marți, 3 octombrie 2017

Adevarul despre societatea patriarhala. Ce se ascunde femeilor

Daca te uiti la societatea noastra (patriarhala) cu un pic de sinceritate, nu poti sa nu te minunezi de cat de ciudata e. E mai ciudata decat orice societate primitiva, cu obiceiuri si atitudini absolut incredibile pentru o persoana cu un pic de bun simt, daca incearca sa se detaseze. Pe oamenii din societatile traditionale, de vanatori-culegatori, ii socheaza lumea noastra, mai ales partea ei lipsita de empatie. Persoanele fara adapost sunt ceva ce o societate asa-zis primitiva nu ar accepta. Dar noi acceptam toata mizeria umana posibila in numele ierarhiilor sociale, pe care Darwin le considera semn al civilizatiei, in sensul unei societati mai dezvoltate. Nu conteaza mecanismul acelor ierarhii, adica violenta fizica si simbolica. Interesant ce li se parea ciudat nativilor din Tara de Foc atunci cand Beagle a ajuns la ei: in echipaj nu era nicio femeie. Nativii credeau chiar ca unii dintre membrii echipajului, care erau mai mici si mai fini, erau de fapt femei. Ce daca aveau barbi, ca toti ceilalti! Barba trecea drept un fel de caracter rasial.
De fapt asta e cel mai frapant in societatea noastra patriarhala: excluderea femeilor sau, mai recent, includerea lor doar de forma in structuri. Dar societatea  ramane a barbatilor, pentru ei, prin ei. Cea mai buna gluma e ca traim in postfeminism.
De ce s-a ajuns aici? De ce nu se schimba nimic serios? Societatea patriarhala reprezinta, cum am mai spus, ocuparea unor comunitati umane de catre grupuri de infractori organizati. Chiar daca acele grupuri devin apoi locale, cultura infractiunii se perpetuaza. Cele mai multe societati patriarhale proveneau de fapt din straini care luau cu asalt localnici, si care trebuia sa se fereasca de ostilitatea mocnita a acestora. Fenomenul era evident in Sparta, unde militantismul excesiv era legat de teama lor continua de a fi inlaturati de ura autohtonilor. Situatia s-a repetat la infinit, in alte epoci, cu alti protagonisti.
Acesti infractori nu puteau avea acces normal la femei, care sa caute in ei implinirea fireasca a instinctelor sexuale si romantice. De aceea trebuia sa le rapeasca sau sa le cumpere, ceea ce s-a perpetuat la nivel cultural, prin religie, justitie etc, adica prin patriarhat. Sechestrarea femeilor, deprivarea lor de orice drepturi, inclusiv acela la educatie, masuri extrem de brutale, care denota agresivitatea acelei lumi (si a celei actuale), avea doar rostul de a preveni fuga lor. Era ca legara picioarelor chinezoaicelor, ca o handicapare sociala permanenta a femeilor.
De atunci nimic esential nu s-a schimbat. Femeile au obtinut ceva drepturi, dar societatea e a barbatilor, ceea ce e absolut anormal. Societatile animale sunt ale femelelor, create in jurul lor, masculii, daca vor in societatea, trebuie sa ofere ceva mai mult, inafara de sex si reproducere (aparare, cresterea puilor). Pentru ca acum femeile, de bine de rau, cu limitele de rigoare, pot umbla libere, pot lucra, pot citi,( dar nu au acces la putere sociala reala, iar societatea se bazeaza in continuare pe exploatarea femeilor), o alta mistica s-a creat. Acum e nevoie de barbati, care au niste calitati extraordinare, inaccesibile femeilor. Ei sunt complementari femeilor (de fapt invers, ca barbatul e baza societatii), si mai mult, esentiali pentru cresterea copiilor. Nu conteaza ca familia nucleara e ceva foarte recent la scara istorica, dar copiii au nevoie de o figura masculina, tatal. In familiile matriarhale, unchiul juca acest rol, iar in familiile extinse intotdeauna exista un model masculin. Tatal e un construct patriarhal, de fapt un stapan al copiilor. Nu vad cine are nevoie de asa ceva ca sa devina o persoana completa, daca prin plenitudine nu includem si traume, umilinte.
