miercuri, 27 august 2014

Cand rolurile de gen ucid. In primul rand psihologic.

Am spus mereu ca daca era ceva bun, desi e prea mult spus, mai precis ceva cu efecte benefice, desi in esenta tot un rau, in comunism, atunci acel ceva era atenuarea rolurilor de gen. Am trait o mare parte din copilarie in comunism, si acum constat ca am multe lacune la intelegerea a ceea ce se numeste "roluri de gen". In comunism, cel putin din punct de vedere profesional, rolurile de gen erau atenuate. Desi din copilarie am detectat nedreptatile la care erau supuse femeile (printre care schimbarea numelui dupa casatorie, adresarea cu cuvinte diferite in functie de starea civila, legea avorturilor si dublul standard de judecare a comportamentului sexual, si nu in ultimul rand ceea ce Miroiu numeste "dubla zi de munca", adica inechitatea in ce priveste treburile in gospodarie, ca sa nu vorbim si de "'corvoada heterosexuala"), printre acele nedreptati nu figura si alegerea profesiei. Faptul ca femeile nu se pricep la matematica (la care eu insami, dar si alte femei din familia mea, in majoritate inginere, se pricepeau), ca nu sunt bune inginere, mi s-ar fi parut o gluma in copilarie, asa cum acum mi se pare o superstitie de dincolo de cortina de fier din categoria pisicii negre.
Sa nu ne imbatam cu apa rece, ce faceau comunistii nu era feminism. Din contra, comunismul a ucis constiinta feminista, ca si orice constiinta politica. Femeile din tarile de dincolo de cortina de fier sunt mai feministe decat cele din fostele tari comuniste. Pentru simplul motiv ca acolo a existat miscare feminista reala, care le-a constientizat fata de abuzuri, care le-a creat anticorpi fata de nedreptati. Oamenii din aceasta parte a lume, postcomunista, nu au experienta culturii civice nascute intr-o relativa libertate, nu stiu sa detecteze injustitia si nu dispun de strategii mentale si sociale contra ei. Sunt mult mai expusi abuzurilor din cauza asta, ceea ce nu e greu de observat daca ne uitam un pic la ce se intampla in politica la noi. Comunismul, revenind, le-a dat femeilor posibilitatea sa lucreze orice, mai mult, le-a incurajat sa lucreze orice, nu din empatie pentru ele, ci dintr-o perversitate mai mare de a le exploata. Se pare ca nu au inventat asta, comunistii nu au prea inventat nimic. Era doar o politica economica de tip fordist impinsa la maximum. Femeile puteau trece la orice banda, oricat de calificata, din orice meserie, dar nu puteau sa treaca de tavanul de sticla, la fel ca in capitalism. Poate mai rau chiar. Hartuirea sexuala era o constanta, si nimeni nu o observa.
Erau exploatate si acasa la greu, corpurile lor erau mai exploatate decat in capitalism, si nu se bucurau de legi care sa le protejeze economic in caz de divort, care oricum se obtinea greu in comunism. Dar efectul secundar pozitiv al acestui mod de exploatare a femeilor a fost acela ca in constiinta tinerelor a incoltit ideea ca femeile pot face orice, adica pot munci orice. Indirect, e posibil ca sa fi redus perceptia rolurilor de gen, cel putin in unele situatii, in unele medii.
Aceste femei, crescute in astfel de medii, au crezut ca traiesc intr-o lume in care rolurile de gen tin de domeniul trecutului sau, in cel mai rau caz, exista doar in anumite medii, mai putin educate si inclinate spre progres, ca sa nu mai vorbim de culturi mai putin "elevate".
Si iata ca tocmai caderea cortinei de fier a scos la iveala faptul ca rolurile de gen sunt o problema peste tot, ca increderea in existenta lor e un fapt, aproape la fel de clar ca increderea in legile naturii, in tarile occidentale dezvoltate. Dar si imbraca forme stiintifice, cum altadata o facea rasismul, prin intermediul sociobiologiei si a psihologiei evolutive, demersuri care in viitor se vor numi fara indoiala, daca lumea nu se va intoarce in Evul mediu, "pseudostiinte". 
Rolurile de gen imbraca orice, de la abilitati, dorinte, pana la orientare profesionala. Ca odinioara in cazul raselor, asociate cu anumite haine, la fel, si imbracamintea e asociata cu roluri de gen adanc infipte in creier (in hipocamp, organul-speranta al diferentelor de gen?) care, sigur, e sexualizat, dar  si in gene. Ar fi comic, daca nu ar fi cu adevarat tragic, daca nu ar fi implicate vieti umane in aceasta ecuatie "stiintifica".
Caderea cortinei de fier a condus la aparitia revistelor glossi (inca o dovada ca lumea capitalista stie sa vanda si o face prin intermediul ambalajelor in care e adesea nimic sau gunoi) pentru femei, despre care, cand am auzit, am crezut ca trebuie sa fie feministe. Dar feminismul e dur, tragic, nu incape in imagini colorate si pagini lucioase, nu se vinde. Antifeminismul, rolurile de gen, nu implica schimbare, gandire, nu implica miscari ale constiintei, deci e usor digerabil, se poate ambala frumos si se poate vinde. Si se vinde bine. Aceste revise abunda de sfaturi pentru femei conform rolurilor de gen. Nu pot spune ca am citit vreo revista glossi, dar am vazut fara sa vreau nu stiu cate coperte in gari, aeroporturi, pe tarabe, in reclame. Si cred ca nu e una care sa nu contina sfaturi cum sa cuceresti si sa pastrezi un barbat, cum sa te porti cu el, cum sa-i protejezi lui sentimentele negandu-le pe ale tale.
