vineri, 23 ianuarie 2015

Lesbienele- adevaratele femei

Femininismul de al treilea val, cum am mai spus, a cam denaturat feminismul. L-a rupt in bucatele care nu mai au nicio legatura cu scopul initial al feminismului, eliberarea femeilor. De fapt noul val, cum s-a mai spus, a intarit status quo-ul in moduri subtile si perverse. Pornografia, folosirea sexuala a femeilor de catre barbati, fara probleme de constiinta, a devenit morala sub masca eliberarii acestora, Insasi ideea de femeie nu mai inseamna nimic, din moment ce transsexuali, barbati care se viseaza femei, se revendica a fi femei numai pentru ca doresc sa fie femei. Ca si cand a fi femeie e doar un vis, un rol. Poti sa te revendici transmilionar, transalb sau transcetatean European? Nu, ai de-a face cu legea daca o faci. Transsexualii sunt victime ale patriarhatului, ale rolurilor de gen. Ei reprezinta o mostenire a influentei culturale a genului...Inca o dovada cat de importanta e cultura in inventarea necesitatilor.
Nu, a fi femeie e in primul rand ceva biologic, dar peste care se adauga rolurile de gen, care nu fac altceva decat denatureaza femeile. Societatea patriarhala, in toate formele ei, neaga natura femeilor, le transforma in papusi care sa satisfaca gusturile barbatilor, nu care sa duca vieti in care sa-si caute propria fericire, sa-si implineasca propriile dorinte. Am vazut candva un comentariu pe net, legat de rolul femeilor. "Ele sunt facute sa ne nasca, sa ne creasca, sa ne ingrijeasca". Cum? Nu sunt oare facute pentru propria cautare a fericirii? Sunt facute pentru altii? Imi aduc aminte si pasajul despre modul cum vedeau Americanii din prima jumatate a secolului al XIX-lea egalitatea femeilor, din "Democratie in America" de Alexis de Tocqueville. Acolo se lauda cresterea femeilor tinere, egale cu barbatii, educate la fel in familiile de origine. Dar totul se schimba atunci cand ele se casatoreau. Autorul chiar folosea, in traducerea engleza "the toil of matrimony", adica jugul, suferinta si efortul casatoriei. Sub masca responsabilitatii si a importantei activitatii lor, ele munceau foarte mult, isi asumau riscuri, dar nu aveau recompense. Nu aveau drepturi politice, chiar erau laudate ca nu cer egalitate ca Europencele, nu voiaiu proprietati pentru ele, si mai ales, nu cereau rasfat. In Europa, unele femei sunt rasfatate, dar barbatii aceia nu le vad egale, puncta autorul, pe cand Americancele responsabile erau laudate pentru asta si considerate "egale", desi tot barbatii erau sefii chiar ai gospodariei. Sigur, si castitatea lor, a celor casatorite, era laudata, ca si cand ar fi fost o valoare sociala. Nu contau tragediile personale ale prostituatelor,atata timp cat ordinea sociala era mentinuta. Asta se scria intr-o carte care vorbea despre democratie si libertate...Pierderea barbatilor Americani, fata de cei Europeni, era insa faptul ca femeile, asa dure si active cum erau, nu mai erau gata sa-i incante. Din orice punct am vedea sitautia, femeile erau privite doar prin importanta lor economica intr-o lume a barbatilor. Ca o resursa. Din pacate, acum lucrurile nu stau cu mult diferit.
Si totusi in lumea asta in care feminismul tine de fapt de domeniul trecutului, exista o speranta. Lesbienele. Candva aflate in fruntea miscarii feministe, sunt poate o speranta a ei in continuare.
Sigur ca ultimul val de feminism a denaturat si lesbienele, si cultura lor. Acum "lesbianiasmul" se refera doar la sex, la orientare sexuala (notiune care vine din cercetarea stiintifica, avandu-si originea intr-un chestionar, fara sa stim deci acoperirea lui reala). Acum lesbienele, cel putin din Europa, dar nu numai, sunt adesea debusolate, multe considerandu-se queer, adica neclare in ce priveste preferintele lor sexuale. Sunt si foarte tolerante fata de transsexualism si accepta includerea lor in miscarea LGBT. Au aderat, cu alte cuvinte, la propaganda obisnuita, inclusiv la cea biologica, sustinuta de putine date, despre "sexul creierului".
Dar nu asta erau in anii '70. Lesbienele din unele tari, cum ar fi SUA, dar mai ales Australia si Noua Zeelanda, unde exista comunitati mari de lesbiene, afiliate adesea feminismului radical, au o cultura total diferita. Dar ceva esential despre ele este ca sunt adevaratele femei. Ele sunt cele mai sincere femei, ele spun ce vor de la viata, de la o relatie, nu sunt ceea ce vor barbatii. Ele chiar sunt sau macar incearca sa fie "'eliberate de patriarhat".  Ele vor pasiune, sentimente profunde, nu accepta acea deconectare dinre sentimente si sex, la care consimt nu numai barbatii, dar si femeile in patriarhat. De fapt viata sexuala a femeilor, a celor mai multe dintre ele, ar fi imposibila fara acea deconectare. Citind cartea unor lesbiene, feministe radicale si butch (nu cunosc termenul in Romana sau macar in alte limbi latine) simti o atingere profunda a indentitatii feminine. Eu, cel putin, m-am regasit in ideile, sentimentele lor. Revendicarile lor au umblat prin creierul meu adolescent, Am vrut ce vor ele, in adancul sufletului vreau in continuare ce vor ele. Doar ca viata m-a despartit de acele dorinte, considerate irealizabile sau greu realizabile.