Dar in ultima instanta, de ce ar avea cineva nevoie de un model masculin? Ce fac barbatii si femeile nu fac, dincolo de rolul fiziologic pur? Cum spunea o feminista radicala, lesbiana pe viata, de ce ar vrea o femeie sa fie barbat? Era vorba de barbatii trans. Ce vrea sa faca in calitate de barbat? Sa ucida, sa tortureze, sa violeze? Ca ei asta fac deosebit fata de femei. Intr-adevar, pe asta se bazeaza patriarhatul. Numai ca toate aceste orori au o mare valoare simbolica.
Adevarul pe care sociobiologia, neurosexismul (acele studii neurologice trase de par care scot barbatii cu calitati extraordinare innascute, iar femeile empatice si supuse, proaste si dornice de a ingriji) este ca femeile pot face orice, inafara de ceea ce zicea acea feminista. Barbatii nu au calitati superioare femeilor afara de muschi si agresivitate, aparute in sprijinul concurentei intre ei, din cauza damnarii lor, a excluderii de pe teritoriile femelelor, din societatea lor. Lupta era intre ei, pentru teritorii mai bune, eventual intrarea in societate. Masculii animalelor sociale, de turma, ca oamenii, cum bine se vede cu ochiul liber, nu prea sunt apti pentru societate, pentru relatii profunde. Nu prea au rost, nu prea au nimic de oferit. Toata mistica moderna, pe langa cea veche ascunde de fapt goliciunea imparatului. Femeile nu au nevoie de ei, se pot descurca singure inca mai bine. Sexul e important, si intr-adevar, placerea sexuala exista. Dar dincolo de asta, femeile pot fi, asa cum barbatii sunt, considerand in continuare femeile suboameni, homoerotice.
Homoerotismul e esential in patriarhat, si de fapt e norma. Grecii antici, in perioada clasica, adica patriarhala puternica, nu aveau treaba cu erotismul heterosexual, care nu exista in cantece, arta etc. Casatoria era ceva religios, in scopul nasterii de copii, adica de baieti, cu rol in transmiterea averii si rangului, dar atat. Dar cuvantul eros desemna sentimentele dintre doi barbati, unul in varsta, "erastes", obiect al admiratiei intelectuale, si altul tanar si frumos, "eromonas". Homoerotismul exista si la femei, cel putin pe timpul lui Sapho, inainte de epoca lui Pericle.  Dupa aceea, situatia femeilor s-a degreadat si mai mult, sie era greu sa se intalneasca macar.
Erotismul clasic e, cu alte cuvinte, numai homo. Si homoerotismul ar putea suda relatiile dintre femei acum, chiar daca unele vor ramane heterosexuale, in sens pur sexual. E mult de luptat cu mistica patriarhala, cu toate legendele, unele asa-zis stiintifice, din jurul rolurilor de gen, care incearca sa prezerve locul barbatilor in societate, dominatia lor, cand ei de fapt ar trebui exclusi. Tocmai pentru ca acesta nu exista.
Femeile au toate calitatile, dar cine are ochi pentru a le vedea, cand femeilor le e frica sa recunoasca, iar barbatilor inca si mai frica? Femeile se tem de saracie, mizerie, excluziune, cand barbatii au resursele pe mana, iar barbatii stim de ce se tem. Unii poate realizeaza cat de fragila e situatia lor. Putem specula, cum specula Valerie Solanas, ca barbatii gay vad inferioritatea barbatilor, ca barbatii trans stiu ei de ce vor sa fie femei si de ce vor sa defineasca feminitatea la alt nivel decat biologic.
Femeile nu au nevoie de mistica, ele au nevoie doar sa deschida ochii si sa vada adevarul. Senatorul Cato spunea ca daca femeile ne vor fi egale, ele ne vor fi deja superioare. Dar o spiritualitate feminina, bazata pe plenitudinea umanitatii care exista in femei, e necesara.

