fac imigrantele? De ce e nevoie de trafic? Si nu se poate eradica??? Nu, pentru ca e trafic de persoane. O femeie saraca undeva, nu in tara respectiva, e sursa de prostitutie, ca poate fi traficata. Prostitutia se bazeaza pe saracia, lipsa de putere sociala si politica a femeilor, in lipsa acestor racile ar disparea.
2. Femeile din prostitutie ar avea o viata mai buna, ar fi mai putin supuse abuzurilor, daca prostitutia ar fi legala Ar fi mai sanatoase, ar avea asigurare de sanatate, ar fi controlate medical, ar plati impozite ca toata lumea, ar fi demne.

Prostitutia e degradarea femeii pe fata, arata exact ce sunt femeile in patriarhat daca nu sunt aparate. Cuvantul demnitate nu are ce cauta pe langa cuvantul prostitutie. Prostitutia e degradare extrema, femeile din prostitutie sunt mai traumatizate decat veteranii de razboi. 
Ele nu sunt speciale, nu sunt o rasa aparte, nu au calitati aparte, vicii aparte. Oricine poate ajunge prostituata daca e foarte saraca, fara acces la eductie, drepturi fundamentale, daca nu are sustinere sociala si politica. Femei fara familie, din tari sarace, cu diplomatie neinsemnata. Minoritati etnice discriminate. Asta sunt cerintele postului de prostituata. 
Cum ar duce ele o viata mai buna daca prostitutia ar fi legala, rezulta din multe studii facute in tarile unde acest lucru s-a intamplat.
Legalizarea e un dezastru. Am postat multe studii despre asta. dar cred ca mai ales in comunitatile feministe radicale. E un dezastru pentru drepturile omului, un dezastru pentru vietile femeilor din prostitutie.  Dar si daca ar fi, desi nu e, doar cresterea numarului femeilor din prostitutie, tot ar fi nu dezastru. Mai multe sclave e de ajuns petru ca propunerea legalizarii sa fie descalificata.
Dupa ce se va legaliza nu se va mai sti nimic despre numarul abuzurilor, despre numarul real al prostituatelor. Asta spunea un politist olandez. Sanatatea prostituatelor??? Asta nu conteaza, nu pentru ele se face legalizarea, ci pentru sanatatea clientilor. Ele sunt controlate cum sunt controlate vacile de lapte, sa nu infecteze beneficiarii. Daca nu intelegi patriarhatul, daca nu intelegi ce e femeia in patriarhat, nu ai cum sa intelegi ce crima imensa e prostitutia. Crima contra tuturor femeilor. Femeile din prostitutie sunt ceea ce se vede. Cum si femeile batute, victime ale violentei domestice, sunt tot simptome ale patriarhatului.