Ele vor sa fie libere, sa iubeasca liber, sa arate si sa poarte confortabil. Butch, fiinte sensibile care cel mai adesea au relatii pasionale si profunde, resping cu tarie "feminitatea", rolul de gen feminin. Ele nu au avut niciodata relatii cu barbatii, au fost mereu lesbiene, nu au acceptat niciodata rolul de gen feminin, cu ceea ce Andrea Dworkin numea "heterosexual corvee", corvoada heterosexuala. Ele arata astfel total nemachiate, imbracate comod, fara tocuri si alte instrumente de tortura. Cam 5% dintre lesbiene sunt butch, dar ele sunt adesea oprimate de alte lesbiene, care internalizeaza valorile patriarhale si care le obiectifica. Butch urasc sa fie identificate cu barbatii, ele sunt doar libere, nu vor sa arate ca barbatii, nu joaca roluri, ceea ce urasc de fapt.
Lesbienele, in special butch, vor si sunt gata sa ofere pasiune in relatii, nu sex, tortura sexuala, sado-masochism. Lesbienele se angajeaza repede in relatii si relatiile lor dureaza mult. Oare nu asta vor cele mai multe femei? Relatii libere, pasionale, care evolueaza repede? Nu asta ne lipseste din relatiile heterosxuale in cel mai bun caz? Cum am spus de multe ori, pretul unei relatii heterosexuale, e in libertatea, demnitatea si identitatea femeilor. Daca cel putin la inceput nu-ti negi sentimentele, nu le ascunzi, nu ai nicio sansa de cele mai multe ori.
Toate femeile ar trebui sa se separe de valorile patriarhale, sa le analizeze, sa le inteleaga.  Nimic din ceea ce inseamna sexualitate feminina nu se potriveste cu patriarhatul, cu relatiile in care monogamia feminina este impusa, in detrimentul lor. Femeile intra in relatiile patrairhale de cele mai multe ori pentru ca nu cunosc alternativa, din cauza presiunii sociale, sau pentru unele privilegii. Dar cele mai multe relatii heterosexuale, cum spun lesbienele, si heterosexualele ar trebui sa recunoasca, sunt plicticoase, lipsite de pasiune si monotone. In cazul fericit cand nu de-a dreptul abuzive. Din pacate, barbatii controleaza resursele si femeile nu au altceva de facut decat sa-si vanda propriile vieti pentru supravietuire. Aici ar trebui sa intervina o schimbare.
Femeile nu sunt nimic din ceea ce pare a fi in patriarhat. Ele trebuie sa se descopere, primul pas sunt lesbienele. Dar numai primul. Daca vrem o relatie heterosexuala, ea trebuie sa semene cu o relatie dintre doua femei, in special butch, dar sa fie un barbat implicat in ea.
Ce a facut ultimul val de feminism? A eliberat,..barbatii. Albi, heterosexuali, occidentali. Ei au obtinut din ce in ce mai mult de la femei si au dat din ce in ce mai putin. Femeile nu au mai putit sa negocieze nimic, nici maar sexul. Din unele puncte de vedere, in Occident situatia femeilor e mai rea decat in Islam, cum am mai spus. Uneori ma gandesc la instutiile care existau in trecut si care confereau anumita protectie femeilor. Poate barbatii care sa intre in viata femeilor, ar avea uneori nevoie de o recomandare. Institutia tatilor, la originea casatoriilor aranjate, ar trebui sa fie inlocuita de institutia prietenelor. Pentru a fi primiti in comunitatilor femeilor libere, si a avea acces la sex si afectiune de la femei, barbatii ar trebui sa intre acolo pe recomandare. Riscurile femeilor ar scadea mult. Pe de alta parte, grija pentru romantism a barbatilor a disparut cu desavarsire. Desi probabil in trecut era rara, totusi exista. Era o forma de grija si interes fata de sexualtiatea si afectivitatea feminina. Poate atunci femeile, din anumite puncte de vedere, se exprimau mai mult decat acum. Sigur, resping total rolul submisiv, castitatea si interdictia de a initia relatii.
In unele tari propaganda homosexuala se pedepseste cu inchisoarea, cum e Rusia. Daca as face propaganda pentru lesbianism, as ajunge probabil la inchisoare. CU toate astea, cred ca relatia ideala pentru o fmeeie e intre doua butch. Un barbat ar trebui sa ofere unei femei ceea ce o butch poate oferi ca sa intre intr-o relatie cu ea. Orice altceva e toxic.
https://bevjoradicallesbian.wordpress.com/2015/01/07/chapter-four-2015-update-25-years-later-supporting-butches-supports-all-lesbians/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Urmareste-ma prin e-mail:

