marți, 14 iunie 2016

Ultima faza a patriarhatului- paradisul barbatilor. Ce s-ar putea face pentru ca femeile sa evite abuzurile sexuale si emotionale ale lumii de azi

Daca cineva ar face unui alt grup etnic ceea ce barbatii fac femeilor, doar pentru ca sunt femei, ar fi considerata o crima. Femeile poarta steaua lui David tot timpul, ceea ce le marcheaza ca fiinte care pot fi abuzate pentru ca sunt lipsite de forta si sustinere. Epoca moderna, cu revolutia sexuala, a eliberat de fapt barbatii de constrangerile patriarhale, care presupuneau ca, pentru a fi sexul superior, sa aiba si niste obligatii. Acelea erau legate de grija pentru protectia fizica (macar in exteriorul locuintei) si materiala a femeii cu care faceau sex. Acum ei au toate privilegiile posibile, iar obligatiile lor sunt din ce in ce mai neglijabile. Ei pot face cat sex vor fara obligatii sau cu obligatii minime, fara sa ofere nimic femeii sau sa-i ofere bani (putini fata de riscurile la care se supune) daca este prostituata. Paradisul barbatilor e acum, in Occident, nu in matriarhat, unde barbatii nu au obligatii fata de femeile cu care fac sex, dar ele sunt foarte libere, au propria avere in casa mamei lor, autodeterminare, liniste, nu se tem de violenta domestica, si nu sunt dependente de barbati. Apoi in patriarhat, ei au in posesie o femeie (cel putin), dar au si obligatii fata de ea si mai ales fata de familia ei. Exista un control al comportamentului lor, asa cum e. Pana ce si Mohammed reglementa bataia femeilor. In plus, toate privilegiile materiale si sociale vin cu niste obligatii, adica barbatii macar se nasc cu spectrul razboiului, al datoriei de a-si apara familia si teritoriul, a participa la viata cetatii (mai mult sau mai putin), la a se supune unor ierarhii si a avea o tinuta comportamentala. Pe deasupra, ei sunt obligati adesea sa indeplineasca munci greele, patriarhatul pune de fapt barbatii la treaba, la unele treburi periculoase.
Acum e patriarhat in ultima lui faza. Barbatii fac ce vor ei, aura masculina le confera forta sociala, putere, resurse matriale, dar nu mai sunt supusi riscurilor si nu mai au nici obligatii fata de femei si familiile lor. Sunt mai liberi si mai fericiti decat au fost vreodata. Dar asta vine, sigur, in detrimentul femeilor, care sunt limitate ca in patriarhat, alese ca in patriarhat, trebuie sa intruneasca niste conditii inumane pentru a face sex (a fi acceptate de barbati), inclusiv unele care le sfideaza biologia (cum ar fi obsesia slabiciunii), dar trebuie sa munceasca si sa fie foarte responsabile ca in matriarhat. Recompense din patriarhat, indatoriri din matriarhat si patriarhat. Suna oribil. Din pacate, feminismul nu prea pune aceste probleme. Nu exista o eliberare reala a femeilor, e o eliberare a barbatilor, care are ca efecte secundare mimarea eliberarii femeilor. Dar ele sunt aruncate in groapa cu lei, atat economic, cat si social si afectiv, dar si sexual. Nu mai dispun de putina protectie pe care o avea in patriarhatul clasic, de foarte multe ori. Iar protectia materiala de care dispun vine pur si simplu din sansa de a fi exploatate de catre capitalism, din recompensele precare pe care acesta le ofera celor care muncesc. Probabil capitalistii au facut mai multe pentru femei, urmarindu-si propriile interese, decat orice alt sistem modern cu aparenta grija pentru cei defavorizati.
Nu declari egalitatea si arunci niste copile in lume si spui ca femeile sunt libere, sa se descurce. Nu e asa. Acum departe de mine gandul intoarcerii la patriarhatul clasic, la casatoria in care femeia era data de tata unui alt barbat, la alegerea sotului de catre familie, la abstinenta inainte de casatorie, la negocierea sexului cu barbatii, la vinderea lui intr-un fel sau altul. Din contra, vreau si mai multa agentie pentru femei, dar mult mai multa siguranta.
In acest sens, contactele cu barbatii, sociale, economice, dar mai ales romantice si sexuale, trebuie bine controlate. NU in sensul de a controla femeia, ci de a controla barbatul. Nu orice barbat poate interactiona liber cu femeile, ca e el barbat. E o erezie sa spun asta cand acum transsexualii vor sa invadeze si vestiarele si toaletele femeilor. Dar ca barbatii sa aiba posibilitatea de a interactiona cu femeile, trebuie sa fie controlati inainte, sa aiba un anumit standard de cunostinte, o instruire in ce priveste necesitatile femeilor, problemele lor, dar si anumite disponibilitati afective. Chiar cand e vorba numai de sex, iar pentru asta ar trebui institutii speciale,  femeile trebuie sa verifice barbatii.
Necesitatile femeilor trebuie sa fie explorate si satisfacute in deplina siguranta. Am mai vorbit despre politetea feminista. Dar nu e de ajuns. Femeile trebuie sa fie considerate nu obiecte care sa satisfaca necesitatile barbatilor, ci necesitatile lor trebuie sa primeze. Ele nu trebuie doar sa-si gaseasca locul in lumea barbatilor, ci s-o schimbe in interesul lor. Ar trebui agentii care sa recruteze (sa verifice) barbati pentru sex, sa verifice si sa instruiasca barbati pentru posibile relatii romantice. Asta sigur, cand femeile nu aleg cea mai recomandabila optiune pentru relatii romantice: lesbianismul. Femeile trebuie sa aiba agentie sexuala si romantica reala.
Dar pentru asta e nevoie intai de siguranta materiala si sociala, de solidaritate feminina, care sa le ofere locuri de munca, satisfacerea necesitatilor afective primare, ca ale apoi sa treaca la alte necesitati din piramida lui Maslow. Femeile acum nu sunt cu adevarat active sexual si romantic, pentru ca necesitatile lor de baza, de siguranta si supravietuire, nu sunt satisfacute. Unele dintre marile prostii spuse de sociobiologi se refera la interesul mai mare al barbatilor pentru frumusetea feminina si al femeilor pentru resursele unui barbat. Femeile au standarde mai inalte de frumusete masculina, sunt si mai pretentioase, dar si foarte sensibile la frumusete. Dar nu isi permit luxul asta, ele de cele mai multe ori, trebuie sa-si satisfaca necesitatile de baza de supravietuire si siguranta. Si satisfacerea lor nu e sexy, erotica, dar e tot ce isi permit.
Acum nu numai ca femeile risca sa fie violate, batute, ucise, dar mai ales exploatate material de parteneri, dar viata sexuala si romantica a unei femei e inerenta supusa riscurilor majore. Ca sa aiba acces la sex si la o relatie romantica, trebuie sa isi nege natura, sa fie pasiva, sa se automutileze intr-un fel sau altul (slabire, tocuri), sa poarte haine incomode, sa nu fie ea insasi. Dar si asa, tot are riscul major de a fi desconsiderata pentru ca e femeie, supusa abuzurilor emotionale, tratata ca un obiect erotic fara grija fata de demnitatea si sentimentele ei. Solutia e ca multe femei sa se declare agenti reali, beneficiari reali ai serviciilor pe care barbatii le ofera, in consecinta sa faca alegeri, sa puna conditii, sa fie selective. Astfel, ar putea fi infiintate institutii care sa reglementeze interactiunile femeilor cu barbatii, in interesul femeilor, create de ele, reflectand exigentele lor.