3. Prostituatele nu mai depind de pesti, asa ar fi mai putin exploatate. 

Asta in teorie, in practica nu s-a intamplat. In Olanda prostitutia a devenit legala, dar proxenetismul a devenit ilegal. Acum pestii prolifereaza, traficul de carne vie, prostitutia ilegala a atins cote inalte. Iar proxenetii, cei mai imorali oameni posibili, care profita de cei mai vulnerabili oameni, au conexiuni politice inalte, fac lobby, folosindu-se adesea chiar de femeile din prostitutie si pornografie. Bordelurile cu conditii inumane in care incalcarea drepturilor omului a atins cote de neimaginat, prolifereaza acum in Germania.
Nu, femeile depind si mai rau de pesti, numai ca acestia devin oameni de afaceri seriosi care nu mai pot fi trasi la raspundere. Legalizarea inseamna legalizarea sclaviei si abuzului, dar ce conteaza? E vorba de femei. 
 4. In capitalism oricine isi vinde corpul. Capitalismul e de vina pentru prostitutie, cum e de vina pentru orice sclavie salariala. Capitalismul, pentru marxisti in special, e de vina pentru tot. Nu reiau acum analizele marxiste, desi trebuie sa se faca si asta odata si odata.  Exploatarea umana nu a inceput cu capitalismul. A inceput cu sclavia, cu sclavagismul, care inseamna clasism in stare pura, cu privilegii inascute, bazat pe forta si amenintarea cu forta. Prostitutia sinistra, cum am mai spus, apare in sclavagism, porneia, prostituatele orasului, erau sclave, cumparate de pe piata libera. Capitalismul inseamna domnia pietei libere, a vanzarii. Piata cam exclude privilegii inascute, amenintarea cu forta. Sigur, la modul ideal. Dar in mare, ori furi, ori vinzi. Daca furi nu mai ai nevoie sa vinzi si sa cumperi. Daca jefuiesti, ca in sclavagism sau feudalism, nu mai ai nevoie de piata si de capitalism. iei pur si simplu. Problema cu capitalismul sunt intr-adevar deviatiile feudale inerente, aparitia privilegiilor inascute, folosirea fortei. DIn pacate astea exista, iar femeile sunt fortate spre prostitutie din cauza acestor fenomene sociale, acestor paraziti ai capitalismului. Piata libera nu exista cu adevarat nicaieri. 
Si aici probabil mi se va reprosa ca, in calitate de feminista radicala, admit analizele marxiste. Admit analiza de clasa, dar clasele fara mobilitate, bazate pe privilegii inascute, erau in sclavagism si feudalism. Si singura lupta de clasa continua, singura contradictie de clasa continua, este cea care defineste patriarhatul. Femeile se nasc sclave pentru satisfacerea clasei privilegiate- barbatii.
Totul vine de la faptul ca nu se admite existenta patriarhatului, adica a unei societati bazate pe exploatarea femeii. Prostitutia e un simptom. Asta sunt femeile, asa suntem privite, ca acele prostituate. Noi, femeile care nu suntem in prostitutie, nu suntem altceva in ochii clientilor lor, noi doar suntem aparate mai bine de autoritati. Cum ca femeie sa nu intelegi ca prostitutia arata clar valoarea femeii, iar existenta prostitutiei le aduce si barbatilor aminte ce sunt femeile, toate femeile? 
Dar mai ales marxistele (dar si cele mai multe feministe) nu inteleg astea. Daca nu intelegi patriarhatul, nu ai ce cauta in feminism, parerea mea. Atunci cu ce lupti? Ce vrei sa obtii? Cum sa spui ca orice munca e prostitutie? Negustorul, capitalistul isi vinde si el corpul, si a facut-o intotdeauna. Viata de capitalist e grea. NU dormi noaptea, te imbolnavesti de inima de la stress, de diabet.Fermierul care era propriul sau stapan, la fel. Insomnia si munca epuizanta erau constante in viata de fermier. Prostitutia in forma actuala este similara cu cea practicata de sclave, de porneia. Fac asta ca sa nu moara de foame, ca sa nu fie ucise. Biblia si relgiile patriarhale interzic prostitutia, femeile trebuie sa fie proprietatea barbatilor. Femeile alea de pe marginea drumului nu sunt curtezane, sunt sclave. Ele isi vand la propriu corpul fara nici placere, sacrificandu-si de fapt placerea sexuala pentru supravietuire precara. Orice munca are o parte demna, exista o recompensa sociala, un respect social. Oamenii vor si admiratia semenilor, recunostinta si respectul lor, afara de recompense materiale. A fi gunoier, chiar soldat, e mai respectabil decat a fi prostituata. Gunoierul face ceva util. Prostituata nu face altceva decat isi vinde umanitatea, renunta la placere, la vise, la demnitate pentru supravietuire. Ea pentru asta e platita, ca sa se degradeze, sa nu mai existe ca fiinta umana. E mai rau decat a-si vinde un organ. Atunci si-ar pastra umanitatea. Ar obiectifica doar o parte din ea. E mai rau decat a fi o mama surogat.