Despre mine

Am absolvit o facultate tehnica, am ceva experienta in mass media.

Tags

feminism patriarhat Andrea Dworkin Freud Ilinca Bernea Epopeea lui Ghilgamesh patriahat sclavie Alexis de Tocqueville Betty Friedan Elisabeth Badinter Franta Mary Wollstonecraft Romania Rosalind Miles avort comunism feminism radical sexism 7000 ani Afghanistan Africa Arabia Saudita Atena Ayaan Hirsi Ali Biblia Cordelia Fine Dworkin India Jared Diamond Miroiu Simone de Beauvoir discriminarea femeilor femei patriarhale fericire heterosexualitate legalizarea prostitutiei matriarhat misoginism prostitutie revolutie sexualitate 8 martie Ayan Hirsi Ali Balzac Bete Davis Bourdieu China Corinne Hoffmann Elena Udrea Eva Hillary Clinton Hitler Intercourse Iran Islam Jenny Nordberg Legende Androgine Lenin Leo Frebonius Libia Mad Men Madonna Martin Luther King Mesopotamia Mihaela Miroiu Nietzsche Pearl Buck Spinoza Stalin The femine mystique Virginia Woolf Woman Hating Wuthering Heights clitoris corvoada heterosexuala democratie eurocentrism femei de dreapta feudalism lesbianism mutilare genitala neoliberalism politica porneia relatii roluri de gen sclavagism societati matriliniare sociobiologia trans transexualitate viol #metoo 50 shades of Grey Adrian Popovici Afganistan Alain Delon Alan Clement Albert Einstein Alegeri prezidentiale Alexandra Kolontai. Balzac Alexandre Dumas Alice Schwartzer Amita Bose Amos Oz Anamaria Prodan Anatolia Andrea Dowrkin Angelina Jolie Ann Fausto-Sterling Assad AudreyTautou Aung San Suu Kyi Aurora Liiceanu Austin Powers Badea Becali Belgia Beyonce Bible Blestemul de a fi femeie Brad Pitt Brave New World Brazilia Burma CNA Capcana sexelor Capturing Mary Catavencu Cato Cenorhaditis Charlotte Bronte Christopher Lambert Cipolla Ciutacu Clive Owen. Iris Murdoch Cluj Coran Creierul masculin D. W. Winnicott DSK Dama cu camelii Darwin Dawkins Democratia in America Desmond Morris Diana Diana Russell Die weisse Massai Dimitrov Dobrovolschi Donald Trump. Hillary Clinton Donna Haraway Dr. Quinn Dracon Edward Wilson Egipt Elena Ceausescu Elena Lupescu Emile Zola Emily Bronte Engels Europa Fabio Geda Faust Feminine Mistique Fetele ascunse din Kabul Flash dance Flora Tristan François Mauriac Gabriela Firea Gellhorn Gervaise Ghilgamesh Gigi Ghinea Gillian Flynn Glen Close Goethe Gone girl Grecia Guardians of Time Hadrian Hallmark Hamurabi Harald Eia Hariclea Darclee Harper Lee Harriet Taylor Hatsepsut Hecate Heide Gottner-Abendroth Hemingway Holly Hunter ISIS Ierusalim Imperiul Roman Indragostita de un Masai Iris Murdoch Irlanda Islamic or Christian feminism Israel Jenney Nordberg Jennifer Aniston Jennifer Fox John Stuart Mill Judith Butler Jullianne Moore Kadare Kate Middleton Kate Miett Khalida Messaaoudi-Toumi LGBT Lacan Lars von Trier Lev Tolstoy Liban Liberace Lorenz Louann Brizendine Luce Irigaray Madalina Manole Makarenko Marc Ferro Margaret Mead Margineanu Marie de Gourany Marx Maserati Matt Damon Mazare Merckel Michael Douglas Mihalea Miroiu Mileva Maric Miss Platnum Moartea Neagra Mohammed Moldova Montaigne Mormoni Mosuo Mustafa Kemal NIKK Napoleon Nasser. Fratii Musulmani Nicolae Ceausescu Nicole Kidman Nimfomana Ninon de L'Enclois Nixon Noam Chomsky Noua Dreapta Numele trandafirului Obama Occident Olimpia Pahlavi Pakistan Palestina Papa Percile Pericle Pericle. Phryne Picasso. Pierre Bourdieu Plutarh Poul Anderson Praxiteles Prigoana