Bibliografie
Charles Darwin :Beagle's Voyage
Valerie Solanas: The scum manifesto

Robert Flacelière : Viaţa de toate zilele în Grecia secolului lui PericleNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Urmareste-ma prin e-mail:

Despre mine

Am absolvit o facultate tehnica, am ceva experienta in mass media.

Tags

feminism patriarhat Andrea Dworkin Freud Ilinca Bernea Epopeea lui Ghilgamesh patriahat sclavie Alexis de Tocqueville Betty Friedan Elisabeth Badinter Franta Jared Diamond Mary Wollstonecraft Romania Rosalind Miles avort comunism feminism radical sexism 7000 ani Afghanistan Africa Arabia Saudita Atena Ayaan Hirsi Ali Biblia Cordelia Fine Dworkin India Miroiu Simone de Beauvoir discriminarea femeilor femei patriarhale fericire heterosexualitate legalizarea prostitutiei matriarhat misoginism prostitutie revolutie sexualitate 8 martie Aung San Suu Kyi Ayan Hirsi Ali Balzac Bete Davis Bourdieu China Corinne Hoffmann Elena Udrea Eva Hillary Clinton Hitler Intercourse Iran Islam Jenny Nordberg Legende Androgine Lenin Leo Frebonius Libia Mad Men Madonna Martin Luther King Mesopotamia Mihaela Miroiu Nietzsche Pearl Buck Spinoza Stalin The femine mystique Virginia Woolf Woman Hating Wuthering Heights clitoris corvoada heterosexuala democratie eurocentrism femei femei de dreapta feudalism lesbianism mutilare genitala neoliberalism politica porneia relatii roluri de gen sclavagism societati matriliniare sociobiologia trans transexualitate viol #metoo 50 shades of Grey Adrian Popovici Afganistan Alain Delon Alan Clement Albert Einstein Alegeri prezidentiale Alexandra Kolontai. Balzac Alexandre Dumas Alice Schwartzer Amita Bose Amos Oz Anamaria Prodan Anatolia Andrea Dowrkin Angelina Jolie Ann Fausto-Sterling Assad AudreyTautou Aurora Liiceanu Austin Powers Badea Becali Belgia Beyonce Bible Blestemul de a fi femeie Brad Pitt Brave New World Brazilia Burma CNA Capcana sexelor Capturing Mary Catavencu Cato Cenorhaditis Charlotte Bronte Christopher Lambert Cipolla Ciutacu Clive Owen. Iris Murdoch Cluj Coran Creierul masculin D. W. Winnicott DSK Dama cu camelii Darwin Dawkins Democratia in America Desmond Morris Diana Diana Russell Die weisse Massai Dimitrov Dobrovolschi Donald Trump. Hillary Clinton Donna Haraway Dr. Quinn Dracon Edward Wilson Egipt Elena Ceausescu Elena Lupescu Emile Zola Emily Bronte Engels Europa Fabio Geda Faust Feminine Mistique Fetele ascunse din Kabul Flash dance Flora Tristan François Mauriac Gabriela Firea Gellhorn Gervaise Ghilgamesh Gigi Ghinea Gillian Flynn Glen Close Goethe Gone girl Grecia Guardians of Time Hadrian Hallmark Hamurabi Harald Eia Hariclea Darclee Harper Lee Harriet Taylor Hatsepsut Hecate Heide Gottner-Abendroth Hemingway Holly Hunter ISIS Ierusalim Imperiul Roman Indragostita de un Masai Iris Murdoch Irlanda Islamic or Christian feminism Israel Jenney Nordberg Jennifer Aniston Jennifer Fox John Stuart Mill Judith Butler Jullianne Moore Kadare Kate Middleton Kate Miett Khalida Messaaoudi-Toumi LGBT Lacan Lars von Trier Lev Tolstoy Liban Liberace Lorenz Louann Brizendine Luce Irigaray Madalina Manole Makarenko Marc Ferro Margaret Mead Margineanu Marie de Gourany Marx Maserati Matt Damon Mazare Merckel Michael Douglas Mihalea Miroiu Mileva Maric Miss Platnum Moartea Neagra Mohammed Moldova Montaigne Mormoni Mosuo Mustafa Kemal NIKK Napoleon Nasser. Fratii Musulmani Nicolae Ceausescu Nicole Kidman Nimfomana Ninon de L'Enclois Nixon Noam Chomsky Noua Dreapta Numele trandafirului Obama Occident Olimpia Pahlavi