9 comentarii:

 1. De acord cu articolul tau. Patriarhatul a capatat forme noi odata cu trecerea timpului si a ajuns sa nici nu mai fie observat ca atare de multi oameni. Intrebarea e cum s-ar putea infiinta acele institutii care sa refaca societatea intr-o forma feminista?

  RăspundețiȘtergere
 2. Felicitari pentru articol

  RăspundețiȘtergere
 3. Ma faci sa rad. Barbatii sunt cei care o duc din ce in ce mai rau. Si tot ei sunt cei defavorizai de la viata sexuala pana la ceea legala.

  Sau voi femeile cand ziceti barbati va referi la acei 1%, bradd pitt si altii ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, din ce in ce mai rau. Da, cred ca e rau sa pierzi sclavi. Ce e mai rau decat ca un rege sa fie detronat? O tragedie!

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. Doar ca specia umana ar fi ramas niste maimute "dlagutke" in copac daca de-a lungul anilor femeile ar fi avut resurse suficiente pt. a face singure SELECTIE SEXUALA. Si chiar si atunci exista pericolul violului. Venea o maimuta mai mare cu o piatra in mana, iti dobora iubitul si te ducea in pestera la el. Practic voi, feministele, urlati pentru dreptul vostru de-a face selectie sexuala. Dar totusi, ceilalti nu trebuie sa se inmulteasca?