Promisiunea Qatar R.I. Moore Ramita Narvai Razboiul impotriva tacerii Remus Cernea Revolutia Franceza Robert Flaceliere Roberta Anastase Roberto Angela Rolls Roma Romania Culturala Rosamund Pike Rosi Braidotti Rousseau SUA Saddam Santorum Sapho Sex and the city Sfantul Valentin Sharon Stone Sheila Jeffreys Shivani Singh Shulamith Firestone Sila Silija Simon Signoret Simona Tache Siria Sojourner Truth Sonata Kreutzer Spania Sparta Spartacus Stephanie Coontz Straina Teheneran Tennessee Williams Thatcher The first European Revolution Thérèse Desqueyroux Tim Robbins Totul despre Eva Traian Traian Basescu UK URSS Umberto Eco Un tramvai numit dorinta Valentine's Day Valerie Solanas Vaslui Venus Virginia Wolf Viviana Hurtada Vlad Muresan William William Golding Wollstonecraft Working girl Y abolire acamdemie feminista radicala. afaceri feministe agresor alegeri alegeri SUA 2016 animal social antropologie arieni asigurari medicale autoritate bacha posh bacterii baieti rai bande de cartier barbatul roman blog boala mentala bonobo burqa butch calitati umane speciale caractere etnice carte cautarea fericirii cimpanzeu ciocnirea civilizatiilor cis clasism colonialism comportament sexual condus masina conspicuos consumption constiinta contraceptie copilul unic crestinism criza masculinitatii cromozom X cultura occidentala cultura prostiei curva dictaturi die Fremde dioicitate discreditarea feminismului dominatia masculina drepturi civile drepturile femeilor ecograf educatie educatie sexuala eliberarea sexuala epatarea esentialism etrusci f emininism familia familie matriarhala familie patriarhala familie traditionala fascism femei femei emancipate femei in feminism femeie moderna femicid feminin femininsm feminism al diferentei feminism room-service feminism. munca domestica frigurile galbene frumusete fundamentalisti darwinisti gen gen gramatical hemafroditism heterosexualite hidra de apa dulce hijab homosexualitate human rights imbatranire imbecili incorectitudine politica inginerie invidie istorie lamentare legalizarea drogurilor legalizarea traficului de arme legalizarea traficului de organe legea sanatatii lesbianism politic liberalism mafia patriarhala mama ideala manifest feminist manifestatie spontana marea cultura marsul panaramelor marxism masculin masculiniate menopauza mijloace contraceptive minciuni minoritate minoritati monoteism musulmani necredincioasa nefericire neutru nunta de aur oi operatii estetice orgasm orgasmul vaginal pacat partid feminist radical pasiune romantica patriarahat patriarchy patriarhale pilula contraceptiva pornografie prejudecati patriarhale primavara araba printese pro-life protozoare psihanaliza psiholog psihologie psihoterapie feminista pudoare putere rasism refulare regina Victoria relatii heterosexuale relatii reusite relatii romantice relativism cultural religiile abrahamice reviste pentru femei roman rusine sacrificii sclavi sclavia femeilor scorpie sex sindromul Stockholm sinucidere situatia femeilor societate societate civila societati "male dominated" sociobiology stereotipuri de gen studii submisivitate talibani tarfa tari arabe testul Bechdel the caged virgin transsexualitte umbra utopii valorizarea femeii valul islamic viagra pentru femei vietii si relatii nonpatriarhale violenta domestica violenta. virginitate vot universal ziua fetei

Video of the Day

Contacteaza-ma:

Nume

E-mail *

Mesaj *