Pakistan Palestina Papa Percile Pericle Pericle. Phryne Picasso. Pierre Bourdieu Plutarh Poul Anderson Praxiteles Prigoana Promisiunea Qatar R.I. Moore Ramita Narvai Razboiul impotriva tacerii Remus Cernea Revolutia Franceza Robert Flaceliere Roberta Anastase Roberto Angela Rolls Roma Romania Culturala Rosamund Pike Rosi Braidotti Rousseau SUA Saddam Santorum Sapho Sex and the city Sfantul Valentin Sharon Stone Sheila Jeffreys Shivani Singh Shulamith Firestone Sila Silija Simon Signoret Simona Tache Siria Sojourner Truth Sonata Kreutzer Spania Sparta Spartacus Stephanie Coontz Straina Teheneran Tennessee Williams Thatcher The first European Revolution Thérèse Desqueyroux Tim Robbins Totul despre Eva Traian Traian Basescu UK URSS Umberto Eco Un tramvai numit dorinta Valentine's Day Valerie Solanas Vaslui Venus Virginia Wolf Viviana Hurtada Vlad Muresan William William Golding Wollstonecraft Working girl Y abolire acamdemie feminista radicala. afaceri feministe agresor alegeri alegeri SUA 2016 animal social antropologie arieni asigurari medicale autoritate bacha posh bacterii baieti rai bande de cartier barbatul roman blog boala mentala bonobo burqa butch calitati umane speciale caractere etnice carte cautarea fericirii cimpanzeu ciocnirea civilizatiilor cis clasism colonialism comportament sexual condus masina conspicuos consumption constiinta contraceptie copilul unic crestinism criza masculinitatii cromozom X cultura occidentala cultura prostiei curva dictaturi die Fremde dioicitate discreditarea feminismului dominatia masculina drepturi civile drepturile femeilor ecograf educatie educatie sexuala eliberarea sexuala epatarea esentialism etrusci f emininism familia familie familie matriarhala familie patriarhala familie traditionala fascism femei emancipate femei in feminism femeie moderna femicid feminin femininsm feminism al diferentei feminism room-service feminism. munca domestica frigurile galbene frumusete fundamentalisti darwinisti gen gen gramatical hemafroditism heterosexualite hidra de apa dulce hijab homosexualitate human rights imbatranire imbecili incorectitudine politica inginerie invidie istorie lamentare legalizarea drogurilor legalizarea traficului de arme legalizarea traficului de organe legea sanatatii lesbianism politic liberalism mafia patriarhala mama ideala manifest feminist manifestatie spontana marea cultura marsul panaramelor marxism masculin masculiniate menopauza mijloace contraceptive minciuni minoritate minoritati monoteism musulmani necredincioasa nefericire neutru nunta de aur oi operatii estetice orgasm orgasmul vaginal pacat partid feminist radical pasiune romantica patriarahat patriarchy patriarhale pilula contraceptiva pornografie prejudecati patriarhale primavara araba printese pro-life protozoare psihanaliza psiholog psihologie psihoterapie feminista pudoare putere rasism refulare regina Victoria relatii heterosexuale relatii reusite relatii romantice relativism cultural religiile abrahamice reviste pentru femei roman rusine sacrificii sclavi sclavia femeilor scorpie sex sindromul Stockholm sinucidere situatia femeilor societate societate civila societati "male dominated" sociobiology stereotipuri de gen studii submisivitate talibani tarfa tari arabe testul Bechdel the caged virgin transsexualitte umbra utopii valorizarea femeii valul islamic viagra pentru femei vietii si relatii nonpatriarhale violenta domestica violenta. virginitate vot universal ziua fetei

Video of the Day

Contacteaza-ma:

Nume

E-mail *

Mesaj *