Azi am dat peste un astfel de articol pe net. Era marturia unui barbat cu sfaturile lui sexist benevolente despre ce rabdare trebuie sa aiba o femeie cu un barbat care ii face ei un mare serviciu ca isi exprima emotiile, desi societatea l-a invatat sa n-o faca. Mai mult, femeile trebuie sa fie ele insele robuste si echilibrate afectiv, ca sa ghideze barbatii sa se exprime afectiv, nu sa-i atace, sa fie dure cu ei cand se exprima, pentru ca ei, saracii, sunt pregatiti de fuga sau lupta, si ori pot fugi, ori le pot ataca, vulnerabili emotionali cum sunt.
Daca era doar marturia unui fan MRA, as fi trecut cu vederea. Dar exista o intreaga cultura in acest sens. Exista femei care gandesc altfel, care au gandit altfel. E aproape un cliseu ca barbatii nu se pot exprima emotional, ca emotiile lor sunt fine si se tin de o ata, ca daca ii sperii, fug sau te ataca. Pe scurt, ca sa fii o femeie dezirabila, ca sa ai acces la un barbat care se exprima emotional, trebuie sa fii echilibrata, adica sa nu ai tu probleme, sa nu ai propriile angoase, propriile dileme existentiale. Femeia vie, cum ar fi spus Andrea Dworkin, pune barbatii pe fuga. Trebuie sa fie moarta sau catatonica, conform aceleasi autoare, ca sa fie dorita si iubita de barbati. De fapt, daca nu e imbecila, numai o femeie moarta pe dinauntru se poate comporta cum trebuie cu un barbat care ii face favoarea de a-si exprima emotiile cu ea.
Femeile au si ele emotii, angoase, si ele sunt obligate de societate sa-si reprime emotiile. Dar altfel. Dar reprimarea lor nu e mai putin reprimare decat a barbatilor, sau daca e, ele nu sunt mai putin importante intr-o relatie. Si totusi, daca nu faci "ce trebuie", chiar asta se intampla, ce spune acest barbat in articol. Barbatii fug sau/si te ataca. Daca iti pasa de ei e o tragedie. Pentru tine. Nu pentru ei, pentru ca intr-o lume in care femeile sunt antrenate sa le faca pe plac barbatilor, pentru ei e mai usor sa gaseasca una care sa le protejeze emotiile, sigur, una care sa nu aiba ea emotii atat de puternice.
Cum am mai spus, feminismul nu numai ca e esential pentru educarea femeilor, nascute si crescute intr-o lume ostila care nu face altceva decat sa incerce la fiecare pas sa le transforme in obiecte, sa le nege orice drept, dar si a barbatilor. Daca vor sa faca o femeie vie fericita, feminismul, intelegerea problemelor femeilor, e esentiala. Femeile nu pot fi fericite in patriarhat, ele doar poat supravietui. Cu mare consum emotional.
Revenind, rolurile de gen, mai ales psihologice, distrug vieti. Submisivitatea si supracenzurarea feminina distruge creativitatea, bunul simt, curajul, demnitatea, forta. Aceasta atitudine, singura, chiar daca nu ar exista alte aspecte ale rolurilor de gen si discriminarea crunta la care sunt supuse femeile, ar explica orientarea mai redusa a femeilor spre marea performanta in stiinta, activitati economice etc. Nu poti cere cuiva sa se cenzureze si sa respecte o gramada de reguli absurde care conduc la auto-negare sa aiba si libertate de gandire si creativitate inalta.
Dar e adevarat ca rolurile de gen distrug si barbatii. Virginia Wolf vorbeste despre asta in "Spre far", iar Dworkin, in "Woman Haiting" face o analiza superba a dezatrului pe care il presupune socializarea masculina in eseul despre "La rascruce de vanturi" (Wuthering Heights), romanul scris de Emily Bronte. Personajul Heathcliff devine un sadic dupa abuzurile suferite in copilarie. Asemenarea psihologica dintre Cathy si Heathcliff naste o pasiune incredibila intre ei, dar rolurile de gen, socializarea diferita in cazul lui inca din copilarie, in cazul ei mai pregnant in adolescenta, ii distruge pe amandoi. Voi reveni cu noi idei si cu propria perspectiva despre acest roman.
De acord cu faptul ca socializarea masculina, de care sunt vinovati alti barbati in primul rand, e absolut dezumanizanta. Dar e nedrept ca femeilor sa li se ceara sa inteleaga asta, pe cand barbatilor nu li se cere sa inteleaga ca si socializarea feminina e distructiva. Se face apel la intelegerea femeilor, dar nu si a barbatilor. De ce? Inca o mare injustitie si inca o forma de discriminarea, de aplicare a rolurilor de gen. Femeile sunt responsabile cu mentinerea relatiilor, barbatii doar cuceresc si asteapta sa fie serviti. Dar asta nu are legatura cu fericirea, nu are legatura cu relatiile interumane care au ca scop fericirea, nu supravietuirea intr-o lume ierarhizata.
As vrea sa vad o campanie care sa condamne rolurile de gen asa cum condamna, desi prea putin, lapidarea pentru adulter si toate abuzurile din societatile hipermisogine ca acea din Afganistan sau Arabia Saudita. Rolurile de gen distrug vieti, ucid.
http://www.elephantjournal.com/2014/02/why-men-withdraw-emotionally/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Urmareste-ma prin e-mail:

Despre mine

Am absolvit o facultate tehnica, am ceva experienta in mass media.

Tags

feminism patriarhat Andrea Dworkin Freud Ilinca Bernea Epopeea lui Ghilgamesh patriahat sclavie Alexis de Tocqueville Betty Friedan Elisabeth Badinter Franta Jared Diamond Mary Wollstonecraft Romania Rosalind Miles avort comunism feminism radical sexism 7000 ani Afghanistan Africa Arabia Saudita Atena Ayaan Hirsi Ali Biblia Cordelia Fine Dworkin India Miroiu Simone de Beauvoir discriminarea femeilor femei patriarhale fericire heterosexualitate legalizarea prostitutiei matriarhat misoginism prostitutie revolutie sexualitate 8 martie Aung San Suu Kyi Ayan Hirsi Ali Balzac Bete Davis Bourdieu China Corinne Hoffmann Elena Udrea Eva Hillary Clinton Hitler Intercourse Iran Islam Jenny Nordberg Legende Androgine Lenin Leo Frebonius Libia Mad Men Madonna Martin Luther King Mesopotamia Mihaela Miroiu Nietzsche Pearl Buck Spinoza Stalin The femine mystique Virginia Woolf Woman Hating Wuthering Heights clitoris corvoada heterosexuala democratie eurocentrism femei femei de dreapta feudalism lesbianism mutilare genitala neoliberalism politica porneia relatii roluri de gen sclavagism societati matriliniare sociobiologia trans transexualitate viol #metoo 50 shades of Grey Adrian Popovici Afganistan Alain Delon Alan Clement Albert Einstein Alegeri prezidentiale Alexandra Kolontai. Balzac Alexandre Dumas Alice Schwartzer Amita Bose Amos Oz Anamaria Prodan Anatolia Andrea Dowrkin Angelina Jolie Ann Fausto-Sterling Assad AudreyTautou Aurora Liiceanu Austin Powers Badea Becali Belgia Beyonce Bible Blestemul de a fi femeie Brad Pitt Brave New World Brazilia Burma CNA Capcana sexelor Capturing Mary Catavencu Cato Cenorhaditis Charlotte Bronte Christopher Lambert Cipolla Ciutacu Clive Owen. Iris Murdoch Cluj Coran Creierul masculin D. W. Winnicott DSK Dama cu camelii Darwin Dawkins Democratia in America Desmond Morris Diana Diana Russell Die weisse Massai Dimitrov Dobrovolschi Donald Trump. Hillary Clinton Donna Haraway Dr. Quinn Dracon Edward Wilson Egipt Elena Ceausescu Elena Lupescu Emile Zola Emily Bronte Engels Europa Fabio Geda Faust Feminine Mistique Fetele ascunse din Kabul Flash dance Flora Tristan François Mauriac Gabriela Firea Gellhorn Gervaise Ghilgamesh Gigi Ghinea Gillian Flynn Glen Close Goethe Gone girl Grecia Guardians of Time Hadrian Hallmark Hamurabi Harald Eia Hariclea Darclee Harper Lee Harriet Taylor Hatsepsut Hecate Heide Gottner-Abendroth Hemingway Holly Hunter ISIS Ierusalim Imperiul Roman Indragostita de un Masai Iris Murdoch Irlanda Islamic or Christian feminism Israel Jenney Nordberg Jennifer Aniston Jennifer Fox John Stuart Mill Judith Butler Jullianne Moore Kadare Kate Middleton Kate Miett Khalida Messaaoudi-Toumi LGBT Lacan Lars von Trier Lev Tolstoy Liban Liberace Lorenz Louann Brizendine Luce Irigaray Madalina Manole Makarenko Marc Ferro Margaret Mead Margineanu Marie de Gourany Marx Maserati Matt Damon Mazare Merckel Michael Douglas Mihalea Miroiu Mileva Maric Miss Platnum Moartea Neagra Mohammed Moldova Montaigne Mormoni Mosuo Mustafa Kemal NIKK Napoleon Nasser. Fratii Musulmani Nicolae Ceausescu Nicole Kidman Nimfomana Ninon de L'Enclois Nixon Noam Chomsky Noua Dreapta Numele trandafirului Obama Occident Olimpia Pahlavi Pakistan Palestina Papa Percile Pericle Pericle. Phryne Picasso. Pierre Bourdieu Plutarh Poul Anderson Praxiteles Prigoana