5. Oricum, pestii ar avea obligatii legale. Da? Legea e pentru cei puternici.
In general, marxistii nu au incredere in angajatori, in capitalisti, dar dau de afara de incredere in cei mai imorali capitalisti posibili, adica negustorii de sclavi, pestii, care se recruteaza din cei mai scarbosi oameni posibili. In Roma Antica, cel mai imoral si mai urat, chiar mai urat decat camatarul, era leno, negustorul de femei. Sigur, sclave. Cum poate un marxist sa creada ca legea il transforma pe peste intr-o persoana responsabila?
6. Cum poti condamna sexul liber consimtit intre doua persoane adulte? Prostituatele au ales varianta usoara, e dreptul lor.  Prostitutia e sex? Fac sex femeile sarace in patriarhat?
Nu, sexul si recompensele sexuale bazate pe sclavia femeilor, fac barbatii, femeile doar satisfac barbatii. Si putine, cele emancipate si eventual cu bani, gusta din placerea sexuala, care nu le e deloc garantata. 
Varianta usoara?  A dracu varianta usoara! Ce poate fi mai de dorit pentru o femeie decat sa fie violata! E visul oricarei femei, e mai usor sa fii violata decat sa muncesti, fie si cu carca. 
7. Prostitutia oricum nu va disparea, si de-aia e bine sa fie legalizata, ca sa fie controlata.
Legalizarea trebuie sa fie extrem de atent reglementata pentru a nu deveni tot o exploatare dar cu acoperire legala. Numai ca experienta a aratat ca asta a devenit intotdeauna. Pentru ca, asa cum am spus mai sus, conditiile se mentin. Femeile nu au drepturi, sunt vulnerabile economic, social, politic. Dar experenta istorica arata ca sclavia a disparut, desi a existat timp de milenii.  
A propos control,  eu zic sa legalizam din nou sclavia, pentru ca, dupa cum stiti, s-au descoperit sclavi in unele zone. Cred ca sclavia ar fi mult mai bine controlata daca ar fi legala. Nu am mai vedea oameni in lanturi prin Vaslui sau dracu stie pe unde, prin Africa. Sus sclavia! E o activitate umana foarte veche! Din pacate, sclavia femeilor ar putea fi cea mai veche.
O piata a sclavilor a existat timp de mii de ani. Dar sclavia a disparut cam peste tot, desi mai apare sporadic. Piata pentru prostitutie nu e suficienta, daca va fi foarte condamnata, cum a fost sclavia generala, clasica, in trecut, va disparea. Dar atata timp cand feminislte numesc femeile din prostitutie "lucratoare sexuale" si vorbesc despre legalizare....
8. Cum sa condamnam clientii, cand dezincriminam prostituatele? Cum sa condamnam pe cineva care cumpara ceva care e pe piata?
Pai atunci hai sa acceptam orice unii ar vinde de disperare, cum ar fi organele, luptele extreme. A folosi pe cineva ca sclav e o fapta mai antisociala decat cele de mai sus. A folosi pe cineva ca prostituata e cea mai perversa forma de sclavie. Dar patriarhatul nu o condamna, pentru ca femeile sunt sclave prin natura lor. Ele nu sunt oameni. Putem profita de lipsa cuiva de cunostinte, si putem ucide, imbolnavi acea persoana. Acest lucru se intampla intr-adevar, e foarte imoral. Dar cred ca a folosi pe de-a intregul o persoana, a profita de femeile din prostitutie, e mai imoral. Nu e un joc cu suma 0, e mai rau de atat. Practic decalifici o persoana, o transformi intr-un obiect, cu pretul suferintei ei fizice si psihice enorme.
9. Atunci de ce atat de multe feministe se pronunta pentru legalizare?
Alea nu sunt feministe, sunt in feminism, cum despre prostituate se spune corect "femei in prostitutie". Femei din feminism, nu feministe. Nu simt, nu gandesc feminist, doar sunt acolo pentru fonduri, Si aici ma refer la case mari, din Germania, Olanda etc. E plina Europa si America de ele. Feminismul radical nu e primit in universitati, in politica, de-aia femeile din feminismul mainstream se dezic de feminismul radical. Pentru feminism radical nu se dau fonduri, nu se fac cariere cu ele.    
Sunt curioasa daca Remus Cernea ar primi in puterea ideilor o feminista radicala, care sa vorbeasca pe bune despre cum se vede prostitutia prin prisma feminismului radical. Ce gluma buna! Feminista radicala, o feminista radicala, da, o femeie din feminism, care face asta cu tot atata tragere de inima cat o fac si femeile din prostitutie:)  
Pana ce drepturile femeilor nu vor avea femeile in centru, pana ce prostitutia, casatoria si sexualitatea, exploatarea femeilor nu vor fi privite corect, nimic nu se va schimba.  