   Ștergere
 4. Nu, noi feminsitele urlam pentru libertate. Pe limba ta ii zice selectie sexuala, pe a mea, sexualitate feminina. Si nu trebvie sa fie unii sclavi ca altii sa se inmulteasca, adica unii sa fie violati.

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu, noi feminsitele urlam pentru libertate. Pe limba ta ii zice selectie sexuala, pe a mea, sexualitate feminina. Si nu trebvie sa fie unii sclavi ca altii sa se inmulteasca, adica unii sa fie violati.

  RăspundețiȘtergere

Urmareste-ma prin e-mail:

Despre mine

Am absolvit o facultate tehnica, am ceva experienta in mass media.

Tags

feminism patriarhat Andrea Dworkin Freud Ilinca Bernea Epopeea lui Ghilgamesh patriahat sclavie Alexis de Tocqueville Betty Friedan Elisabeth Badinter Franta Mary Wollstonecraft Romania Rosalind Miles avort comunism feminism radical sexism 7000 ani Afghanistan Africa Arabia Saudita Atena Ayaan Hirsi Ali Biblia Cordelia Fine Dworkin India Jared Diamond Miroiu Simone de Beauvoir discriminarea femeilor femei patriarhale fericire heterosexualitate legalizarea prostitutiei matriarhat misoginism prostitutie revolutie sexualitate 8 martie Ayan Hirsi Ali Balzac Bete Davis Bourdieu China Corinne Hoffmann Elena Udrea Eva Hillary Clinton Hitler Intercourse Iran Islam Jenny Nordberg Legende Androgine Lenin Leo Frebonius Libia Mad Men Madonna Martin Luther King Mesopotamia Mihaela Miroiu Nietzsche Pearl Buck Spinoza Stalin The femine mystique Virginia Woolf Woman Hating Wuthering Heights clitoris corvoada heterosexuala democratie eurocentrism femei de dreapta feudalism lesbianism mutilare genitala neoliberalism politica porneia relatii roluri de gen sclavagism societati matriliniare sociobiologia trans transexualitate viol #metoo 50 shades of Grey Adrian Popovici Afganistan Alain Delon Alan Clement Albert Einstein Alegeri prezidentiale Alexandra Kolontai. Balzac Alexandre Dumas Alice Schwartzer Amita Bose Amos Oz Anamaria Prodan Anatolia Andrea Dowrkin Angelina Jolie Ann Fausto-Sterling Assad AudreyTautou Aung San Suu Kyi Aurora Liiceanu Austin Powers Badea Becali Belgia Beyonce Bible Blestemul de a fi femeie Brad Pitt Brave New World Brazilia Burma CNA Capcana sexelor Capturing Mary Catavencu Cato Cenorhaditis Charlotte Bronte Christopher Lambert Cipolla Ciutacu Clive Owen. Iris Murdoch Cluj Coran Creierul masculin D. W. Winnicott DSK Dama cu camelii Darwin Dawkins Democratia in America Desmond Morris Diana Diana Russell Die weisse Massai Dimitrov Dobrovolschi Donald Trump. Hillary Clinton Donna Haraway Dr. Quinn Dracon Edward Wilson Egipt Elena Ceausescu Elena Lupescu Emile Zola Emily Bronte Engels Europa Fabio Geda Faust Feminine Mistique Fetele ascunse din Kabul Flash dance Flora Tristan François Mauriac Gabriela Firea Gellhorn Gervaise Ghilgamesh Gigi Ghinea Gillian Flynn Glen Close Goethe Gone girl Grecia Guardians of Time Hadrian Hallmark Hamurabi Harald Eia Hariclea Darclee Harper Lee Harriet Taylor Hatsepsut Hecate Heide Gottner-Abendroth Hemingway Holly Hunter ISIS Ierusalim Imperiul Roman Indragostita de un Masai Iris Murdoch Irlanda Islamic or Christian feminism Israel Jenney Nordberg Jennifer Aniston Jennifer Fox John Stuart Mill Judith Butler Jullianne Moore Kadare Kate Middleton Kate Miett Khalida Messaaoudi-Toumi LGBT Lacan Lars von Trier Lev Tolstoy Liban Liberace Lorenz Louann Brizendine Luce Irigaray Madalina Manole Makarenko Marc Ferro Margaret Mead Margineanu Marie de Gourany Marx Maserati Matt Damon Mazare Merckel Michael Douglas Mihalea Miroiu Mileva Maric Miss Platnum Moartea Neagra Mohammed Moldova Montaigne Mormoni Mosuo Mustafa Kemal NIKK Napoleon Nasser. Fratii Musulmani Nicolae