Promisiunea Qatar R.I. Moore Ramita Narvai Razboiul impotriva tacerii Remus Cernea Revolutia Franceza Robert Flaceliere Roberta Anastase Roberto Angela Rolls Roma Romania Culturala Rosamund Pike Rosi Braidotti Rousseau SUA Saddam Santorum Sapho Sex and the city Sfantul Valentin Sharon Stone Sheila Jeffreys Shivani Singh Shulamith Firestone Sila Silija Simon Signoret Simona Tache Siria Sojourner Truth Sonata Kreutzer Spania Sparta Spartacus Stephanie Coontz Straina Teheneran Tennessee Williams Thatcher The first European Revolution Thérèse Desqueyroux Tim Robbins Totul despre Eva Traian Traian Basescu UK URSS Umberto Eco Un tramvai numit dorinta Valentine's Day Valerie Solanas Vaslui Venus Virginia Wolf Viviana Hurtada Vlad Muresan William William Golding Wollstonecraft Working girl Y abolire acamdemie feminista radicala. afaceri feministe agresor alegeri alegeri SUA 2016 animal social antropologie arieni asigurari medicale autoritate bacha posh bacterii baieti rai bande de cartier barbatul roman blog boala mentala bonobo burqa butch calitati umane speciale caractere etnice carte cautarea fericirii cimpanzeu ciocnirea civilizatiilor cis clasism colonialism comportament sexual condus masina conspicuos consumption constiinta contraceptie copilul unic crestinism criza masculinitatii cromozom X cultura occidentala cultura prostiei curva dictaturi die Fremde dioicitate discreditarea feminismului dominatia masculina drepturi civile drepturile femeilor ecograf educatie educatie sexuala eliberarea sexuala epatarea esentialism etrusci f emininism familia familie familie matriarhala familie patriarhala familie traditionala fascism femei emancipate femei in feminism femeie moderna femicid feminin femininsm feminism al diferentei feminism room-service feminism. munca domestica frigurile galbene frumusete fundamentalisti darwinisti gen gen gramatical hemafroditism heterosexualite hidra de apa dulce hijab homosexualitate human rights imbatranire imbecili incorectitudine politica inginerie invidie istorie lamentare legalizarea drogurilor legalizarea traficului de arme legalizarea traficului de organe legea sanatatii lesbianism politic liberalism mafia patriarhala mama ideala manifest feminist manifestatie spontana marea cultura marsul panaramelor marxism masculin masculiniate menopauza mijloace contraceptive minciuni minoritate minoritati monoteism musulmani necredincioasa nefericire neutru nunta de aur oi operatii estetice orgasm orgasmul vaginal pacat partid feminist radical pasiune romantica patriarahat patriarchy patriarhale pilula contraceptiva pornografie prejudecati patriarhale primavara araba printese pro-life protozoare psihanaliza psiholog psihologie psihoterapie feminista pudoare putere rasism refulare regina Victoria relatii heterosexuale relatii reusite relatii romantice relativism cultural religiile abrahamice reviste pentru femei roman rusine sacrificii sclavi sclavia femeilor scorpie sex sindromul Stockholm sinucidere situatia femeilor societate societate civila societati "male dominated" sociobiology stereotipuri de gen studii submisivitate talibani tarfa tari arabe testul Bechdel the caged virgin transsexualitte umbra utopii valorizarea femeii valul islamic viagra pentru femei vietii si relatii nonpatriarhale violenta domestica violenta. virginitate vot universal ziua fetei

Video of the Day

Contacteaza-ma:

Nume

E-mail *

Mesaj *