2 comentarii:

 1. Interesant ce scrii, insa uite. Odata cu libertatea sexuala...fetele au mii de like-uri pe facebook , mii de predenti dupa fundul lor.
  Stii de ce se intampla asta? Pt. ca voi sunteti foarte picky.

  Si una grasa si handicapata ar vrea sex cu baiatul acela frumos.

  Daca voi preferati un numar atat de mic de barbati, si nu mai vreti relatii sau doamne feri casatorie (din care la divort oricum voi iesiti al naibii de avantajate)
  ce ar trebui sa faca barbatii simpli? sa suga degetul?

  Eu mai bine ma duc la prostituate decat sa ma IMPLOR, efectiv sa ma implor pt. un nr. de telefon sau intalnire. Numiti voi asta egalitate? ! Nu stiu dupa cati barbati fug femeile, si dupa cate femei barbatii alearga.

  RăspundețiȘtergere
 2. Ca sa-ti raspund: Din cate am observat multe femei din ziua de azi aleg prostitutia ca o sursa usoara de-a face bani. E in avantajul lor pt. ca multe fete din Romania pot castiga usor 5 000 - 10 000 euro lunar.
  Femeile din ziua de azi au dorinta de a se autorealiza. Daca ele ar fi vrut sa ramana la cratina ar fi ramas acolo.
  Dar nu, ele vor sa aiba banii lor, apartamentul lor, masina lor. Decat sa umble cu un tip de 6, desi ele sunt de 4 , mai bine fac sex si isi iau un apartament. Vor libertatea, cand nu e nici un "fuck buddy" prin zona.

  RăspundețiȘtergere

Urmareste-ma prin e-mail:

Despre mine

Am absolvit o facultate tehnica, am ceva experienta in mass media.