Ceausescu Nicole Kidman Nimfomana Ninon de L'Enclois Nixon Noam Chomsky Noua Dreapta Numele trandafirului Obama Occident Olimpia Pahlavi Pakistan Palestina Papa Percile Pericle Pericle. Phryne Picasso. Pierre Bourdieu Plutarh Poul Anderson Praxiteles Prigoana Promisiunea Qatar R.I. Moore Ramita Narvai Razboiul impotriva tacerii Remus Cernea Revolutia Franceza Robert Flaceliere Roberta Anastase Roberto Angela Rolls Roma Romania Culturala Rosamund Pike Rosi Braidotti Rousseau SUA Saddam Santorum Sapho Sex and the city Sfantul Valentin Sharon Stone Sheila Jeffreys Shivani Singh Shulamith Firestone Sila Silija Simon Signoret Simona Tache Siria Sojourner Truth Sonata Kreutzer Spania Sparta Spartacus Stephanie Coontz Straina Teheneran Tennessee Williams Thatcher The first European Revolution Thérèse Desqueyroux Tim Robbins Totul despre Eva Traian Traian Basescu UK URSS Umberto Eco Un tramvai numit dorinta Valentine's Day Valerie Solanas Vaslui Venus Virginia Wolf Viviana Hurtada Vlad Muresan William William Golding Wollstonecraft Working girl Y abolire acamdemie feminista radicala. afaceri feministe agresor alegeri alegeri SUA 2016 animal social antropologie arieni asigurari medicale autoritate bacha posh bacterii baieti rai bande de cartier barbatul roman blog boala mentala bonobo burqa butch calitati umane speciale caractere etnice carte cautarea fericirii cimpanzeu ciocnirea civilizatiilor cis clasism colonialism comportament sexual condus masina conspicuos consumption constiinta contraceptie copilul unic crestinism criza masculinitatii cromozom X cultura occidentala cultura prostiei curva dictaturi die Fremde dioicitate discreditarea feminismului dominatia masculina drepturi civile drepturile femeilor ecograf educatie educatie sexuala eliberarea sexuala epatarea esentialism etrusci f emininism familia familie matriarhala familie patriarhala familie traditionala fascism femei femei emancipate femei in feminism femeie moderna femicid feminin femininsm feminism al diferentei feminism room-service feminism. munca domestica frigurile galbene frumusete fundamentalisti darwinisti gen gen gramatical hemafroditism heterosexualite hidra de apa dulce hijab homosexualitate human rights imbatranire imbecili incorectitudine politica inginerie invidie istorie lamentare legalizarea drogurilor legalizarea traficului de arme legalizarea traficului de organe legea sanatatii lesbianism politic liberalism mafia patriarhala mama ideala manifest feminist manifestatie spontana marea cultura marsul panaramelor marxism masculin masculiniate menopauza mijloace contraceptive minciuni minoritate minoritati monoteism musulmani necredincioasa nefericire neutru nunta de aur oi operatii estetice orgasm orgasmul vaginal pacat partid feminist radical pasiune romantica patriarahat patriarchy patriarhale pilula contraceptiva pornografie prejudecati patriarhale primavara araba printese pro-life protozoare psihanaliza psiholog psihologie psihoterapie feminista pudoare putere rasism refulare regina Victoria relatii heterosexuale relatii reusite relatii romantice relativism cultural religiile abrahamice reviste pentru femei roman rusine sacrificii sclavi sclavia femeilor scorpie sex sindromul Stockholm sinucidere situatia femeilor societate societate civila societati "male dominated" sociobiology stereotipuri de gen studii submisivitate talibani tarfa tari arabe testul Bechdel the caged virgin transsexualitte umbra utopii valorizarea femeii valul islamic viagra pentru femei vietii si relatii nonpatriarhale violenta domestica violenta. virginitate vot universal ziua fetei

Video of the Day

Contacteaza-ma:

Nume

E-mail *

Mesaj *