Tags

feminism patriarhat Andrea Dworkin Ilinca Bernea Epopeea lui Ghilgamesh Freud patriahat Alexis de Tocqueville Franta Mary Wollstonecraft Romania Rosalind Miles avort feminism radical sclavie sexism 7000 ani Afghanistan Africa Arabia Saudita Ayaan Hirsi Ali Betty Friedan Cordelia Fine Dworkin Elisabeth Badinter India Miroiu Simone de Beauvoir comunism discriminarea femeilor fericire heterosexualitate legalizarea prostitutiei misoginism prostitutie revolutie sexualitate 8 martie Atena Ayan Hirsi Ali Balzac Bete Davis Biblia Bourdieu China Corinne Hoffmann Elena Udrea Eva Hillary Clinton Hitler Intercourse Islam Jared Diamond Jenny Nordberg Legende Androgine Leo Frebonius Libia Mad Men Madonna Martin Luther King Mesopotamia Nietzsche Spinoza Stalin Virginia Woolf Woman Hating Wuthering Heights clitoris corvoada heterosexuala democratie eurocentrism femei de dreapta lesbianism matriarhat mutilare genitala neoliberalism politica porneia relatii roluri de gen societati matriliniare sociobiologia trans transexualitate viol 50 shades of Grey Adrian Popovici Afganistan Alain Delon Alan Clement Alegeri prezidentiale Alexandra Kolontai. Balzac Alexandre Dumas Alice Schwartzer Amita Bose Amos Oz Anatolia Andrea Dowrkin Angelina Jolie Ann Fausto-Sterling Assad AudreyTautou Aung San Suu Kyi Aurora Liiceanu Austin Powers Badea Becali Belgia Beyonce Bible Blestemul de a fi femeie Brad Pitt Brave New World Brazilia Burma CNA Capcana sexelor Capturing Mary Catavencu Cato Cenorhaditis Charlotte Bronte Christopher Lambert Cipolla Ciutacu Clive Owen. Iris Murdoch Coran Creierul masculin D. W. Winnicott DSK Dama cu camelii Darwin Dawkins Democratia in America Diana Diana Russell Die weisse Massai Dimitrov Dobrovolschi Donald Trump. Hillary Clinton Donna Haraway Dr. Quinn Edward Wilson Elena Ceausescu Elena Lupescu Emile Zola Emily Bronte Engels Europa Fabio Geda Faust Feminine Mistique Fetele ascunse din Kabul Flash dance Flora Tristan François Mauriac Gabriela Firea Gellhorn Gervaise Ghilgamesh Gigi Ghinea Gillian Flynn Glen Close Goethe Gone girl Grecia Guardians of Time Hallmark Hamurabi Harald Eia Hariclea Darclee Harper Lee Harriet Taylor Hatsepsut Hecate Heide Gottner-Abendroth Hemingway Holly Hunter ISIS Indragostita de un Masai Iran Iris Murdoch Irlanda Islamic or Christian feminism Jenney Nordberg Jennifer Aniston Jennifer Fox John Stuart Mill Judith Butler Jullianne Moore Kate Middleton Kate Miett Khalida Messaaoudi-Toumi LGBT Lacan Lars von Trier Lenin Lev Tolstoy Liban Liberace Lorenz Louann Brizendine Luce Irigaray Madalina Manole Makarenko Marc Ferro Margaret Mead Margineanu Marie de Gourany Maserati Matt Damon Mazare Merckel Michael Douglas Mihaela Miroiu Miss Platnum Moartea Neagra Mohammed Moldova Montaigne Mormoni Mosuo Mustafa Kemal NIKK Napoleon Nicolae Ceausescu Nicole Kidman Nimfomana Ninon de L'Enclois Nixon Noam Chomsky Numele trandafirului Obama Occident Olimpia Pahlavi Pakistan Papa Pearl Buck Pericle. Phryne Picasso. Pierre Bourdieu Poul Anderson Praxiteles Prigoana Promisiunea Qatar R.I. Moore Ramita Narvai Razboiul impotriva tacerii Remus Cernea Revolutia Franceza Roberta Anastase Rolls Romania Culturala Rosamund Pike Rosi Braidotti Rousseau SUA Saddam Santorum Sapho Sex and the city Sfantul Valentin Sharon Stone Sheila Jeffreys Shivani Singh Shulamith Firestone Sila Silija Simon Signoret Simona Tache Siria Sonata Kreutzer Spania Sparta Spartacus Stephanie Coontz Straina Teheneran Tennessee Williams Thatcher The femine mystique The first European Revolution Thérèse Desqueyroux Tim Robbins Totul despre Eva Traian Basescu UK URSS Umberto Eco Un tramvai numit dorinta Valentine's Day Valerie Solanas Vaslui Virginia Wolf Viviana Hurtada Vlad Muresan William William Golding Wollstonecraft Working girl Y abolire acamdemie feminista radicala. afaceri feministe agresor alegeri alegeri SUA 2016 animal social antropologie arieni asigurari medicale autoritate bacha posh bacterii baieti rai bande de cartier barbatul roman blog boala mentala bonobo burqa butch calitati umane speciale caractere etnice carte cautarea fericirii cimpanzeu ciocnirea civilizatiilor cis clasism colonialism comportament sexual condus masina conspicuos consumption constiinta contraceptie copilul unic crestinism criza masculinitatii cromozom X cultura occidentala cultura prostiei curva dictaturi die Fremde dioicitate discreditarea feminismului dominatia masculina drepturi civile drepturile femeilor ecograf educatie eliberarea sexuala epatarea esentialism f emininism familia familie matriarhala familie patriarhala familie traditionala fascism femei femei emancipate femei in feminism femei patriarhale femeie moderna femicid feminin femininsm feminism al diferentei feminism room-service feminism. munca domestica feudalism frigurile galbene frumusete fundamentalisti darwinisti gen gen gramatical hemafroditism heterosexualite hidra de apa dulce homosexualitate human rights imbatranire imbecili incorectitudine politica inginerie invidie istorie lamentare legalizarea drogurilor legalizarea traficului de arme legalizarea traficului de organe legea sanatatii lesbianism politic liberalism mafia patriarhala mama ideala manifest feminist manifestatie spontana marea cultura marsul panaramelor marxism masculin masculiniate menopauza mijloace contraceptive minciuni minoritate minoritati monoteism musulmani necredincioasa nefericire neutru nunta de aur oi operatii estetice orgasm orgasmul vaginal pacat partid feminist radical pasiune romantica patriarahat patriarchy patriarhale pilula contraceptiva pornografie prejudecati patriarhale primavara araba printese pro-life protozoare psihanaliza psiholog psihologie psihoterapie feminista pudoare putere rasism refulare regina Victoria relatii heterosexuale relatii reusite relatii romantice relativism cultural religiile abrahamice reviste pentru femei roman rusine sacrificii sclavagism sclavi sclavia femeilor scorpie sex sindromul Stockholm sinucidere situatia femeilor societate societate civila societati "male dominated" sociobiology stereotipuri de gen studii submisivitate talibani tarfa tari arabe testul Bechdel the caged virgin transsexualitte umbra utopii valorizarea femeii valul islamic viagra pentru femei vietii si relatii nonpatriarhale violenta domestica virginitate vot universal ziua fetei

Video of the Day

Contacteaza-ma:

Nume

E-mail *

Mesaj *